| کد مطلب: ۹۵۱۷
علیه اطلاع‌‏رسانی آزاد

علیه اطلاع‌‏رسانی آزاد

بسته شدن شبکه تلویزیونی الجزیره در فلسطین اشغالی، جدیدترین اقدام دولت نتانیاهو در جهت تحریف و توقف اطلاع‌رسانی از اتفاقاتی است که طی روزهای اخیر علیه فلسطینی‌ها

بسته شدن شبکه تلویزیونی الجزیره در فلسطین اشغالی، جدیدترین اقدام دولت نتانیاهو در جهت تحریف و توقف اطلاع‌رسانی از اتفاقاتی است که طی روزهای اخیر علیه فلسطینی‌ها در جریان است. ماجرا از این قرار است که روز گذشته وزارت ارتباطات رژیم صهیونیستی در بیانیه‌ای اعلام کرد که براساس دستورات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و شلومو کرعی، وزیر ارتباطات و با تایید موساد، شاباک و وزارت جنگ و موافقت مشاور قضایی دولت کابینه با توقف فعالیت شبکه الجزیره در دوره جنگ غزه موافقت کرد. بستن شبکه الجزیره به این دلیل است که این شبکه به دشمن کمک و تبلیغاتی را در خدمت به حماس به زبان عربی و انگلیسی برای دنبال‌کنندگان این شبکه در سرتاسر جهان ارائه می‌کند. در روزهایی که «رسانه» وظیفه سنگینی در جهت اطلاع‌رسانی دقیق از آنچه در نوار غزه رخ می‌دهد دارد، یکی دیگر از شبکه‌ها توسط دولت نتانیاهو با تعطیلی روبه‌رو شد. بررسی ماجرای حقوقی این اتفاق ازسوی کامبیز نوروزی و نگاه کارشناسی عباس عبدی و برخورد دوگانه رسانه، سوژه اصلی این گزارش است.

رویکرد دوگانه رسانه

بعد از بحران اخیر برخی رسانه‌ها در پوشش خبری، به سود اسرائیل رفتار کردند. حملات پیاپی اسرائیل به نوار غزه و بعد از آن، تظاهرات مردمی در برلین آلمان و آمریکا آنطور که باید رسانه‌ای نشد. همچنین بعد از انتشار دو استوری اینستاگرامی توسط نصیر مزروعی مراکشی، بازیکن بایرن مونیخ، این بازیکن توسط باشگاه بایرن با تهدید جریمه سنگین و اخراج از این تیم روبه‌رو شد. حتی پارلمان آلمان از باشگاه بایرن خواست تا این بازیکن را از بایرن اخراج کند. درنهایت اما باشگاه بایرن مونیخ با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد، هم باشگاه بایرن، هم نصیر مزروعی مخالف تروریسم، جنگ و ترور و حامی صلح جهانی است.

همانطور که پیش‌تر گفته شد نیز پلیس آمریکا همزمان با تداوم درگیری‌ها میان فلسطین و اسرائیل و حمله مرگبار به بیمارستان المعمدانی (الاهلی) غزه، ۵۰۰فعال یهودی ازجمله ۲۲خاخام را که در داخل و خارج کنگره آمریکا خواستار آتش‌بس فوری در غزه و حمایت قانونگذاران از آتش‌بس شده بودند، بازداشت کرد. از سوی دیگر تعدادی از مردم برلین آلمان نیز برای محکومیت حمله اسرائیل به بیمارستان المعمدانی در غزه، برای همدردی با خانواده‌های داغدار به خیابان‌ها آمدند اما پلیس آلمان به زد و خورد با مردمی پرداخت که نسبت به توقف جنگ به خیابان آمده بودند.

