| کد مطلب: ۲۸۰۱۰

طحان نظیف: قانون اساسی در این ۴۵ سال نشان داده هیچ بن‌بستی در کشور وجود ندارد

سخنگوی شورای نگهبان گفت: همه باید در جهت تبیین و ترویج قانون تلاش کنیم و مراجعه مردم به قانون بیشتر شود. این قانون در این ۴۵ سال نشان داده که هیچ بن‌بستی در کشور وجود ندارد و ما باید حقوق مان را بشناسیم تا بتوانیم آن را محقق کنیم.

طحان نظیف: قانون اساسی در این ۴۵ سال نشان داده هیچ بن‌بستی در کشور وجود ندارد

به گزارش هم‌میهن آنلاین و به نقل از ایلنا، هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در نشست صمیمانه دانشجویی به مناسبت بزرگداشت سالروز تصویب قانون اساسی که ظهر امروز در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد، گفت: مناسبت امروز مناسبت ویژه ای است. در سایر کشورها هم روز تصویب قانون اساسی ویژه است. این قانون اساسی و قانون مادر کشور است نظامات حقوقی و نظامی یک کشور براساس این قانون سامان پیدا می‌کند در هر نظام سیاسی عالی‌ترین سند الزام‌آور، قانون اساسی است و هنجار برتر است. در این قانون موضوعات مهمی ذکر می‌شود. آرمان‌ها و هنجارهای هر ملتی در قانون اساسی ذکر می‌شود.

وی ادامه داد: وقتی قانون اساسی کشور را می‌خوانید آنچه که در این قانون ذکر شده معنا دارد و آنچه ذکر هم نشده باز هم دارای مفهوم است و این فقط شامل قانون اساسی کشور ما نیست.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: در قانون‌اساسی ما نسبت به قراردادهای خارجی احتیاط هایی وجود دارد و پیشینه آن نیز این است که مردم در مواقعی از آن آسیب دیده‌اند. نسبت به کارمندان خارجی نیز احتیاط‌هایی وجود دارد بنابراین وقتی قانون اساسی در کشوری از جمله کشور خودمان را می‌خوانیم گویا داریم سوابق و تاریخ چند ده ساله آن کشور را می‌خوانیم. همچنین در قانون اساسی شاخص‌های حکمرانی ذکر می‌شود و بنیادی‌ترین ضوابط کلان جامعه و حدود اختیارات دستگاه‌های اساسی در قانون اساسی ذکر شده است.

طحان نظیف گفت: البته در قانون اساسی ما به طور اختصاصی یک فصل به عنوان حقوق ملت وجود دارد البته به این معنی این نیست که در سایر فصل‌ها به حقوق مردم توجه نشده است. این نشان‌دهنده این است که قانون‌گذار اساسی ما به جایگاه مردم یک نگاه والا داشته است. مردم هم در فرآیند قانون اساسی عمدتا درگیر بوده‌اند.

وی تصریح کرد: ما وقتی به اصول قانون اساسی مراجعه می‌کنیم می‌بینیم نعمت‌هایی را در کنار خودمان داریم که خیلی آن را حس نمی‌کنیم. قانون اساسی هم می‌تواند در فهرست این نعمت‌ها قرار بگیرد چراکه هم در شرایط عادی موثر بوده و هم در شرایط خاص.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به حادثه ناگوار برای رئیس‌جمهور سیزدهم گفت: ما در آن زمان هم با ابهام مواجه نبودیم چراکه قانون اساسی برای چنین روزهایی صحبت کرده است. البته به طور کلی قانون یک بخش است و باید اراده برای اجرای قانون هم به طور کلی وجود داشته باشد. زمانی که انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، نوع نظام هم تعیین شد. حضرت امام قبل از پیروزی انقلاب به دکتر حبیبی ماموریت می دهند ‌که پیش نویسی برای قانون تهیه کنند و بعد از تدوین پیش‌نویس امام نیز حواشی به آن اضافه می‌کنند و بعد مردم اعضای مجلس را تعیین می‌کنند و در همان مقطع چندین هزار پیشنهاد از سوی مردم به دبیرخانه مجلس ارسال می‌شود. مردم کاملا درگیر این حوزه بودند. متن نهایی منتشر می‌شود و مردم متن را دیده و همه پرسی در تاریخ دهم و یازدهم آذرماه ۵۸ برگزار و نتیجه نهایی ۱۲ آذرماه اعلام می‌شود.

وی گفت: ما هرجا که این قانون را اجرا کردیم ثمرات مثبت آن را دیده ایم و هر حال کم توجهی کرده ایم متوقف شده ایم. نکته ای که وجود دارد این است که نسبت به تبیین و ترویج این قانون کار زیادی انجام‌ نشده و مراجعه به قانون اساسی متاسفانه در کشور ما زیاد نیست و این یک افت و آسیب است. باید ظرفیت‌هایی که از قانون اساسی اجرایی نشده مطالبه شود. در سال‌های اخیر قوه قضائیه موضوع احقاق حقوق عامه را در دستور کار قرارداده، این متن در قانون اساسی وجود داشته اما به آن توجهی نداشته ایم. این قانون همچنان حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و باید به آن مراجعه شود. متاسفانه مراجعه به قانون اساسی زیاد نیست و این بد است.

طحان نظیف گفت: همه باید در جهت تبیین و ترویج قانون تلاش کنیم و مراجعه مردم به قانون بیشتر شود. این قانون در این ۴۵ سال نشان داده که هیچ بن‌بستی در کشور وجود ندارد و ما باید حقوق مان را بشناسیم تا بتوانیم آن را محقق کنیم.

 

دیدگاه

ویژه سیاست
آخرین اخبار