نگاه خارجی
روزنامه هممیهن ، منتشر کننده آخرین و بروزترین اخبار داخلی و خارجی.

آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
اختلاف بایدن و بنسلمان
وبسایت شبکه بلومبرگ نوشت:«اعلام اوپکپلاس مبنی بر کاهش تولید دو میلیون بشکهای در روز که از ماه آینده شروع میشود، همان روباه ضربالمثل معروف است که به جان مرغهای واشنگتن افتاد. جنگطلبان جمهوریخواه، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را به دلیل ناکامی در جلوگیری از کاهش تولید سرزنش میکنند، درحالیکه صلحطلبان دموکرات خواستار تلافی این اقدام کارتل نفتی هستند. دولت بایدن ادعا میکند شوکه شده و نسبت به عواقب آن بهویژه به عربستان سعودی هشدار داده است. گمان میرود که حاکم واقعی آن کشور، محمد بنسلمان، همراه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، محرک اصلی کاهش تولید باشد. اما چنین پیامدهایی چه میتواند باشد؟ چهرههای مطرح سیاست خارجی مانند سناتور کریس مورفی در مورد محدودیت فروش اسلحه به سعودیها فکر میکنند. سه عضو مجلس نمایندگان قانونی را ارائه کردهاند که خواستار خروج نیروهای آمریکایی و سامانههای دفاع موشکی از عربستان و تا حدی از امارات متحده عربی است.
برخی دیگر تهدید میکنند که لایحه موسوم به "NOPEC" را احیا میکنند که کل کارتل را هدف قرار میدهد. اما دو طرف باید آرام باشند. اولا، این کاهش غیرمنتظره نبود، بنابراین تظاهر به تعجب قابل پذیرش نیست. سعودیها سالهاست که نشان دادهاند مایلند قیمت نفت را نزدیک به ۱۰۰دلار در هر بشکه حفظ کنند. اخیراً، آنها هدف را ۱۰ دلار کاهش دادهاند.
با کاهش تقاضا همزمان با کندی اقتصاد جهانی و کاهش قیمتها به زیر ۸۵ دلار در ماه گذشته، کاهش تولید اجتناب ناپذیر بود. تیمیپر سیلوا، وزیر دولت نیجریه در امور منابع نفتی، میگوید که امیدواری کارتل با این کاهش، حفظ قیمتها «حدود ۹۰ دلار» است. دوم، همانطور که همکار من خاویر بلاس اشاره کرده است، عدد بزرگ اعلام شده در روز چهارشنبه - دو میلیون بشکه - گمراهکننده است. از آنجایی که بسیاری از اعضای اوپک به اهداف خود نمیرسند، کاهش واقعی تولید در منطقه ۹۵۰هزار بشکه در روز خواهد بود.
کاخ سفید میدانست که یک کاهش بزرگ در راه است. با اعزام همه افراد از جانت یلن، وزیر خزانهداری گرفته تا تیم لندرکینگ، فرستاده ویژه بایدن در یمن، تلاش کرد اعضای اوپک را از همراهی با روسیه منصرف کند. در همان زمان، دولت اظهار داشت که هیچ آزادسازی اضافیای از ذخایر استراتژیک نفت فراتر از انتشار ۱۰میلیون بشکهای اعلام شده در ماه نوامبر انجام نخواهد شد. روز دوشنبه، کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفت دولت «فعلا به دنبال آزادسازی منابع جدید نیست.» یا این حرف بلوف بود، یا کاخ سفید بیش از حد اطمینان داشت که یلن و پوس، سعودیها را متقاعد خواهند کرد، اما نتوانستند و حالا دولت به دنبال آزادسازی بزرگتری است. اما با توجه به اینکه کاهش تولید به عنوان بیاعتنایی به بایدن تعبیر میشود، رئیسجمهور خود را ملزم به انجام کاری متقابل میبیند. گزینههای او محدود است. لایحه NOPEC احتمالاً بعید است. این پیشنهاد دو دهه پیش و در دوران سناتوری توسط خود بایدن در سال ۲۰۰۷ حمایت و توسط هر دو مجلس تصویب شد، اما پس از تهدید رئیسجمهور وقت، جرج دبلیو بوش با وتو کنار گذاشته شد. بایدن از زمان ریاستجمهوری تغییر عقیده داده و نسبت به عواقب ناخواسته NOPEC مثلا افزایش قیمتها، هشدار میدهد؛ پیامدهایی که در آستانه انتخابات میاندورهای ماه آینده برای او قابل پذیرش نیست. NOPEC همچنین با مخالفت مؤسسه نفت آمریکا و اتاق بازرگانی ایالات متحده مواجه شده است که هشدار دادهاند در صورت تبدیل شدن به قانون، شرکتهای آمریکایی خارج از کشور ممکن است با اقدامات تلافیجویانه روبهرو شوند. مسدود کردن فروش تسلیحات به سعودیها و خروج چتر امنیتی آمریکا از پادشاهی، به سازندگان تسلیحات آمریکایی آسیب میرساند و ایران را قدرتمند میکند که تهدیدی بسیار بزرگتر از نفت ۹۰دلاری برای اقتصاد جهان است. راه هوشمندانهتر برای بایدن این است که کاهش تولید را نه بهعنوان یک اقدام ناچیز یا علیه آمریکا، بلکه بهعنوان مانعی برای بهبود اقتصاد جهانی نشان دهد. اوپکپلاس به همه آسیب میزند؛ به ویژه کشورهای در حال توسعه که ذخایر استراتژیک نفت ندارند. بایدن باید اشاره کند که فقرا به طور نامتناسبی آسیب خواهند دید.»