مصطفی پوردهقان اردکان نماینده اردکان:
با گفتن برخی حرفها ته دل مردم خالی میشود
برخی از نمایندگان معتقدند که ۱۰۰ روز حداقل برای ارزیابی عملکرد دولت چهاردهم زود است؛ چراکه دولت هنوز خود را پیدا نکرده است اما این دلیل نمیشود که از آن انتقاد نکنند.
برخی از نمایندگان معتقدند که 100 روز حداقل برای ارزیابی عملکرد دولت چهاردهم زود است؛ چراکه دولت هنوز خود را پیدا نکرده است اما این دلیل نمیشود که از آن انتقاد نکنند. یکی از حامیان دولت، مصطفی پوردهقاناردکان، نماینده اردکان که میگوید از هیچ کوششی برای پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات و رای اعتماد کابینهاش فروگذار نکرده است، در گفتوگو با هممیهن به بررسی موضوعات مطرحشده از سوی رئیسجمهوری پرداخت که در زیر میخوانید:
رئیسجمهوری در جلسه غیرعلنی توانست با ارائه گزارش از مشکلات و معضلات کشور و البته اقدامات دولت، نمایندگان را اقناع کند؟
آقای پزشکیان وضعیت موجودی که همه از آن خبر داریم را تکرار کرد. متاسفانه مسائل و مواردی که همه مردم از آن آگاهند، مانند مشکل معیشتی، گرانی، مسکن، کم شدن اعتماد اجتماعی و ناترازیهای موجود دوباره مطرح شد. آمار و ارقامی هم آقای پورمحمدی (رئیس سازمان برنامه و بودجه) ارائه کرد و روضه ناتوانیها و شرایط بد اقتصادی را نیز آقای همتی خواند و در نهایت آقای پزشکیان یک مغلطهای از ترکیب تمام این موضوعات را بیان کرد.
من در نطق خود هم اعلام کردم؛ ما وقتی برای اینکه جلسه بگذاریم و بگوییم که مشکل وجود دارد، تورم دورقمی شده، کسری در حوزه بنزین داریم و... نداریم. الان وقت راهکار است و اینکه دست به تصمیمات شجاعانه و عاقلانه بزنیم. آقای همتی بهعنوان وزیر اقتصاد کشور در جلسه گفت: «9هزار همت به نان یارانه بدهیم.» آقای وزیر! مگر شما این موضوع را نمیدانستی یا ما خبر نداریم؟ وظیفه شما چیست؟ چرا لایحه نمیآورید که هدفمندی تعیینتکلیف شود. فعلاً دست روی دست گذاشتهایم و آقای رئیسجمهور میگوید: «تقصیر مجلس است.» نمایندگان افراطی هم به ایشان جواب میدهند اما در نهایت چه اتفاقی میافتد؟ گرانیها همچنان بلاتکلیف، یارانهها در جیب دهکهای دهم و مردم گرفتار و اقشار پایین جامعه، دچار مشکلات.
دولت شرایط ایجاد تغییرات را دارد؟
در جلسه علنی آقای قالیباف هم همین جمله را تکرار کرد که باید به سمت تعیینتکلیف موضوعات حرکت کنیم. البته ایجاد اصلاحات اقتصادی نیاز به بستر و سرمایههای اجتماعی دارد؛ اینکه مردم حرفهای ما را صادقانه ببینند و تجربیات تلخ گذشته به یادشان نیاید. این موضوع بسیاری از سیاستگذاران را برای اجرای سیاستهای عاقلانه عقب میراند اما چارهای جز اصلاحات اقتصادی نداریم؛ نه مثل تجربههای گذشته، بلکه به نفع و حمایت اقشار دهکهای پایین.
آیا در این 100 روز اقدامی قابل توجه در دولت رقم خورده است؟
واقعاً نباید در 100 روز انتظار اقدامی اساسی را از دولت انتظار داشت اما در همین دوره کوتاه، آقای پزشکیان قولهای اولیهای داده که باعث امیدآفرینی در جامعه شده است. همه ما وضعیت دولت قبل را دیدیم که در پایینترین حد اعتماد ملی قرار داشت. الحمدالله با وجود آنکه کمبودها باز هم به بازگشت دلسردیها دامن میزند اما همین که یک درصدی از مردم ناراضی و قهرکرده به واسطه آقای پزشکیان و تیمشان دلگرمشده و مسائل اجتماعی را باور کردند و رای دادند و یکبار دیگر به دولتمردان و سیاستگذاران اعتماد کردند، نشانه خوبی است.
البته این ماحصل خوب یک خطر هم برای دولت و حکمرانی دارد، خطر اینکه اگر 50 درصد از مردمی که در انتخابات شرکت کردند، دلسرد شوند، حتماً تبعات خاص خود را دارد و مسائل و مشکلات اجتماعی و امنیتی را در پی خواهد داشت. در مجموع در حوزه اقتصادی، اجتماعی و عمرانی، کارنامهای نداریم؛ حتی اتفاق خاصی در دیپلماسی خارجی رخ نداده است اما امید داریم که موضوعاتی که آقای پزشکیان قول دادند عملیاتی شود.
