| کد مطلب: ۲۶۵۸۴
دولت دوم ترامپ و عناصر ضدایرانی

دولت دوم ترامپ و عناصر ضدایرانی

پس از شلیک حدود ۱۸۰ موشک ایرانی به سمت اسرائیل در ماه اکتبر، سناتور مارکو روبیو، مانند دیگر قانون‌گذاران جمهوری‌خواه، مواضع محکمی درباره پاسخ اسرائیل اتخاذ کرد.

پس از شلیک حدود ۱۸۰ موشک ایرانی به سمت اسرائیل در ماه اکتبر، سناتور مارکو روبیو، مانند دیگر قانون‌گذاران جمهوری‌خواه، مواضع محکمی درباره پاسخ اسرائیل اتخاذ کرد. روبیو که اکنون به عنوان نامزد تصدی وزارت امور خارجه ترامپ انتخاب شده، در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد: «تنها تهدید بقای حکومت (ایران) از طریق فشار حداکثری و اقدامات مستقیم و نامتناسب می‌تواند شانس تأثیرگذاری و تغییر فعالیت‌های جنایتکارانه آنها را داشته باشد.»

سایر هم‌پیمانان ترامپ در کنگره نیز به طرز مشابهی خواستار صدور مجوز برای واکنش نظامی گسترده اسرائیل شدند. برخی پیشنهاد دادند به تاسیسات هسته‌ای ایران ضربه بزنند و پالایشگاه‌های نفت این کشور را نابود کنند. دیگران خواستار مشارکت ایالات متحده در این حملات شدند. سناتور تام کاتن در آن زمان نوشت: «از اسرائیل برای نابودی دشمنان مشترک‌مان پشتیبانی کنید.»

پیروزی انتخاباتی ترامپ به معنای بازگشت باز‌های سنت‌گرای سیاست خارجی حزب جمهوری‌خواه به قدرت بوده است که ایران مدت‌ها در مرکز توجه آنها قرار داشته است. برخی از منتخبان ترامپ هشدار گسترده‌ای به تهران داده‌اند که سیاست «ضعیف» دموکرات‌ها در حال پایان است و اکنون باید برای تسلیم از روی اجبار آماده شوند. سناتور بیل هگرتی (جمهوری‌خواه از تنسی)، که در اولین دوره ترامپ سفیر ایالات متحده در ژاپن بود و خواستار اقدام قوی علیه ایران شده است، می‌گوید که در دولت جدید، از سیاست خارجی بایدن در تمامی سطوح عقب‌نشینی بزرگی خواهد شد.

با این حال، در حالی که کسانی که مشتاقانه‌ترین مواضع را برای حمله به ایران داشتند، در دولت پیشین ترامپ نفوذ داشتند، این بار چندین قانون‌گذار و مقام جمهوری‌خواه هشدار می‌دهند که این جریان در دولت جدید قدرت کمتری خواهند داشت. هرچند ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود مشارکت ایالات متحده در توافق هسته‌ای ایران را پایان داد، تحریم‌های سختی وضع نمود و دستور ترور یکی از قدرتمندترین ژنرال‌های ایران، قاسم سلیمانی را صادر کرد، اما در عین حال تلاش‌های مکرر (هرچند ناکام) را برای باز کردن باب گفت‌وگو با ایرانیان انجام داد.

او همچنین در کمپین انتخاباتی‌اش درباره امکان انعقاد یک توافق با ایران صحبت کرده است. تریتا پارسی، کارشناس ایران و معاون اجرایی مؤسسه کوئینسی، یکی از اندیشکده‌های واشنگتن گفت: «فکر می‌کنم واقعاً او خواهان توافق بود». وی همچنین اظهار داشت که دولت ایران نیز بر این باور بود، اما فکر می‌کرد که ترامپ تحت تاثیر تندرو‌های ضدایران در دولت اولش، از جمله مشاور امنیت ملی جان بولتون، وزیر خارجه مایک پمپئو و نماینده ویژه در امور ایران، برایان هوک که بخشی از تیم انتقالی وزارت خارجه ترامپ است، قرار دارد. پمپئو و هوک به درخواست‌ها برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده‌اند.

از زمان ترک دولت، بولتون به نوشته‌ها و اظهارنظر‌های تحقیرآمیزی درباره تمایل ترامپ به انعقاد توافق پرداخته و در مقاله‌ای در ماه ژوئیه هشدار داده است که اگر ترامپ به کاخ سفید بازگردد، «تمایل او به طرح مسائل امنیت ملی به عنوان فرصت‌هایی برای معامله‌گری» می‌تواند به زودی به «دیداری» بین ترامپ و رئیس‌جمهور جدید ایران منجر شود. در مقاله‌ای جداگانه بولتون به تمسخر دولت جدید برای ادامه پایبندی به «خیال» امکان‌پذیر بودن یک توافق با ایران پرداخته است.

تریتا پارسی افزود، در ماه ژانویه، زمانی که ترامپ برای بار دوم به ریاست‌جمهوری می‌رسد، با خاورمیانه‌ای به شدت متفاوت روبه‌رو خواهد شد که در آن ایران و اسرائیل، همچنین ایالات متحده و شرکای عربش، به طرز خطرناکی به یک تقابل جدی نزدیک هستند. در اولین دوره خود، چندین مشاور ارشد ترامپ در نقاط مختلف از او خواسته بودند که اقدامات تهاجمی علیه ایران، روسیه و کره‌شمالی انجام دهد که غالباً با تمایل او برای گفت‌وگو برای دست یافتن به توافق با رهبران خارجی متخاصم در تضاد بود.

در سال ۲۰۱۹، بیشتر اعضای تیم امنیت ملی ترامپ برای حملات تهاجمی علیه ایران پس از سرنگونی پهپاد ایالات متحده توسط این کشور تلاش می‌کردند. یکی از مسئولین سابق امنیت ملی گفت که جان بولتون، که از مدت‌ها قبل طرفدار مداخله نظامی آمریکا در خاورمیانه بود، به شدت خواهان این اقدام بود. ترامپ نیرو‌های نظامی ایالات متحده را برای انجام این حملات آماده کرد، اما در آخرین لحظه از این برنامه صرف‌نظر کرد.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
سرمقاله