| کد مطلب: ۲۸۵۶۵

احمد بخشایش‌‏اردستانی نماینده اردستان:

دولت نمی‏‌تواند با فساد مبارزه کند

«پزشکیان به نمایندگان مجلس اعلام کرده که برای ساماندهی و اداره کشور پول ندارد.»

دولت نمی‏‌تواند با فساد مبارزه کند

«پزشکیان به نمایندگان مجلس اعلام کرده که برای ساماندهی و اداره کشور پول ندارد.» این را احمد بخشایش‌اردستانی، نماینده اردستان در مجلس پس از جلسه غیرعلنی دولت و مجلس، عملکرد دولت بیش از 100 روز اخیر را بررسی کرده که در ادامه آمده است.

‌پزشکیان در این مدت از عملکرد خود و احصای مشکلات خبر داده است. آیا موضوعاتی که در جلسه غیرعلنی مجلس و دولت مطرح شد، برای نمایندگان قابل قبول بود؟

آقای پزشکیان عملکرد مثبتی از دولت ارائه نداد و بحث‌ها ناامیدکننده بود. وقتی جلسه غیرعلنی می‌شود به معنای آن است که مشکلات را می‌گویند تا راه چاره‌ای برای آن بیاندیشند. آقای پزشکیان با دو دسته مشکل روبه‌رو است. یکی سر و سامان بخشیدن به مباحث معیشتی و اقتصادی است که ریشه‌های متفاوتی دارد. ریشه مشکلات اقتصادی در اقدامات گذشته، تورم، بی‌ارزش شدن پول ملی، سیاست خارجی و سیاست‌های کلان کشور است. به نظر من مهم‌ترین و فوری‌ترین مشکل که باید حل شود، مشکل اقتصادی و بودجه است.

بودجه از چهار طریق به دست می‌آید؛ فروش نفت، مالیات، نرخ تسعیر یا قیمت‌گذاری ارزهای داخلی به خارجی و خارجی به داخلی و در آخر نیز مولدسازی است. در این میان نمی‌دانیم چرا 20 تا 30 درصد افزایش می‌دهند؟ چون فروش نفت طبق روال گذشته از محدودیت برخوردار است. مولدسازی نیز موفق نبوده و به حد مطلوب نرسیده است. نرخ تسعیر نیز درآمدی ندارد.

تنها مالیات می‌ماند که دولت‌ها همیشه از شناسایی مودیان جدید و پیشگیری از فرار مالیاتی می‌گوید اما در واقعیت به مردم فشار می‌آید. برای همین می‌گویند که قیمت ارز بالا رفته تا دولت کسری بودجه را جبران کند. اما افزایش نرخ ارز، طلا و سکه اثر خود را روی کالاهای اساسی مانند گوشت، برنج و... می‌گذارد که روال معیشتی مردم را به هم می‌ریزد.

‌آیا این مشکلات با وفاق ملی به سرانجام می‌رسد؟

اتفاقاً نقطه ضعف دولت وفاق ملی است، چراکه تعریفی برای آن ندارد و حتی پزشکیان هم نمی‌داند که شاخص وفاق ملی کارآمدی است یا استفاده از نیروهایی که زورشان بیشتر است. آیا افکار آقای پزشکیان در «وفاق ملی» پیشرفت می‌کند؟ شعارهایی که در دوره انتخابات داده مانند رفع فیلترینگ، حجاب و عفاف، کنترل گرانی و ثابت نگه‌داشتن قیمت‌ها می‌تواند تحقق پیدا کند؟ مشکل اصلی دولت این است. 

‌شما معتقدید که وفاق ملی نقطه ضعف دولت است و دولت را به سوی انسجام و همدلی پیش نمی‌برد؟

به نظرم این وفاق ملی آثار مثبتی هم داشته و دارد. بخشی از گروه‌های سیاسی که تا حدی با جمهوری اسلامی قهر بودند و به سوی اپوزیسیون می‌رفتند را جلب کرده است. نکته دوم این است که انسجام ملی و آرامش روانی را در جامعه بهبود بخشیده است. شاید به دلیل اینکه اکثریت به ایشان رای دادند و دل‌شان با سیاست‌های جاری و ساری صاف نبود. بنابراین فکر می‌کنند آقای پزشکیان می‌تواند کاری برای آنها انجام دهد. این نقطه امیدی برای جامعه و نکته مثبتی برای دولت محسوب می‌شود. 

‌گزارش عملکرد 100 روزه دولت چهاردهم که توسط آقای پزشکیان ارائه شده را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به نظر من گزارش خوبی نبود. آقای پزشکیان گفت: «پول ندارم. پول بدهید تا خرج کنم. اگر پول نداشته باشم نمی‌توانم پول گندم، معلم و... را بدهم. چرا بخش‌های مرفه جامعه ما از یارانه، گاز و برق استفاده می‌کنند؟ هر کسی که راه‌حل دارد آن را ارائه کند، ما استقبال می‌کنیم.» به نظر این جمله پوپولیستی است. آن فردی که ثروتمند و ساکن شمال شهر است طبیعتاً یک منبع درآمد دارد، که به محض گران شدن برق، گاز و آب آن پول را روی محصولش می‌کشد که طبقه متوسط و فقرا آن را استفاده می‌کنند.

بنابراین با شعارهای پوپولیستی نمی‌توان به جنگ ثروتمندان رفت. البته آقای پزشکیان اصرار دارد که با فساد مبارزه کند و من امیدوارم که بتواند اما فکر نمی‌کنم در این مورد موفق شود، چراکه فساد در جامعه ما رخنه پیدا کرده است. اما نکته مثبت ایشان در بیش از 100 روزی که از فعالیت دولت گذشته، این است که هنوز به شعارهای خود پایبند است. 

‌همه بر پاکدستی و صداقت آقای پزشکیان صحه می‌گذارند چرا فکر می‌کنید که نمی‌تواند با فساد مبارزه کند؟

ایشان از فساد در مجلس صحبت نکرد اما ما می‌گوییم که فساد سیستمی شده و در درون بخش‌هایی از نهادها جا خوش کرده است. چراکه نهادهای نظارتی بسیار متکثر داریم. آنها نمی‌توانند بر خودشان نظارت کنند اما رقابت دارند. این رقابت بدون همکاری خلأیی به وجود آورده که عده‌ زیادی از این خلأ استفاده می‌کنند. دومین علت اصلی فساد در کشور کم‌ارزش بودن پول ملی است.

وقتی پول ملی کم‌ارزش باشد، مردم به جان هم می‌افتند و بنیادهای اخلاقی از بین می‌رود و مردم دست در جیب همدیگر می‌کنند. یک جوان با حقوق 20 میلیون تومانی ناامید می‌شود از خرید یک خانه 5 میلیارد تومانی و فساد از این استیصال‌ها به وجود می‌آید. یکی از معضلات دیگری که باعث فساد می‌شود کسری بودجه است. رقم کسری بودجه ما بسیار بالاست و خوش‌بینانه 35 تا 40 درصد تورم سال آینده است. تورم 35 تا 40 درصدی خوب نیست که فسادآور است. 

دیدگاه

ویژه سیاست
پربازدیدترین