چرا این بار هم جلسه غیرعلنی برگزار شد؟ مردم که با مشکلات زندگی میکنند چرا دولت به آنها آمار و ارقام نمیدهد و به کلیگویی بسنده میکند؟
موضوع جلسه غیرعلنی مجلس صرفاً ناترازیها نبود. شاید با گفتن برخی حرفها ته دل مردم خالی شود اما ما در این جلسه میخواستیم بدانیم تکلیف دولت چیست؛ وزیر صنعت میخواهد با مسئله خودرو چه کند؟ وزیر ارتباطات برای فیلترینگ چه برنامهای دارد؟ وزیر نیرو برای رفع ناترازیها چه چارهای اندیشیده است؟ درباره تمام مسائل کشور که به عنوان بحران با آن روبهرو هستیم، مسائلی بیان شد.
در نهایت باید مشخص میشد که آقای رئیسجمهور چه کاری انجام میدهد؟ در آن جلسه مسائل را با زبان تند و تیزتر از زاویه دولت و مجلس مطرح کردیم. وزرا نیز بسیار از موضوعات و نقدها را شفاف مطرح کردند. البته این جلسه را ما با آقای اژهای هم داشتیم و موضوعات به صورت شفاف و کامل مطرح شد.
نتیجه این جلسه غیرعلنی مجلس چه بود؟
متاسفانه به هیچ جمعبندیای نرسیدیم. بنده به عنوان یک نماینده حاضر در این جلسه یک خروجی در ذهنم نمیآید که دولت 10 لایحه بیاورد تا راه برای حل مشکلات هموارتر شود. البته ما موضوعاتی را شنیدیم که دولت در حال پختن بخشی از قوانین و اصلاحات قوانین است اما هنوز به یک راهکار و یا موضوع خاصی نرسیدهایم. انتظاراتمان را بیان کردیم. امیدواریم که آقای پزشکیان از این فرصت که در اختیار او و کابینهاش قرار گرفته، نهایت استفاده را بکند. با همه این تلخیهایی که این روزها میبینم امید دارم که دولت با شجاعت به سمت حل مشکلات برود.
منظور شما کدام تلخیهاست؟
بهعنوان مثال دولت یک بودجه سنتی، انبساطی، تورمزا و بسیار نامناسب که بند به بند آن گرانی است و افزایش قیمتهایی است که بسیاری از آنها اضطراری است، ارائه کرد. امیدواریم دولت اصلاحات را انجام دهد و در شکستن تابوها، برقراری ارتباطها، شکست انحصارها، سرجای خود گذاشتن بسیاری از یارانههایی که به اسم مستضعفان و پابرهنگان وجود دارد، شجاعت، صراحت و جسارت داشته باشد. این موضوعات از گذشته به دولت به ارث رسیده و اصلاح آن بسیار سخت است.
آیا دولت قدمهایی برای اصلاح امور برداشته یا هنوز در مرحله گفتاردرمانی است؟
انتظار نداشتیم که دولت در این مدت کم کار خارقالعادهای انجام دهد. به عنوان کمیسیون صنایع در جریان هستم که وزیر صنعت بلوک سهام ایران خودرو و سایپا را واگذار کند. میدانم وزیر ارتباطات میخواهد فیلترینگ را برطرف کند و سه طرح خوب نیز برای این مهم دارد. وزیر اقتصاد، دغدغه ساماندهی دارد. در صحبت با وزرا به این موضوعات رسیدهایم اما نمیتوانیم بگوییم اتفاق خاصی رخ داده است.
دولت دغدغهای که نسبت به اصلاح قانون مناصب حساس – پسرِ آقایان ظریف و عارف - وجود دارد و اگر این اصلاح صورت نگیرد دولت گرفتار میشود به همین دلیل یک لایحه دوفوریتی به مجلس ارائه کرده و در حال لابی با کمیسیونها است. من انتظار داشتم آقای پزشکیان برای مشکلات معیشت مردم، ناترازیها و محیطزیست و دیگر حوزههای بحرانی، دوفوریتی و حتی سهفوریتی به مجلس ارسال کند.
این انتظار را من به عنوان نماینده حامی دولت داشتم که برای آن جنگیده و در انتخابات و رای اعتماد به کابینه از دولت دفاع کردهام. انتظار داشتم که 5 دهه از انقلاب گذشته دیگر وقتی برای نقد، سخنوری، لفاظی و به جان هم پریدن چپ و راست نیست؛ آقای پزشکیان نهایت استفاده را بکند. هنوز وقت این استفاده نرسیده، شاید هم به اجماع و فراهم کردن بستر نیاز دارند. امیدواریم در آیندهای نزدیک این اتفاق رخ دهد.