مضایق اروپایی
نیوشا طبیبی گیلانی روزنامهنگار/ پادکستساز جنگ روسیه و اوکراین موجب تغییرات بسیاری در اذهان مردم اروپا شد. همین پیش چشم من، دوستان و آشنایانی هستند که تصور م

نیوشا طبیبی گیلانی
روزنامهنگار/ پادکستساز
جنگ روسیه و اوکراین موجب تغییرات بسیاری در اذهان مردم اروپا شد. همین پیش چشم من، دوستان و آشنایانی هستند که تصور میکنند در شرایطی مشابه قبل از آغاز جنگجهانی دوم قرار دارند. من در اسپانیا ساکن هستم، این کشور دورترین فاصله را با جبهه جنگ دارد. اما همینجا کسی را ملاقات کردهام که روند خرید خانهاش را متوقف کرده چون معتقد است دیگر اروپا جای زندگی نیست و هرلحظه خطر بروز جنگی قارهای و عظیم وجود دارد. اسپانیاییها و پرتغالیها آخرین کشورهای اروپای غربی بودند که از زیر یک حکومت دیکتاتوری جان بهدر بردند. در اسپانیای بعد از فرانکو، جنبشهای جداییخواهانه هزاران نفر از مردم بیگناه را در حملههای تروریستی کشتند. اسپانیاییها مضیقه، دردسر و سختی کم ندیدهاند و از این نظر با مردم دیگر اروپای غربی مثل اتریشیها، فرانسویها، آلمانیها و سوییسیها که بعد از جنگجهانی کمتر به سختی افتادهاند تفاوتی چشمگیر دارند. اما همین مردمی که در تاریخ معاصرشان روزهای سختی را سپری کردهاند، باز هم از وقوع مصیبتی بزرگتر و جدیتر به هراس افتادهاند و هیچ تصوری از سختی، جنگ و مضیقه ندارند.
جنگ روسیه و اوکراین بیش از آنکه تصور میشد، اروپاییها را به دردسر انداخت. چهکسی فکر میکرد قفسههای سوپرمارکتهای اروپای غربی از آرد، گندم، نان، بیسکوییت، عسل و روغن خوراکی خالی شود و بعد همین کالاها با قیمتی بسیار بیش از گذشته عرضه شوند؟ هزینههای روزمره زندگی در اسپانیا بعد از جنگ اوکراین، بیش از ۲۵درصد ترقی کرده. این رقم در آمارهای رسمی ممکن است کمتر از این میزان باشد اما آنچه لمس میشود، افزایش قیمتی حداقل معادل یکچهارم قیمت بسیاری از کالاهای ضروری است.
احساس ناامنی به اسپانیاییهایی که من با آنها صحبت میکنم، دست داده است. نه فقط اسپانیاییها، بسیاری از اروپاییها نیز چنین تصوری از آینده کشور و قارهشان دارند؛ بدون هیچ قدرت و نفوذ اقتصادی و سیاسی در دنیا، مقهور چین و آمریکا و ترسان از روسیه پوتین! زلنسکی همچنان مشغول سرکیسه کردن دولتهای غربی است و البته دولت سوسیالیست اسپانیا با هوشمندی توانسته جانب اعتدال را نگهدارد و بهرغم سروصدا و دادوبیدادی که علیه حمله روسیه به اوکراین بهراه انداخته و پرچمهای اوکراین را از درودیوار شهرها و ساختمانهای دولتی آویخته، در عمل چندان کمکی به زلنسکی نرسانده و بهتبعآن، پوتین و روسیه را از خود نرنجانده است.
دو دستگاه تانک لئوپارد که قرار بود برای کمک به ارتش اوکراین ارسال شود هم موجب خنده و شوخی مردم شده. چندینهفته خبر ارسال قریبالوقوع تانکهای مذکور منتشر میشد و هربار بهدلایلی به تعویق میافتاد. النهایه همه از تعقیب خبر ارسال خسته شدند.
جنگ اوکراین در حوزهای بسیار وسیعتر از جبهه جنگ، جهان را دستخوش تاثیرات عمیق کرده. تاثیراتی که تا عمق زندگی اجتماعی افراد جامعه نفوذ کرده و درآمد و کیفیت معاش عده زیادی را متحول کرده است. مضایق گوناگون، نابسامانی اقتصادی و مهمتر از آن ترس از آینده، پدیدههایی آشکار و قابلرویت هستند. در زندگی روزمره و خرید از سوپرمارکتها یا در پیدا کردن شغل و ایجاد درآمد، میتوان این تاثیر را بهخوبی مشاهده کرد.
با وجود پیشرفتهای بسیار درخشان بشر، تولد هوش مصنوعی و بهوجود آمدن راههای ارتباطی بیسابقه بین انسانها، هنوز هم جنگ بهعنوان پدیدهای ابتدایی و حیوانی سبب بروز مشکلات و از دست رفتن جانهای بسیاری میشود. پیوند جهان با یکدیگر، تاثیر جنگ در هر نقطه از جهان را صدچندان بیش از قبل کرده است. امروز ما بیش از تصورمان تحتتاثیر جهان پیرامون و تصمیمگیریهای سیاستمداران هستیم. کافیاست حاکمان کشوری تصمیم بگیرند که به کشوری دیگر حمله کنند و جنگی بیافروزند، دامنه این جنگ بسیار فراتر از چیزی است که در یک منطقه و یک جبهه بماند.
امروز پیوند اقتصادی بین کشورها چنان است که دیگر خودکفایی و تولید همه چیز داخل مرزهای سیاسی یک کشور نهتنها بیمعنی است بلکه غیر ممکن است. چنانکه اروپای غربی با سابقهٔ فراوان در کشاورزی و صنایع غذایی وابسته به گندم روسیه و اوکراین است.