افزایش مرگ و میر جادهای
بررسی علل کوتاهی ۳۲دستگاه متولی در کاهش تصادفات جادهای با متخصصان
بررسی علل کوتاهی 32دستگاه متولی در کاهش تصادفات جادهای با متخصصان
آمار مرگ و میر بر اثر تصادفات در نیمه نخست امسال بیش از 8درصد افزایش یافته است؛ به عبارتی در ششماهه 1402 بیش از 10هزار و 700 نفر از ایرانیان جانشان را در تصادفات جادهای از دست دادهاند. این آمار نگرانکننده است و سالهای مدیدی است که مسئولان با ابراز نگرانی نسبت به آمارهای موجود راهکارهای متعددی را ارائه میدهند اما تاکنون خروجی مطلوب کسب نشده است. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور معتقد است که در بالاترین سطح مسئول تصادفات در پیشگیری و رسیدگی دولت است که امیدوارم نقش جدیتری بازی کند. پزشکی قانونی کشور آمار مرگ و میر بر اثر تصادفات نیمه نخست امسال را منتشر کرده است. طبق گزارش پزشکی قانونی در نیمه نخست سال جاری 10 هزار و 720 نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادهاند. این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که آمار تلفات 9 هزار و 904 نفر بود، 2/8درصد افزایش یافته است. از کل تلفات تصادفات، هشت هزار و 406 نفر مرد و دو هزار و 314 نفر زن بودند. در این مدت هفت هزار و 338 نفر در تصادفات برونشهری، دو هزار و 588 نفر در حوادث رانندگی درونشهری و 654 نفر نیز در مسیرهای روستایی جان خود را از دست دادهاند.
استانهای فارس با 861، سیستانوبلوچستان با 797 و تهران با 763 و استانهای ایلام با 110، کهگیلویهوبویراحمد با 122 و اردبیل با 138 فوتی به ترتیب بیشترین و کمترین آمار کشتههای تصادفات را در نیمه نخست سال داشتهاند.
پزشکی قانونی با اشاره به اینکه بیشترین کشتهها مربوط به ماه شهریور است، نوشت؛ همچنان که در آمارهای سالهای گذشته نیز شاهد بودهایم، بیشترین تعداد تلفات حوادث رانندگی، با توجه به افزایش حجم سفرها، عمدتاً در شهریورماه ثبت میشود. در ششماهه امسال نیز، شهریور با ثبت 2 هزار و 51 کشته تصادفات (یکهزار و 572 مرد و 479 زن) در مقایسه با دیگر ماههای سال بیشترین آمار تلفات را داشته که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل چهاردرصد افزایش یافته است. نکته قابل توجه در آمار تلفات حوادث رانندگی شهریورماه سال جاری آن است که طبق بررسی آمار تصادفات 10 سال گذشته، در هیچ ماهی تعداد تلفات ناشی از تصادفات به دو هزار نفر نرسیده، درحالیکه در شهریور امسال متاسفانه دو هزار و 51 نفر بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادهاند.
تعداد مصدومان حوادث رانندگی که به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردهاند نیز در ششماهه امسال رشد 7/3درصدی داشته است. در این مدت 201 هزار و 542 مصدوم تصادف به مراکز پزشکی قانونی در سطح کشور مراجعه کردهاند که 142 هزار و 175 نفر آنان مرد و 59 هزار و 367 نفر زن بودند. این آمار تنها آمار مرگ و میر تصادفات است که توسط پزشکی قانونی اعلام شده است. تصادفات مصدومانی دارد که گاه مجبورند تا آخر عمر با معلولیت دستوپنجه نرم کنند و همیشه آمار مصدومان تصادفات بسیار چندین و چندبرابر آمار مرگ و میر است. براساس آمارهای اعلامشده از سوی مراجع ذیصلاح پس از بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران تصادفات است.
آمارهای 10 سال اخیر
درست است که در اکثر گزارشهای پلیس راهور عامل بیشتر تصادفات انسانی است، اما موضوعات بسیاری در حوادث جادهای و شهری مؤثر است. مطالعات انجامشده عوامل مؤثر بر سوانح جادهای، اول، اشتباهات انسانی در رانندگی، دوم، ناایمن بودن و نقص فنی اتومبیلها و سوم، عوامل محیطی و جادهای است. مهمترین عوامل در تصادف عدم توجه به جلو،
سبقت و سرعت غیرمجاز، عدم رعایت حق تقدم و عدم رعایت فاصله طولی است. طبق آمار رسمی اعلام شده کمترین مرگ و میر 10 سال گذشته در سال 99 ثبت شده است. سالی که به دلیل شیوع ویروس کووید-19 ممنوعیتهای تردد بینشهری و قرنطینههای بسیاری اعمال شد. با وجود این ممنوعیتها، مرگ و میر 15396 نفر در اثر تصادفات آمار بالایی به نظر میرسد. از 24 اسفند 1401 تا 13 فروردین 1402 تعداد قربانیان تصادف به 821 نفر رسیده است. در حقیقت روزانه بهطور متوسط 45 نفر در نوروز امسال جان خود را از دست دادهاند که در مقایسه با سال قبل 22درصد کاهش داشته است. آمار قابلتوجه اعلام شده از سوی پلیس راهور این است که 16هزار نفر در نوروز مصدوم شدهاند.