| کد مطلب: ۳۰۵۹۵

میراث‌سازی از منابع ملی / ارزیابی کارشناسان از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تشکیل بنیاد بین‏‌المللی شهید سیدابراهیم رئیسی

ابلاغ اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی به امضای پزشکیان صورت گرفت و انتشار خبرش واکنش‌‎های متعددی ایجاد کرد. برخی که جزئیات این اساسنامه را مطالعه کرده بودند به مواد آن و به‌ویژه ماده ۱۳ آن که مرتبط با«منابع مالی بنیاد» است، بیشترین ایرادات را گرفتند آنجا که آمده است:«منابع مالی بنیاد عبارتند از: هدایا، کمک‌های مردمی، کمک‌های دولتی، نذورات و موقوفات، وام‌های دریافتی از صندوق‌های قرض‌الحسنه، بانک‌ها، سازمان‌ها و اشخاص و درآمدهای حاصل از فعالیت‌های بنیاد.» ماده‎ای که در آن به کمک‌‎های دولتی نیز اشاره شده است و احتمالاً در آینده در ردیف بودجه سالانه قرار بگیرد.

میراث‌سازی از منابع ملی / ارزیابی کارشناسان از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تشکیل بنیاد بین‏‌المللی شهید سیدابراهیم رئیسی

اساسنامه «بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی» چهارشنبه 5 دی‌ماه از سوی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، ابلاغ شد. بنیادی که تشکیل آن کمتر از یک ماه پیش براساس اطلاعات رسانه‌ها در تاریخ 29 خرداد 1403  تصویب و در تاریخ 10 تیر 1403 تشکیل آن ابلاغ شد.

در متن ابلاغیه آن که به امضای محمد مخبر، سرپرست ریاست‌جمهوری و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی آمده بود: «نهاد ریاست‌جمهوری. دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ماده واحده «تشکیل بنیاد بین‌‎المللی شهید رئیسی» که در جلسه 901 مورخ 1403/03/29 شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است؛ به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ می‌گردد: «ماده واحده - با هدف اعتلا و معرفی ملی و بین‌‎المللی الگوی حکمرانی متعالی انقلاب اسلامی و بزرگداشت و امتداد راه و روش مدیریتی آیت‌‎الله شهید رئیسی، «بنیاد بین‌‎المللی شهید رئیسی» تشکیل می‎‌گردد. تبصره- مأموریت‌‎ها و ساختار بنیاد و مفاد اساسنامه آن به پیشنهاد دبیرخانه شورای عالی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌رسد.» 

و حالا ابلاغ اساسنامه این بنیاد به امضای پزشکیان صورت گرفت و انتشار خبرش واکنش‌‎های متعددی ایجاد کرد. برخی که جزئیات این اساسنامه را مطالعه کرده بودند به مواد آن و به‌ویژه ماده 13 آن که مرتبط با«منابع مالی بنیاد» است، بیشترین ایرادات را گرفتند آنجا که آمده است:«منابع مالی بنیاد عبارتند از: هدایا، کمک‌های مردمی، کمک‌های دولتی، نذورات و موقوفات، وام‌های دریافتی از صندوق‌های قرض‌الحسنه، بانک‌ها، سازمان‌ها و اشخاص و درآمدهای حاصل از فعالیت‌های بنیاد.» ماده‎ای که در آن به کمک‌‎های دولتی نیز اشاره شده است و احتمالاً در آینده در ردیف بودجه سالانه قرار بگیرد.

بقیه نیز با اشاره به ماده واحده تشکیل و ابلاغ آن یا بر اساس آنچه به عنوان اهداف در ماده ۵ این اساسنامه آمده است و «وظایف و اختیارات بنیاد» را مطرح کرده؛ به نقد و البته گاه با لحنی نامناسب استهزاگونه به اعتراض دست زده‎اند. براساس این ماده:«بنیاد در راستای اهداف تعیین‌شده، دارای وظایف و اختیارات به شرح ذیل می‌باشد:

1- پژوهش در آثار، بیانات و تجارب شهید رئیسی،

2-نهادینه‌سازی و تداوم علمی و عملی سلوک سیاسی و سبک مدیریتی و رویکرد تقویت جبهه مقاومت، عدالت‌طلبی و محرومیت‌زدایی و فسادستیزی شهید رئیسی،

3-اعطاء جایزه دوسالانه آیت‌الله شهید رئیسی به آثار علمی و عملی اثرگذار در جهت کارآمدسازی، فسادستیزی، پاسخگویی به مشکلات مردم و نظامات حکمرانی در سطح ملی و بین‌المللی با رویکرد تمدن‌سازی،

4-انجام فعالیت‌ها و ایجاد مراکز پژوهشی، آموزشی و فرهنگی با مجوز مراجع قانونی و....»

و عملاً منتقدان به شخصیت سیاسی و علمی او اشاره کرده که در جایگاه رئیس‌جمهور کمتر از 3 سال حضور داشت و دستاوردها هم مشخص است و نیاز به چنین دم و دستگاهی نیست و در جایگاه علمی و اندیشه‎‌ای هم همانطور که محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد دولتش در حساب کاربری شبکه اجتماعی ایکس خود نوشته است:«حاج آقای عزیز ما، همیشه در پاسخ به این سوال که گفتمان دولت شما چیست می‌فرمودند همان گفتمان امام و رهبری.»

پس گفتمان جدیدی در کار نیست و از آن جهت که از جوانی مشغول فعالیت و کار بود و احتمالاً وقت آزاد کمی داشته بحث اندیشه‎ای هم قابل تبیین وجود ندارد. 

در رابطه با این تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغیه‌‎اش با توجه به اینکه مطلب یکسویه محسوب نشود و شائبه اینکه صرفاً به دلیل اختلاف نگاه سیاسی و جریانی منتقد چنین مصوبه‌ای هستیم؛ از بین برود تلاش کردیم با چهره‌های اصولگرا مانند مجتبی شاکری، حسین جلالی، حسن بیادی، محمدحسن قدیری‌ابیانه و مجید متقی‌فر در طیف‌های مختلف اصولگرایی و با امید به حمایت آنها از این مصوبه گفت‌وگو داشته باشیم که متاسفانه از پاسخ در این زمینه اجتناب کردند.

در نهایت از چهره‌‎های اصولگرا احمد بخشایش‌اردستانی، نماینده مجلس دوازدهم، عباس سلیمی‌نمین، فعال سیاسی و محمدمهاجری، فعال سیاسی اصولگرای معتدل و از اصلاح‎‌طلبان در این زمینه با حسین نقاشی، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت‌وگو داشته‌ایم. نقطه‌نظرات آنها در ادامه آمده است.

دیدگاه

ویژه سیاست