نگاهی به شماره ۹۲ ماهنامه اندیشه پویا
بازخوانی کارنامه سیاسی امیرعباس هویدا
شماره ۹۲ ماهنامه «اندیشه پویا» با پروندهای در جستوجوی پاسخ این سوال که «چرا استراتژی اصلاحطلبانهی امیرعباس هویدا در وفاق تکنوکراتها با شاه شکست خورد؟»، منتشر شد.
شماره ۹۲ ماهنامه «اندیشه پویا» با پروندهای در جستوجوی پاسخ این سوال که «چرا استراتژی اصلاحطلبانهی امیرعباس هویدا در وفاق تکنوکراتها با شاه شکست خورد؟»، منتشر شد. این پرونده شامل آثاری از جلال توکلیان، احمد بنیجمالی، هوشنگ شهابی، داریوش بایندر و رضا مختاری به همراه گزارشی ویژه از مصاحبهها و کاریکاتورهای هویدا در مطبوعات دهههای 40 و 50 و مباحثهای میان سعید لیلاز و فریدون مجلسی در این مورد با عنوان «مردی برای تمام فصول» است.
گفتوگوی ماه این شماره به مصاحبه با شینا انصاری، معاون رئیسجمهور در سازمان محیطزیست اختصاص دارد. ازجمله نکات مورد اشاره انصاری در این گفتوگو که به تیتر مصاحبه نیز تبدیل شده، این است که اگرچه به ظاهرش نمیخورد اما جنگنده است. او همچنین اشاره کرده است، در جلسات کمیتهی انتخاب رئیس سازمان محیطزیست به او میگفتهاند که بسیار آرام است و باید مقتدر باشد.
انصاری همچنین به تجربهی مبارزهاش با سرطان اشاره کرده و افزوده است، ابتدا تلاش میکند که مسائل را با گفتوگو و جلب مشارکت حل کند اما اگر از این روش پاسخ مناسب را نگیرد، همگان خواهند دید که چگونه میجنگد. «داستان سه نسل: هفتادوششیها، پنجاهوهفتیها و چهارصدویکیها»، عنوان بخش دیگری از شماره ۹۲ ماهنامه «اندیشه پویا»ست که در آن کوشش شده است به این سوال پاسخ داده شود که «آیا دهه پنجاهیها که به نسل هفتادوششی معروف شدهاند نسلی تمام شده به حساب میآیند؟».
فرض اساسی این متن آن است که گفتوگو یا جدال بیننسلی عملاً بین این سه گروه در جریان است و خطوط مشخص و احتمالاً قاطعی این سه دسته را از هم متمایز میکند. ضمن اینکه به عقیده نگارندگان این بخش، هر یک از این سه گروه خود را در آینه دو دسته دیگر مییابند، بنابراین نوشتن از یکی بدون نوشتن از دو تای دیگر بیفایده است. بررسی چرایی غیاب تفکر انتقادی و قطبیشدن جامعه ایران در میزگردی با حضور حسین شیخرضایی، بابک عباسی و امیر مازیار، بخش دیگری از تازهترین شماره ماهنامه «اندیشه پویا»ست.
آنها درباره تفاوتها و تمایزهای نسل دهه پنجاهی و دیدگاههایشان درباره رادیکالیسم و قطبیزدگی و تعلیق گفتوگو در فضای جامعه ایران؛ گفتوگویی که همزمان یک گفتوگوی میاننسلی نیز هست و انتقال تجربه از نسلی که جوانی خود را با فرازوفرودهای اصلاحطلبی سپری کردند و نسل جوانتر که همچنان در جستوجوی افقهای جدیدند، صحبت کردهاند.
همچنین پرونده اصلی این شماره؛ «چرا استراتژی اصلاحطلبانهی امیرعباس هویدا در وفاق تکنوکراتها با شاه شکست خورد؟» شامل مطالبی ازجمله «گزارشی از بازتاب زندگی و کارنامهی سیاسی و فرجام تراژیک امیرعباس هویدا در مطبوعات» است. «دندی جهانوطن؛ دربارهی شخصیت متفاوت امیرعباس هویدا که با پیپ و عصا و گل ارکیدهی روی یقهی کتش شخصیتی معماگونه داشت» به قلم هوشنگ شهابی، پژوهشگر تاریخ و استاد دانشگاه بوستون، با ترجمهی ابراهیم اسکافی بخش دیگری از این پرونده است.
«کتابِ کوچه»ی شماره ۹۲ «اندیشه پویا» نیز شامل مطالبی ازجمله گفتوگو با جواد عزتی به مناسبت کارگردانی «تمساح خونی» است. ضمن اینکه در این بخش گفتوگویی با مهرداد دفتری به مناسبت انتشار کتاب پرترههایش؛ «چشم درون» با تیتر «خوابی که تبدیل به پرتره شجریان شد» و گفتوگو با محمدباقر کلاهی اهری به مناسبت انتشار مجموعه شعر «دیو و دیوانگی» است.
«در تیررس تبلیغات عموزادگان آریایی؛ روایتی از تاریخچهی مدرسهی دولتی ایرانوآلمان، مدرسهای که ملکی، بزرگ علوی، ارانی و نواب صفوی در آن درس خواندند»، بخش دیگری از مطالب شماره ۹۲ ماهنامه «اندیشه پویا»ست. آخرین بخش این شماره، گزارشی از کنسرتنمایش «سیصد: گات» با خوانندگی و نوازندگی سهراب پورناظری است که در فضای باز کاخ سعدآباد روی صحنه رفت.