برای قطعبودن عدد بده
مرضیه ادهم پژوهشگر ارتباطات در حاشیهی نمایشگاه الکامپ ۱۴۰۲ در یک کلیپ وایرالشده از وزیر ارتباطات، اصل وجود اختلالات اینترنت انکار شد، در ادامه متخصصان و کار
مرضیه ادهم
پژوهشگر ارتباطات
در حاشیهی نمایشگاه الکامپ 1402 در یک کلیپ وایرالشده از وزیر ارتباطات، اصل وجود اختلالات اینترنت انکار شد، در ادامه متخصصان و کاربران زیادی گزارشهایی از اختلالات گسترده از انواع مشکلات اینترنت ارائه کردند تا شاید دیوار انکار حکمرانی ترکی بردارد. در این میان انجمن تجارت الکترونیک تهران یکی از کاملترین و معتبرترین این گزارشها را منتشر کرد که در یک تقسیمبندی مفصل در وهلهی اول رتبه ایران در میان 100کشور را مشخص میکند و در توضیحی ساده انواع اختلالات را توضیح میدهد و در ادامه تاثیر این اختلالات روی زیست شهروندان در زمینهیهای مختلف تشریح میشود.
این گزارش جنبههای مختلف مشکلات اینترنت در ایران را مورد بحث قرار میدهد و نهادهای مسئول در هر حوزه را شناسایی میکند. این سند همچنین راهحلهای عملی و اقدامات فوری برای بهبود کیفیت اینترنت را ارائه میدهد. اقدامات پیشنهادی را به اقدامات کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت دستهبندی میکند و بر اهمیت اینترنت با کیفیت بالا برای توسعه اقتصاد دیجیتال تأکید میکند و تأثیر منفی محدودیتهای اینترنت بر فناوری، مهاجرت نیرویکار ماهر و رشد استارتآپها را برجسته میکند. گزارش پیشنهاد میکند که پرداختن به این موضوعات برای پیشرفت کشور بسیار مهم است و گامهای مشخصی را پیشنهاد میکند که باید توسط مقامات دولتی و سیاستگذاران برداشته شود. بهطورکلی، این سند با هدف ارائه یک نمای کلی از چالشهای پیشروی چشمانداز اینترنتی ایران و ارائه توصیههای عملی برای بهبود است.
تاثیر اختلالات اینترنت روی شهروندان ایران بهدلیل محدودیتها و کاهش سرعت اینترنت، کیفیت ارتباطات آنها را تحتتاثیر قرار میدهد. این مشکلات باعث میشود که شهروندان نتوانند بهطور مطلوب از خدمات اینترنتی استفاده کنند و ممکن است با مشکلاتی مانند تاخیر در بارگذاری صفحات و قطعشدن ارتباط روبهرو شوند. در این گزارش، به کمک روشهای معتبر اختلالات کیفیتی، محدودیتها و سرعت پایین اینترنت مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین در این گزارش نهادهای مسئول در هر ضلع اختلالات مشخصشده و نقش شهروندان و نهادهای کسبوکار در دنبالکردن مطالباتشان بررسی شده است.
راهکارهای مقاله در گزارش عمومی منتشر شده و بهصورت مرحلهبهمرحله تشریح شده است. این راهکارها در سهگروه اقدامات آنی، کوتاهمدت و میانمدت طبقهبندی شدهاند. این راهکارها شامل اقداماتی مانند بهبود کیفیت اینترنت، افزایش سرعت، رفع محدودیتها، رفع فیلتر سایتهای بینالمللی، افزایش پهنای باند، شفافیت در رابطه با سیاستها، رفع انحصار، توسعه فیبر نوری، گسترش ارتباطات سرمایهگذاری در 5G و ایجاد منافع مشترک بین شرکتهاست.
امیدواریم وجود چنین گزارشهای شفافی که بهخوبی در یک مقیاس ملی و بینالمللی انواع اختلالات و مشکلات اینترنت در ایران را گزارش میکند، مورد انکار حکمرانی قرار نگیرد و باعث بهبود شرایط شود. مسلماً برکسی پوشیده نیست که شهروندان ایرانی برای یک دسترسی عادی به پهنای باند بینالملل که سرعت ثابت و مناسبی داشته باشد در حال هزینهکردن چندینبرابری و استفاده از مسیرهای بدون امنیت هستند. هزینه مادی و زمانی زیادی که حتی با تبدیلشدن به یک امر روزمره هنوز چیزی از ابعاد فاجعهآمیزش کم نمیشود. دیوار حاشای ساختار حاکمیتی در این مسائل و دیوار جدابودگی از جامعه بینالمللی در اثر وجود حجم بالای اختلالات اینترنت در نقطهای از مسیر خود، قطعاً شهروندان و کاربران اینترنت را دچار انفجار خشمانگیزی خواهد کرد. زمانی که شاید برای راهحلهای کمهزینه فرصتی نمانده باشد. مسلماً زیست مجازی قابل حذفشدن نیست و تلاشهای روزافزون و پرهزینهی افراد برای بودن در پلتفرمهای فیلترشده خود شاهد این ماجراست. شاید عوامل سیاستگذار و حکمرانی باید برای اصرار خود بر نوع رفتار نظارتیشان یک عدد تعریف کنند و بعد از آن در مسیر خود تغییراتی دهند.آنها
باید از خود بپرسند که تا چه عدد و میزانی از اختلال یا در رتبههای پایین بینالمللی قرار گرفتن و نارضایتی کاربران برای تصمیمگیران حوزه فضای مجازی بلامانع است و از چه میزان باید نگران نگرش خوب باشند.