| کد مطلب: ۸۱۵۹
مردم ۲۸مرداد کجا بودند؟

مردم ۲۸مرداد کجا بودند؟

یک پرسش از صاحب‌نظران هفتاد سال پس از سقوط دولت مصدق

یک پرسش از صاحب‌نظران هفتاد سال پس از سقوط دولت مصدق

MOZAFAR

محمدجواد مظفر

نویسنده و پژوهشگر

همین‌جا اعتراف کنم که خود را متخصص و صاحب‌نظر در دوران کوتاه ولی پر‌حادثه نهضت ملی شدن نفت و سر‌انجام آن کودتای ۲۸ مرداد نمی‌دانم. در این رابطه همواره کوشید‌ه‌ام مطالعه کنم و از دیدگاه تاریخ‌نگاران صادق و صاحب‌نظران وقایع آن دوران بهره‌مند شوم. اما همواره یک پرسش اساسی ذهن مرا آزار می‌دهد و نتوانسته‌ام پاسخ روشنی برای آن بیابم.
عموم کتاب‌ها و آثار منتشرشده به نقش آمریکا و انگلیس و جریانات وابسته داخلی و دربار و آیت‌الله کاشانی و سرانجام حضور نظامیان و اراذل و اوباش به رهبری شعبان جعفری معروف به شعبان بی‌مخ در روز کودتا پرداخته‌اند. اما کمتر به نقش مردم و طبقه متوسط توجه کرده‌اند. اما پرسش اصلی من این است که مردم در آن روز کجا بودند؟ مگر همین مردم یک سال قبل از آن با قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱ و ازجان‌گذشتگی و تقدیم شهدا، مصدق را به قدرت بازنگرداندند؟ مگر کودتای ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ شکست نخورد و شاه از ایران فرار نکرد؟ مگر مردم در ۲۵ مرداد در برخی جاها اقدام به پایین آوردن مجسمه‌های شاه نکردند؟ چه عوامل و ساز‌وکارهایی سبب شد تا سه روز بعد کودتاچیان موفق شوند و صحنه‌گردان خیابان‌های شهر عده‌ای اراذل و اوباش و روسپیان باشند؟ در آن روز مردم کجا بودند؟
اگر هزاران نفر از مردم به خیابان‌ها می‌ریختند و با کودتاچیان مقابله می‌کردند حتی به بهای کشته و مجروح شدن عده‌ای، آن‌هم در شرایط مساعدی که شاه از ایران فرار کرده‌ بود و دربار در ضعیف‌ترین جایگاه خود به‌سر می‌برد؛ آیا مردم نمی‌توانستند کودتاچیان را سرکوب و اراده خود را حاکم کنند؟ چه وقایع و حوادث و عملکردهایی مردم را برای حضور در صحنه بی‌انگیزه کرد؟ چه شد که مردم عمدتاً به نظاره‌گران منفعل در آن روز بدل شدند؟ آیا آن انفعال مردمی حاصل نقطه‌ضعف‌های تاریخی و جمعی ما ایرانیان در مقاطع تعیین‌کننده است یا محصول روشن‌بینی و عقل جمعی مردم ما در حوادث تاریخی است؟
همگان می‌دانیم که این ‌پرسش‌ها می‌تواند در مقابل بسیاری از مقاطع و حوادث پس از انقلاب و چگونگی عکس‌العمل مردم در آن مقاطع نیز صادق باشد. با امید به دریافت پاسخ‌های مناسب و‌ روشنگر از سوی صاحب‌نظران.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
  • نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز گذشته در وین آغاز به کار کرد. پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی تروئیکای…

  • هرچند تعبیر دوشنبه‌های ملاقاتی و سه‌شنبه‌های نظارتی و چهارشنبه‌های درایتی به طعنه به کار رفته اما اتفاقاً شاهد…

  • نمایندگان مجلس با تقاضای یک فوریت بررسی لایحه «اصلاح قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» با ۳۸ رأی موافق، ۲۰۷ رأی…

آخرین اخبار