خوشبینی محتاطانه از شنبه تا شنبه/چهار دیپلمات سابق از چشمانداز گفتوگوهای ایران و آمریکا میگویند
پرسروصداترین نشست سالهای اخیر دیپلماسی ایران، به کمسروصداترین شکل برگزار شد.

پرسروصداترین نشست سالهای اخیر دیپلماسی ایران، به کمسروصداترین شکل برگزار شد. گفتوگوهای «غیرمستقیم» بین سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه، با وساطت بدرالبوسعیدی، وزیر خارجه عمان و در مسقط برگزار شد، اما با حضور حداقلی رسانهها و با اطلاعرسانی حداقلی از جزئیات و محتوای گفتوگوها. کنترلی جدی بر نشر جزئیات اعمال شده است.
بسیاری منتظر بودند، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا یا مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، با رویکردهای خاصشان، در موضعگیریهای خود، نکتهای را روشن کنند. حداقل تصور میشد ترامپ به شیوه معمولش، نتواند فرصت حداقلی از رجزخوانی را از دست بدهد، اما هیچکس چیزی بیشتر از همان چند خط اصلی مطرح نکرده است و آن چند خط، البته به شکلی جدی، احتمال حصول نتیجه را نشان میدهند.
برای بررسی آنچه شنبه حاصل شد و آنچه ممکن است در ادامه حاصل شود، به سراغ چهار دیپلمات سابق ایران رفتیم و از آنها پرسیدیم: برداشتشان از گفتوگوهای شنبه چیست، چشمانداز روند کلی گفتوگوها که از شنبه آینده کلید میخورد را چگونه میبینند و چه تصویری از نقشآفرینی احتمالی بازیگران دیگر، در داخل کشورها یا در طرفهای ثالث دارند؟
کوروش احمدی، دیپلمات سابق ایران در سازمان ملل متحد؛ جاوید قرباناوغلی، مدیر کل سابق آفریقای وزارت خارجه؛ نصرتالله تاجیک، سفیر سابق ایران در اردن و قاسم محبعلی، مدیرکل سابق خاورمیانه وزارت خارجه، با بهرهگیری از تجربیات و شناخت خود از ساختار ایران و صحنه بینالمللی، شنبه را نقطهای مهم میبینند و محتاطانه، نسبت به احتمالات خوشبین هستند. نظرات این چهار کارشناس کهنهکار سیاست خارجی ایران را در این پرونده میخوانید.