افزایش انتقادها از مخالفان توافق هستهای با ایران
نئوکانها و متحدانشان در واشنگتن، اسرائیل و نقاط دیگر، مطالباتی غیرواقعگرایانه در مورد نتایج گفتوگوهای آمریکا و ایران برای محدودسازی برنامه هستهای ایران مطرح میکنند.

نئوکانها و متحدانشان در واشنگتن، اسرائیل و نقاط دیگر، مطالباتی غیرواقعگرایانه در مورد نتایج گفتوگوهای آمریکا و ایران برای محدودسازی برنامه هستهای ایران مطرح میکنند. اما دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا هیچ انگیزهای برای گوش دادن به آنها ندارد و نباید آنها را جدی بگیرد. کارزار مخالفت با توافق ایران هفته گذشته با ارسال نامه تعدادی از نمایندگان جمهوریخواه کنگره برای درخواست اجتناب از هر توافقی که جمعآوری کامل برنامه هستهای ایران در آن پیشبینی نشدهباشد، وارد مرحله تازهای شد.
اندرو دی، دبیر ارشد نشریه آمریکن کانسروتیو میگوید: «همه سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی به جز رند پل نامه را امضا کردند که دونالد ترامپ به برنامه غنیسازی ایران پایان دهد. آنها میدانند که این خواسته برای رهبران ایران غیرقابل پذیرش است و به وضوح با هدف ایجاد مانع در برابر تلاشهای دیپلماتیک ترامپ نامه را امضا کردهاند.» سینا توسی، پژوهشگر غیرمقیم اندیشکده مرکز سیاست بینالملل میگوید: «مطالبه غنیسازی صفر و جمعآوری کامل برنامه هستهای ایران، بهویژه بعد از اینکه آمریکا توافق ۲۰۱۵ را زیر پا گذاشت، یک موضع مذاکراتی محسوب نمیشود.»
همزمان برخی از مخالفان توافق معتقدند که ایران باید بتواند برنامه انرژی هستهای غیرنظامیاش را حفظ کند، بدون اینکه غنیسازی داشتهباشد. خبر خوب برای ترامپ و مدافعان دیپلماسی این است که اردوگاه مخالفان توافق با ایران، خارج از واشنگتن و اسرائیل هیچ هواداری ندارد و ترامپ هزینه سیاسی چندانی برای نادیده گرفتن مخالفان توافق نمیپردازد. یک نظرسنجی جدید نشان میدهد که ۶۹ درصد از آمریکاییها از توافقی که برنامه هستهای ایران را با تقویت نظارت و بازرسی به مصارف صلحآمیز محدود کند، موافق هستند.
در این میان ۶۴ درصد از جمهوریخواهان در این نظرسنجی از این گزینه در مقابل گزینه نظامی حمایت کردهاند. در برابر مخالفان با تحریف واقعیت سعی میکنند تصویر دیگری نمایش دهند. برای مثال، مارک دوبوویتز، از اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها با استناد به یک نظرسنجی میگوید: «۷۶ درصد آمریکاییها از نابودی تاسیسات تسلیحات هستهای ایران حمایت میکنند.» اما این عبارت یک مشکل دارد، براساس ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا ایران نه سلاح هستهای دارد و نه برنامه تولید تسلیحات هستهای و در نتیجه هیچ تاسیسات تسلیحات هستهای در ایران وجود ندارد که نابود شود.
اما فقط مردم آمریکا و رایدهندگان جمهوریخواه نیستند که از توافق حمایت میکنند. گروهی از برجستهترین چهرههای اردوگاه «بازگشت عظمت آمریکا (MAGA)» از جمله استیو بنون، استراتژیست پیشین ترامپ، مارجوری تیلور گرین، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان، تاکر کارلسون، مجری پیشین فاکسنیوز، از تلاش نئوکانها برای تخریب فرآیند مذاکرات انتقاد کردهاند. افرادی مانند بنون و کارلسون در میان هواداران ترامپ نفوذ زیادی دارند و با شخص او نیز نزدیک هستند.
چارلی کرک، مجری پادکست مشهور راستگرا میگوید: «افرادی درون پنتاگون و دولت هستند که میخواهند علیه ایران حمله انجام دهند. آنها غالباً میگویند که این کار خیلی هم راحت خواهد بود، یک حمله میکنیم و تمام. یک لحظه فکر کنید، تا حالا چند بار در مورد یک حمله و تمام، حرفشان درست بودهاست؟ آیا تا حالا چنین اتفاقی افتادهاست؟» اندرو دی از نشریه آمریکن کانسروتیو میگوید: «دونالد ترامپ چنان قدرت را در حزب جمهوریخواه قبضه کردهاست که قطعاً میتواند بدون آسیب سیاسی با ایران توافق امضا کند.
رایدهندگان هنوز او را دوست دارند و نمایندگان مجلس و رسانههای محافظهکار از او هراس دارند.» همزمان به نظر میرسد، دموکراتهایی که خیلی از آنها از توافق ۲۰۱۵ برجام حمایت کردند، مخالفت چندانی با توافق احتمالی ترامپ با ایران نشان ندهند. رو خانا، نماینده دموکرات کنگره میگوید: «الان وقت سیاسیبازی در مورد ایران نیست. من از تلاش برای رسیدن به توافق با ایران حمایت میکنم. از توافق هستهای اوباما حمایت کردم. بهتر نیست که منافع ملی و صلح را بر کسب امتیازهای سیاسی در هر لحظه ترجیح بدهیم؟»