حزب ۱۰ساله/آنچه در حاشیه و متن کنگره حزب اتحاد ملت گذشت
اگر موفقیت دولت چهاردهم موفقیت نظام و شکست آن شکست نظام تلقی میشود، برخی دیگر از نهادهای قدرت نباید دست این دولت را در پوست گردو بگذارند و تصور کنند که اگر این دولت شکست بخورد، مردم بار دیگر به آنها اقبال نشان خواهند داد
صبح پنجشنبه ۶ دیماه دهمین کنگره سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، با حضور مهمانان و اعضای حزب در محل سالن اجلاس سران در تهران و با حضور اعضای کنگره و مهمانهایی مانند «محمدرضا ظفرقندی (وزیر بهداشت دولت چهاردهم)، محمدرضا خاتمی (نایبرئیس مجلس ششم)، مصطفی معین (وزیر علوم دولت اصلاحات)، علی زینیوند (معاون سیاسی وزیر کشور)، الیاس حضرتی (رئیس شورای اطلاعرسانی دولت چهاردهم)، نورالدین آهی (مشاور رئیسجمهور)، شهیندخت ملاوردی و عباس آخوندی» برگزار شد.
نتیجه پروژه وفاق باید آشتی با مردم باشد
در بخشی از این مراسم، آذر منصوری، دبیرکل حزب اتحاد ملت در سخنرانی خود گفت: «طبق آخرین پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان که در آبان ۱۴۰۲ انجام شد، سرمایه اجتماعی در ایران با روند فزایندهای کاهش یافته است؛ به نحوی که به کمترین میزان خود در چهار دهه اخیر رسیده است. نتیجه این پیمایش برای صاحبنظران، پیامی روشن دارد؛ ایران در آبانماه ۱۴۰۲ با بیشترین شکاف بین حاکمیت و ملت در طول پس از انقلاب اسلامی ۵۷ مواجه شده است.
دادههای این پیمایش در حوزههای فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی به منزله هشداری بزرگ برای حکمرانی است، تا هر آنچه در قالب سیاستگذاریها و رفتارهای متولیان نظام که موجب و مقوم گسست حاکمیت ملت است کنار گذاشته شود. بیتردید تداوم عوامل پدیدآورنده و رشد این شکافها با توجه به انباشت نارضایتیها میتواند به منزله بزرگترین تهدید علیه امنیت ملی کشور قلمداد شود.»
او در بخش دیگری گفت: «با روی کار آمدن دولت دکتر پزشکیان و تاکید بر وفاق بیش از هر زمان دیگری باید به این واقعیت پرداخت که بدون شکلگیری تفاهم بر سر این چالشها و بحرانها امکان دستیابی به وفاق ممکن نیست. نتیجه پروژه وفاق باید آشتی با مردمی باشد که حتی با فراخوان و مشارکت جدی اصلاحطلبان بیش از ۵۰ درصد آنها در انتخابات شرکت نکردند و بخشی از رأیدهندگان با تردید به پای صندوقهای رای آمدند.
ما پیش از انتخابات اخیر مکرر تاکید کردیم که راهحل بحرانها و ابربحرانهای ایران امروز بیش و پیش از آنکه در چهارچوب راهحلهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خلاصه شده باشد، سیاسی است. اگر گوش شنوا و چشم بینایی وجود داشته باشد، دادههای پیمایش اخیر و نیز نتایج انتخابات ریاستجمهوری، بیانگر عمق چالشها و گسست بین حاکمیت و ملت است.»
منصوری همچنین گفت: «اگر موفقیت دولت چهاردهم موفقیت نظام و شکست آن شکست نظام تلقی میشود، برخی دیگر از نهادهای قدرت نباید دست این دولت را در پوست گردو بگذارند و تصور کنند که اگر این دولت شکست بخورد، مردم بار دیگر به آنها اقبال نشان خواهند داد. آنچه در این چند ماه پس از روی کار آمدن دولت چهاردهم دیدهایم، تلاش دولت برای پرهیز از تنش و توافقسازی با نهادهای دیگر قدرت بر سر حل مسائل و چالشهای ایران بوده است. اما رقبا و مخالفان این دولت تصویر و درک متفاوتی از وفاق دارند؛ در برابر رفع فیلترینگ که مطالبه ملی است مقاومت میکنند. اصرار بر اجرای قانون سراپا اشکال و ناقض حقوق شهروندی موسوم به عفاف و حجاب دارند...»