خبرنگارها در امان نماندند

بحران اخیر اما باعث شده تا رویکرد و رفتار خبرنگارها در قبال این اتفاق بیش‌ازپیش زیر ذره‌بین قرار بگیرد. صحبت از ایران نیست بلکه خبرنگاران بی‌بی‌سی به دلیل حمایت از فلسطین با جرائم سنگین و باورنکردنی روبه‌رو شدند. شبکه خبری بی‌بی‌سی‌انگلیس تحقیقاتی را علیه 6گزارشگر و یک‌خبرنگار آزاد بخش عربی این شبکه، به‌خاطر مخالفت با اسرائیل و حمایت از عملیات نیروهای مقاومت فلسطین علیه این رژیم، به جریان انداخته است. این تحقیقات با فعالیت‌های این خبرنگاران در رسانه‌های اجتماعی شامل لایک کردن و بازنشر کردن محتواهای حامی فلسطین و محتواهای انتقاد علیه رژیم صهیونیستی مرتبط است. شبکه بی‌بی‌سی قوانین «بی‌طرفی» را برای فعالیت کارمندانش در فضای مجازی اعمال می‌کند. رسانه‌های انگلیسی گزارش دادند، پست‌های این خبرنگاران که از نظر این شبکه نامناسب تشخیص داده ‌شده و همگی آنها حذف شده‌اند، شامل توصیف از جنبش حماس تحت عنوان «جنگجویان آزادی» و توصیف از عملیات برق‌آسای این گروه علیه اسرائیل تحت عنوان «صبح امید» برای فلسطین بوده است. به نوشته پایگاه «راشاتودی»، شبکه بی‌بی‌سی هنوز کار این خبرنگارانش در این شبکه را معلق نکرده و تنها پخش برنامه‌های آنها را متوقف کرده است.

رویکرد فاشیستی اسرائیل

چالش دولت نتانیاهو و تلویزیون الجزیره مربوط به دیروز و امروز نیست. اسرائیل بارها در تلاش بود تا این شبکه تلویزیونی را توقیف کند تا فعالیت‌های تلویزیونی آنها به‌طورکامل قطع شود. اردیبهشت‌ماه سال گذشته شیرین ابوعاقله، خبرنگار شبکه الجزیره، در حال گزارش درباره حمله نیروهای امنیتی اسرائیل در شهر جنین در کرانه باختری اشغالی، به ضرب گلوله نیروهای نظامی اسرائیلی کشته شده بود. دولت اسرائیل هیچ‌گاه بابت این موضوع عذرخواهی نکرد. ظهر جمعه همین هفته نیز کابینه دولت نتانیاهو در پی عصبانیت از گزارش شبکه قطری «الجزیره» درباره حمله این رژیم به بیمارستان «المعمدانی» در نوار غزه دستور داد که پخش این شبکه در تمام فلسطین اشغالی متوقف شود. کابینه اسرائیل با ادعای آسیب‌زدن و زیان‌بار بودن شبکه الجزیره برای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی، دستور فوری برای تعطیلی تمام دفاتر این شبکه در فلسطین اشغالی صادر کرد. دلیل بسته‌شدن شبکه الجزیره، گزارشی است که واحد تحقیقات شبکه خبری الجزیره با تهیه یک مستند تحقیقاتی ادعای رژیم صهیونیستی درباره اینکه جنایت حمله به بیمارستان المعمدانی به‌دلیل شلیک اشتباه موشک از جهاد اسلامی رخ داده را، رد کرده بود. عباس عبدی، روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی، در گفت‌وگو با «هم‌میهن» با رویکردی متفاوت درخصوص نقض آزادی‌بیان اسرائیلی‌ها در قبال سانسور خبر گفت: «اگر به جنگ و آنچه پیرامون آن می‌گذرد نگاه کنیم، این اقدام جزء کوچکی از جریانی است که در غزه می‌گذرد. البته چنین محدودیت‌هایی در جنگ غیرمنتظره نیست؛ مشکل با اقدامات اسرائیل فراتر از این تصمیم خاص است. اگر حقوق جنگ را رعایت کند، اخراج چند خبرنگار مسئله اصلی نیست؛ چون ممکن است تصور کنند آنان در حین کار خبرنگاری، اطلاعات هم جمع‌آوری می‌کنند. پس اخراج‌شان چندان عجیب نیست. رویکرد فاشیستی و طرفداری آنان از راه‌حل نهایی مسئله اصلی است.»

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
سرمقاله
پربازدیدترین
آخرین اخبار