اعتصاب هالیوودی
افزایش تولیدات تلویزیونی، نگرانی از پیامدهای استفاده از هوش مصنوعی و وضعیت دستمزدها محورهای اصلی اعتراض بزرگ بازیگران سینمای آمریکاست
افزایش تولیدات تلویزیونی، نگرانی از پیامدهای استفاده از هوش مصنوعی و وضعیت دستمزدها محورهای اصلی اعتراض بزرگ بازیگران سینمای آمریکاست
اندرو پولور و کاترین شورد
مترجم: محسن محمودی
برای ارائه هر تحلیلی در این رابطه، ابتدا باید سراغ مهمترین پرسشهایی برویم که باعث دغدغه بسیاری در آمریکا و جهان شده است: دقیقاً این اعتصاب چه مشکلاتی برای هالیوود پیش میآورد؟ چه خواستههایی بیشتر از همه مطرح شدهاند؟ آیا همه مشکلات زیر سر استریمها و هوش مصنوعی است؟ چه زمانی دوباره بازیگران را روی صفحه نمایش خواهیم دید؟ درنهایت پیامدهای این اعتصاب به آمریکا محدود میماند یا کشورهای دیگری را نیز در بر خواهد گرفت؟
چه کسانی در اعتصاب هستند؟
پس از چندینهفته مذاکره ناموفق بین «اسایجی افترا» (SAG-AFTRA)، بزرگترین اتحادیه بازیگران آمریکایی (که در سال 2012 پس از ادغام انجمن بازیگران سینما و اتحادیه هنرمندان تلویزیون و رادیو آمریکا تشکیل شد)، با «ایامپیتیپی» (AMPTP) (اتحادیه تهیهکنندگان سینما و تلویزیون) که نماینده رؤسای استودیوها محسوب میشوند، اعتصاب از روز پنجشنبه هفته گذشته آغاز شد. اتحادیه بازیگران حدود 160هزار عضو دارد و متشکل از بازیگران سینما و تلویزیون، همچنین عوامل بازیهای ویدئویی، مجریان رادیو، مدلها و اینفلوئنسرهای یوتیوب. ازنظرفنی، اتحادیه فقط ایالاتمتحده را پوشش میدهد اما قانون جهانی یک (Global Rule One)، اساساً اعضای انجمن بازیگران سینما را از کار روی تولیدات غیراتحادیه در سراسر جهان منع میکند.
چه کسی پشت پردۀ این اعتصابهاست؟
رئیس و شخصیت اصلی اتحادیه بازیگران سینما، فرن درشر است که ممکناست او را بیشتر به دلیل کاراکتر فرن فاین در مجموعه تلویزیونی نانی (پرستار بچه) بهیاد داشته باشید. همچنین ازجمله فیلمهایی که او در آن بازی کرده میتوان به جک، برداشتن قطعات و مرد کادیلاک اشاره کرد. بهاینخاطر که در اوج گفتوگوهای انجمن بازیگران با اتحادیه تهیهکنندگان، درشر بههمراه کیم کارداشیان به جنوب ایتالیا رفته بود، آماج انتقادات قرار گرفت. اما درشر باهوشتر از این حرفهاست؛ او بلافاصله سخنرانی تندوتیزی علیه رؤسای استادیوها انجام داد و مجدداً توجهات را به خود جلب کرد: «آنها مدام میگویند که بیپولیم و بودجه نداریم اما در عوض صدها میلیون دلار به مدیران و رؤسای خود میدهند. آنها نفرتانگیزند. شرم بر آنها باد.» در ادامه به انقلاب فرانسه متوسل میشود و میگوید: «سرانجام مردم دروازههای ورسای را درهممیشکنند و آنگاه همهچیز تمام میشود!»
کدامیک از ستارهها حامی اعتصاب هستند؟
دوهفته پیش، نامه انجمن بازیگران سینما که در آن صراحتاً از تهدید به اعتصاب صحبت شده بود را ستارههایی مانند مریل استریپ، جنیفر لارنس، شارلیز ترون، واکین فینیکس، جیمی لی کرتیس اولیویا وایلد و ایوان مک گرگور امضاء کردند. روز جمعه جورج کلونی اعلام کرد که به اعتصاب پیوسته است و آن را «نقطهعطفی در صنعت ما» خواند، همچنین گفت که برای «بقای صنعت ما» به این تغییر نیاز داریم. جان کیوساک و مارک رافلو از دیگر بازیگران شناختهشدهای هستند که در 24ساعت گذشته از این اقدام حمایت کردهاند. بهنظر میرسد همه بازیگران آمریکایی با این اقدام موافق هستند و تابهحال هیچکدام از آنها در مخالفت با این اقدام حرفی نزده است.