دبیرکل حزب اتحاد ملت در بخش پایانی گفت: «آنچه ایران امروز بیش از هر زمان بدان نیازمند است، شجاعت در تغییر و بازگشت از مسیرهای شکستخورده، تمکین به حقوق و مطالبات ملت، دموکراسی، فروکش کردن اقلیت از زیادهخواهی و خلق امید و اعتماد است و همه ما به عنوان کنشگران مدنی، مصلح و دغدغهمند ایران و توسعه آن با باور به اینکه: قدرت تام و تمام از آنِ ملت است و مردم باید در تمام شئون و اشکال زندگی خود از این حق برخوردار باشند.
همانطور که دولت و حاکمیت تماماً باید کارگزار ملت باشند و با کارآمدی و اثربخشی امر کارگزاری خود را به نفع ملت به انجام رسانند و چگونگی بدهبستان بین دولت و حاکمیت، باید ثمرهای از درستیها، کارآمدیها، اثربخشی، آن هم به صورت همهجانبه، باکفایت، فراگیر و پایدار در کلیت عرصه جغرافیایی و کلیت جمعیت کشور اعم از ادیان، مذاهب، جنسیت و مناطق ایران عزیز باشد.»
پیامها به کنگره
نهضت آزادی، بهعنوان یکی از قدیمیترین گروهها و احزاب فعال در صحنه سیاست ایران اقدام به ارسال پیامی به کنگره دهم حزب اتحاد ملت کرد. در بخشی از پیام نهضت آزادی آمده است: «نهضت آزادی ایران باور دارد در شرایط بحرانی کنونی که افزون بر توقف نسبی چرخه توسعه، تورم شدید، رشد فقر و روند فزاینده بحران کارآمدی، شاخصهای امید اجتماعی و اعتماد عمومی نیز به شدت آسیب دیده است و همچنین، نشانههای جدیِ واگراییهای سیاسی و اجتماعی و سایه جنگ و ناامنی همهجانبه، چشماندازی نگرانکننده از ایرانِ فردا را متصور میسازد، مسئولیت احزاب سیاسی در حفظ بقا و امنیت ملی دوچندان میشود.
از این رو، امیدوار است که حزب اصلاحگرِ اتحاد ملت ایران بتواند با بهرهگیری از ظرفیتهای دموکراتیک قانون اساسی و از طریق وفاق ملی که تنها راهبرد واقعبینانه برای حفظ تمامیت ارضی، وحدت و امنیت ملی پایدار و راستین کشور محسوب میشود، در فراهم آوردن زمینههای رشد همکاریهای نهادمند و پایدار جامعه مدنی، توفیق بیش از پیش یابد.»
شورای مرکزی جدید
در دهمین کنگره سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، اعضای شورای مرکزی این حزب با رای اعضا به شرح زیر انتخاب شدند: «آذر منصوری، علی شکوریراد، حسین نورانینژاد، امیر آریازند، سعید شریعتی، سیدعمادالدین خاتمی، سیدمرتضی مبلغ، ساجده عربسرخی، سیدمحمود میرلوحی، حسین کاشفی، زهره آقاجری، رضا باوفا، اروجعلی محمدی، نفیسه زارعکهن، رحیم عبادی، جلال جلالیزاده، حسین نقاشی، سیدمحمود حسینی، فاطمه پهلوانی، حمید امیناسماعیلی، داود حشمتی، اشرف بروجردی، علی پیرحسینلو، هادی یزدانی، سیدپوریا موسوی، کریم عابدی، زهرا بهروزآذر، جلال محمدلو، سارا خوشخوی و مریم ثروتی.» این اعضا در حالی انتخاب شدند که از اعضای شورای مرکزی قبلی حزب اتحاد ملت، ریحانه طباطبایی و هادی عظیمی کاندیدا نشدند و خلیلیاردکانی و ندا مرادی و مجتبی گلسرخ هم رای نیاوردند.
ادامه دبیرکلی منصوری
در بخش دیگری از این کنگره، رایگیری برای انتخاب دبیرکل حزب اتحاد ملت صورت گرفت که یکبار دیگر، اعضای کنگره به آذر منصوری رای دادند تا او به کار در این سمت ادامه دهد.