| کد مطلب: ۱۶۲۸

نگاه خارجی

روزنامه هم‌میهن ، منتشر کننده آخرین و بروزترین اخبار داخلی و خارجی.

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

برجام و سیاست غرب

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات‌متحده در 12اکتبر گفت که مذاکرات هسته‌ای محور سیاست آمریکا در قبال ایران نیست و حمایت از معترضان است. دو روز بعد، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، با فعالان ایرانی در مورد اقدامات بیشتر ایالات متحده برای حمایت از اعتراضات، از جمله دسترسی به اینترنت، ملاقات کرد.

برداشتی که در اینجا وجود دارد این است که ایران خواهان توافقی است که برایش فایده اقتصادی داشته باشد و فضای تنفسی برای مردمش فراهم کند. دولت بایدن هم خواهان توافق است، زیرا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را بهترین وسیله برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای می‌داند. اکنون معترضان ایرانی که توجه جهان را به خود جلب کرده‌اند، از رهبران‌شان چیزی فراتر از بازگشت به برجام می‌خواهند. ایالات متحده و اتحادیه اروپا در حال بررسی راه‌هایی برای حمایت از معترضان هستند. گفت‌وگوها برای احیای برجام از زمان روی کار آمدن دولت بایدن در سال گذشته ادامه داشته است. طرفین در اوت سال جاری به توافق نزدیک شدند، اما ایران بسته شدن پرونده اختلاف جداگانه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) را شرط برجام دانست. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، ماه گذشته در مصاحبه اختصاصی با المانیتور گفت که ایران آماده ارائه پاسخ در مورد مناقشه پادمانی جداگانه است و مقامات ایرانی مذاکرات را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بستن پرونده آغاز کرده‌اند.

ایران در این هفته نسبت به عواقب اقدمات اتحادیه اروپا در وضع تحریم‌ها هشدار داد. تهران می‌گوید که تحقیقات در مورد مرگ امینی باید مبنای رویکرد اتحادیه اروپا در قبال ایران در این زمینه باشد، اما آمریکا و اتحادیه اروپا این درخواست را نمی‌پذیرند. ایران همچنین اعلام کرده که اعتراضات در نتیجه تحریک عوامل خارجی آغاز شده است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توئیتی نوشت که مواضع صریح و متحد اتحادیه اروپا را به امیرعبداللهیان ابلاغ کرده است. او نوشت:«مردم در ایران حق اعتراض مسالمت‌آمیز و دفاع از حقوق اساسی را دارند. سرکوب خشونت‌آمیز باید فورا متوقف شود. معترضان باید آزاد شوند. دسترسی به اینترنت و پاسخگویی، لازم است.» در مورد مذاکرات هسته‌ای، استفاده از واژه تعلیق به معنای مرگ مذاکرات نیست. هیچ‌یک از طرفین نگفته‌اند که زمان به پایان رسیده است یا تهدید به خروج از مذاکرات نکرد‌ه‌اند. برای دولت بایدن، سازش با ایران با میانجی‌گری اتحادیه اروپا روی میز و آماده امضا است، البته اگر ایرانی‌ها آماده انجام آن باشند. به گفته واشنگتن مسئولیت توقف مذاکرات بر دوش تهران است. ایران همچنان از چشم‌انداز توافق سخن می‌گوید. غلامحسین دهقانی، سفیر ایران در اتحادیه اروپا در نامه‌ای به سفرای اتحادیه اروپا نوشت که چون «شانس واقعی در احیای برجام پس از انتخابات آمریکا وجود دارد، بسیار مهم است که اجازه ندهیم اعتراضات روابط ایران و اتحادیه اروپا را برهم بزند.» درحالی‌که ایالات متحده بین سیاست‌های ایران و انرژی خود تمایز قائل می‌شود، از نظر اقتصادی، تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید دو میلیون بشکه نفت در روز می‌تواند به طرفین انگیزه‌ای بدهد تا هر چه زودتر توافق را پایان دهند تا نفت ایران به بازارها برگردد. ایران می‌تواند با صادرات یک تا 5/1میلیون بشکه نفت در روز این کمبود را جبران کند. در اکثر نقاط جهان، شرایط و پیش‌بینی‌های اقتصادی غم‌انگیز، انتخاب‌های دشواری را برای مدیریت و کاهش نوسان قیمت انرژی و مواد غذایی ایجاد می‌کند. شوک‌هایی که عمدتاً، ناشی از جنگ در اوکراین است. طبق آخرین پیش‌بینی چشم‌انداز اقتصاد جهانی صندوق بین‌المللی پول، که در این ماه منتشر شد، رشد تولید ناخالص داخلی جهانی از شش درصد در سال 2021، به 2/3درصد در سال 2022 و به 7/2درصد در سال 2023 کاهش خواهد یافت.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار