اولین گام را با آزادسازی اموال مسدودشده بردارید
سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی با شبکه خبری الجزیره قطر در مورد مذاکرات احتمالی با دولت جدید آمریکا و توافق در مورد برنامه هستهای ایران توضیح داد.
سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی با شبکه خبری الجزیره قطر در مورد مذاکرات احتمالی با دولت جدید آمریکا و توافق در مورد برنامه هستهای ایران توضیح داد. وی با اشاره به اینکه در برجام، ایران تجربه خوبی از توافق با دولتهای غربی نداشت، تاکید کرد که اگر در مذاکرات احتمالی جدید ایران تجربه خوبی داشتهباشد، ممکن است که در مورد مسائل دیگر هم گفتوگو کند.
وی تاکید کرد که آمریکا برای اعتمادسازی میتواند در گام نخست پولهای بلوکهشده ایران را در نقاط مختلف جهان آزاد کند. به گزارش ایرنا، عراقچی با اشاره به اینکه ما از نزدیک مواضع دولت جدید آمریکا را دنبال میکنیم، گفت: «دولت قبلی آمریکا هم نهتنها مواضع خوبی نسبت به ایران نداشت بلکه مواضع بسیار خصمانهای داشت، سیاست فشار بر ایران و تحریمهای شدید علیه ایران در دولت گذشته آمریکا به مراتب بیشتر شد.» وی تاکید کرد: «ما از نزدیک مواضع دولت جدید آمریکا و اینکه چه سیاستی را در خصوص ایران، توافق هستهای یا برنامه هستهای ایران اتخاذ میکنند، دنبال و آنها را بررسی میکنیم. ما براساس مواضع آنها تصمیم میگیریم و مواضع خودمان را براین اساس هماهنگ میکنیم.»
عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران حاضر است فصل جدیدی از گفتوگو را با دولت جدید آمریکا به ریاستجمهوری ترامپ باز کند؟ گفت: «باید دلیلی برای این کار وجود داشته باشد که صفحه جدیدی باز شود، من در حال حاضر فکر نمیکنم زمینهای برای این کار وجود داشته باشد اما باید ببینیم که طرف مقابل چه سیاستهایی اتخاذ میکند و آیا در نتیجه این سیاستها زمینه جدیدی ایجاد خواهد شد که بر مبنای آن گفتوگوهایی صورت بگیرد.»
وزیر خارجه ایران با اشاره به گفتوگوهای منتهی به حصول برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی گفت: «ما پیش از این هم با دولت آمریکا مذاکره کردیم؛ مذاکرات مستقیم و مستمری هم صورت گرفته و در نتیجه آن توانستیم به یک توافق در خصوص برنامه هستهای ایران که روند بسیار پیچیدهای هم بود برسیم. همه دنیا این توافق را جشن گرفتند چراکه نشاندهنده کارکرد دیپلماسی و موفقیت بزرگی برای آن بود. نتیجه چه شد؟ دولت آمریکا تصمیم گرفت که از این توافق خارج شود. این بیاعتمادیها بر روی هم انباشته شده و خروج از این فضای بیاعتمادی به این آسانی نیست، من نمیگویم غیرممکن است ولی بسیار سخت است و این منوط به دولت آمریکا است که چگونه میخواهد اعتماد ایران را برای ورود به یک تعامل سازنده جلب کند.»
وزیر خارجه در پاسخ به این پرسش که آمریکا باید چه گامهایی بردارد که این اعتماد جلب شود؟ گفت: «گامهای زیادی میتوانند بردارند. پولهای ایران که در جاهای مختلف توسط آمریکا مسدود شده درحالیکه در مورد آنها توافقی وجود داشته و ایران به تعهدات خود طبق آن توافق عمل کرده و دولت آمریکا برخلاف تعهداتش رفتار کرده، نمونههایی از گامهایی است که میتوان برداشت و اعتماد ایران را جلب کرد.»
سیدعباس عراقچی در پاسخ به سوال الجزیره درباره موضوعات مورد بحث احتمالی در این توافق اعم از هستهای و شاید هم پروندههای منطقهای مانند سوریه گفت: «ما بار گذشته که با آمریکاییها و سه کشور اروپایی، چین و روسیه در قالب 1+5مذاکره کردیم، تصمیم گرفتیم که مذاکره محدود به موضوع هستهای باشد. این تصمیم درست بود چراکه اضافه کردن هر موضوع دیگری به پیچیدهتر شدن و طولانیتر شدن مذاکرات و به کم شدن احتمال رسیدن به موفقیت در مذاکرات منتهی میشد.
آن تجربه موفقی بود، ما در حین مذاکرات قبلی به طرفهای آمریکایی و اروپایی و به جامعه بینالملل علناً و به صراحت گفتیم که اگر مذاکرات هستهای به یک تجربه خوب تبدیل بشود امکان اینکه ما در موضوعات دیگر هم وارد مذاکره و گفتوگو بشویم وجود دارد ولی متاسفانه آن مذاکرات به یک تجربه خوب تبدیل نشد. از این جهت که به یک توافق رسیدیم موفق بود ولی غربیها در اجرای آن توافق مشکلات بسیار زیادی به وجود آوردند و نهایتاً هم آمریکا از این توافق خارج شد. بنابراین ما تجربه خوبی از مذاکرات قبلی نداریم اگر این بار تجربه خوبی از مذاکرات (احتمالی) شکل بگیرد طبیعتاً بر اعتماد ایران اثر خواهد گذاشت و در چنین شرایطی تصور گامهای دیگر هم ممکن خواهد بود.»