اتحادیه بازیگران آمریکایی چه میخواهد؟
یکی از وظایف و نقشهای مهم اتحادیه، مذاکره با استودیوهاست: آخرین توافق بزرگ در جولای 2020 امضاء شد، اما بلافاصله بهدلیل همهگیری کووید-19 تضعیف شد. این توافق قرار بود در 30ژوئن سال جاری منقضی شود، ازاینرو مذاکرات از چندهفته پیش آغاز شده بود. ظاهراً سه مشکل اصلی وجود دارد که توافق در مورد آنها دشوار بهنظر میرسد: نخست، درصد پرداختهایی است که بازیگران برای بازپخش فیلمها یا برنامههای تلویزیونی دریافت میکنند. اتحادیه بازیگران سینما بهدنبال آن است که براساس میزان بیننده در استریمها این درصد را مطالبه کند اما آمازون، نتفلیکس، دیزنی و هیچیک از شرکتهای فیلمسازی تمایلی به افشای این اطلاعات ندارند. مسئله دیگری که دراینباره وجود دارد، مخالفت بازیگران با افزایش تولیدات تلویزیونی است زیرا با این افزایش فزاینده دیگر فرصتی برای بازپخش باقی نمیماند. پس از این راه پولی هم به بازیگران پرداخت نخواهد شد. درنهایت با پیشرفت هوش مصنوعی، میتوان حالتهای صورت، حرکات بدن و حتی صدای یک فرد را هرطور که دوست دارید تغییر بدهید. پس طبیعی است که بازیگران نگران این باشند که در آینده، شرکتهای فیلمسازی دیگر به وجود آنها نیازی نداشته باشند. آنها تضمین میخواهند، تضمین اینکه بههیچوجه هوش مصنوعی را جایگزین آنها نکنند. برای مثال، تام کروز و کیانو ریوز از بازیگرانی هستند که اخیراً از چهرهشان در نرمافزار دیپ فیک استفاده شده است. همین ششماه پیش، هیچکس به هوش مصنوعی فکر نمیکرد، اما به این سرعت همهچیز تغییر کرده است: از صفر به یک تهدید وجودی. درحالحاضر تصاویر تولیدشده با هوش مصنوعی به اندازه کافی پیچیده بهنظر نمیرسند تا جایگزین فیلمسازی سنتی شود، اما سرعت یادگیری ماشینی همه را نگران کرده است.
آیا استریمها همه چیز را تغییر دادهاند؟
استریمها نهتنها فیلمهای با بودجه متوسط یا سریالهای تلویزیونی خطی را از بین برده است، بلکه نحوه ارائه فیلم و سایر برنامههای تلویزیونی را به مخاطبان نیز تغییر داده و در ازای آن از آنها پول میگیرد. استریمها از مشترکین کسب درآمد میکنند و فیلمها و سایر برنامهها اساساً تبلیغاتی برای حق اشتراک هستند. بهعلاوه فیلمها و سریالها بهطور دائم در استریمها وجود دارند و دیگر چیزی بهنام «تکرار» بیمعنی شده است. بحث بر سر پاداش بازیگر بابت هربار بازپخش یک فیلم یا یک برنامه تلویزیونی بهدلیل عدم تمایل پخشکنندهها به افشای تعداد افرادی که آنها را تماشا میکنند، سختتر شده است.
آیا آنها به آنچه میخواهند دست مییابند؟
ایالاتمتحده بهطور سنتی بهندرت با بحران اعتصاب کارگران و مناقشات مرتبط با اتحادیههای کارگری مواجه بوده است. بااینحال، اتحادیه بازیگران سینما، همچنین اتحادیه نویسندگان تاحدی استثنا محسوب میشوند. البته اعتصاب بازیگران بسیار بیشتر از اعتصاب نویسندگان که از ماه مه شروع شد، خبرساز خواهد شد و عملاً هالیوود را به تعطیلی میکشاند. درواقع تأثیرات این اعتصاب فوراً آشکار نمیشود و شباهتی به اعتصاب کارگران پسماند یا راهآهن ندارد. در اینجا هر دو طرف در حال انجام یک بازی طولانی هستند؛ بازیگران و نویسندگان میخواهند استودیوها را مجبور کنند که به سر میز مذاکره بازگردند، درحالیکه رؤسا در مسیر تلاش برای تسلیم شدن اتحادیهها هستند.
تأثیرات فوری این اعتصاب چیست؟
علاوه بر توقف بیشتر فیلمبرداریها، بازیگران دیگر نمیتوانند نمایشها و فیلمهایی را که قبلا ساختهاند تبلیغ کنند. ممنوعیت تبلیغاتی به رسانههای اجتماعی نیز گسترش مییابد و ستارهها اکنون در مورد کارهای آیندهشان واهمه دارند. همچنین تداوم اعتصاب به این معناست که هرگونه گفتوگو با بازیگران تا مدتزمان قابل پیشبینی محدود خواهد بود و هر مصاحبه مطبوعاتی یا تلویزیونی که قرار بود از جمعه به بعد انجام شود، لغو شده است.
این اعتصاب چه معنایی برای بریتانیا خواهد داشت؟
اتحادیه بازیگران بریتانیا گفته است که در «همبستگی تزلزلناپذیر» با اتحادیه بازیگران آمریکا خواهد بود، بهاینمعنی که آنها اهداف مشترکی دارند که باید برای تأمین آنها با یکدیگر همکاری کنند. بزرگترین استودیوهای بریتانیا میزبان تولیدات مهم ایالاتمتحده هستند که همه آنها اکنون متوقف شدهاند و در معرض تعطیلی کامل قرار دارند، برای مثال، میتوان به ددپول 3 که در استودیوهای پاینوود فیلمبرداری شده است، دنباله بیتلجوس تیم برتون، نسخه سینمایی شرور، همچنین سریالهای تلویزیونی سندمن، اندور و روز شغال اشاره کرد.
منبع: گاردین