رئیس شورای شهر تهران در توضیح بررسی «لایحه تابآوری تهران»اعلام کرد: قصور ۳۷ ساله در پناهگاهسازی
سیصدوسیوهفتمین جلسه شورای شهر تهران بدون خبرنگاران بهصورت غیرعلنی برگزار شد. اعلام شد خبرنگاران ساعت ۱۰ میتوانند در صحن باشند تا ادامه جلسه ۸ تا ۱۰ صبح (که بهصورت غیرعلنی برگزار میشود)، بهصورت علنی برگزار شود. اما اعضای شورای شهر تهران تا ساعت ۱۲ به صحن نیامدند و در سالن شیبانی و در جلسه هماندیشی بررسی «لایحه تابآوری شهری و حمایت از شهروندان» را ادامه دادند.

سیصدوسیوهفتمین جلسه شورای شهر تهران بدون خبرنگاران بهصورت غیرعلنی برگزار شد. اعلام شد خبرنگاران ساعت 10 میتوانند در صحن باشند تا ادامه جلسه 8 تا 10 صبح (که بهصورت غیرعلنی برگزار میشود)، بهصورت علنی برگزار شود. اما اعضای شورای شهر تهران تا ساعت 12 به صحن نیامدند و در سالن شیبانی و در جلسه هماندیشی بررسی «لایحه تابآوری شهری و حمایت از شهروندان» را ادامه دادند.
بررسی این لایحه از روز یکشنبه در شورای شهر تهران بهصورت غیرعلنی شروع شده است. باتوجه به جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، قرار بود اولویتهای شهرداری تغییر کند تا در صورت شرایط بحرانی، پایتخت ایران با مشکل روبهرو نشود و از آمادگی لازم برخوردار باشد. اما توضیحات حاکی از آن است که در این لایحه موضوع خاصی مطرح نشده بود اما اعضای شورای شهر تهران ترجیح دادند که آن را پشت درهای بسته بررسی کنند.
آنطور که علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران اعلام کرده، قرار است در جلسهی اضطراری روز چهارشنبه (یازدهم تیرماه) بررسی این لایحه ادامه داشته باشد: «در ابتدای جلسه، ادامه بررسی لایحه حمایت و خدماترسانی ویژه به شهروندان تهرانی در شش حوزه مأموریتی در شرایط اضطراری ناشی از وقوع جنگ تحمیلی را خواهیم داشت. لوایح ساماندهی دفاتر خدمات الکترونیک شهر تهران، همچنین اعطای مجوز به شهرداری تهران جهت حمایت از تأمین مسکن کارکنان شهرداری تهران نیز بررسی خواهند شد.»
احیای دوباره پناهگاههای دوره جنگ
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز با حضور در جمع خبرنگاران گفت: «هفته گذشته طرحی به شهرداری تهران ارائه شد تا شهرداری ظرف یکهفته برنامههای حمایتی خود جهت تابآوری را در شرایط خاص پیشآمده، ارائه کند. برنامهها در جلسه گذشته مطرح شد و بخشی از آن یکشنبه و بخشی دیگر امروز، بررسی و تصویب شد. البته فرصت نکردیم جلسه را به پایان ببریم. چون مجبور بودیم شهردار و معاونانش حضور داشته باشند.»
او افزود: «اولین موضوع مطرحشده، منازل و ساختمانهایی بود که بر اثر حمله ناجوانمردانه اسرائیل و آمریکا در شهر تهران تخریب شدند. مصوب شد، شهرداری تهران از صاحبان این ساختمانها عوارضی دریافت نکند تا دولت از بودجههای پیشبینیشده عوارض را بپردازد. شهرداری عوارض را با دولت در مسائل فیمابین حل میکند. امتیازاتی هم برای ساخت این ساختمانهای تخریبشده قائل میشویم. اما درباره این امتیازات پس از نهاییشدن آمار ساختمانها که احتمالاً هفته بعد است، تصمیمگیری میشود.
چمران با اشاره به اینکه تعدادی از منازل نیز در ماده صد، با مشکلاتی مواجه بودند، تاکید کرد: «این ساختمانها اجازه دادیم که با رعایت تمام مقررات مصوبه سال قبل عیناً برای مدت ششماه تمدید شود. همچنین برای اینکه، هم امتیازات داده شود، هم بودجه شهرداری بهویژه در پروژههای عمرانی و توسعه حملونقل محقق شود، موضوعاتی نیز مطرح شد. مصوبهای در شرایط کرونا در سال ۱۴۰۰ وجود داشت که شهرداری با یک بانک کار کند، اما تصویب کردیم شهرداری با بانکهایی که دارای صلاحیت هستند، همکاری کند.
رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه یکی از مواد لایحه «تابآوری شهری و حمایت از شهروندان» مصوب نشد چون ضرورتی نداشت، افزود: «براساس ماده ۵ این مصوبه، شهرداری میتواند با دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان، نیروهای مسلح و... با طراحی یک برنامه تابآوری شهر و کمک به شهروندان در شرایط بحران همکاری کند. بهعنوان مثال، استفاده از پارکها و پناهگاهها، اقدامات ضروری را انجام دهند. بند ششم این مصوبه؛ مربوط به افرادی است که تحت حمایت شهرداریاند بهویژه افرادی که سرپرست خانوار هستند و بهدلیل شرایط جنگ نتوانستهاند اجاره خود را بپردازند. اجازه دادیم شهرداری در قراردادهای خود با این افراد از طریق تقسیط بدهیها و تعدیل قراردادها، همراهی و همکاری لازم را داشته باشد، تا به این افراد آسیبپذیر فشار کمتری تحمیل شود.»
او با اشاره به ماده ۷ تاکید کرد: «براساس ماده 7، به شهردار تهران اختیاراتی داده میشود تا در صورت نیاز برای پروژههای عمرانی و حملونقلی و ایجاد نقدینگی، شهرداری بتواند املاک شهر را بدون آنکه برای تصویب به شورای شهر تهران بیاورد، بهفروش برساند. در بودجه تا 1200 میلیارد تومان به شهردار چنین اجازه دادهایم. در صورت بروز چنین شرایطی، شورا موظف است ظرف مدت ۴۸ ساعت، موضوع را بررسی کرده و نظر خود (مثبت یا منفی) را اعلام کند. اگر در این مدتزمان شورای شهر تهران کاری انجام نداد، بهدلیل فوریت و آنیت شهردار تهران میتواند تصمیم بگیرد که معامله فروش املاک انجام شود یا خیر.»
چمران گفت: «جنگ ما از نظر روحی و روانی معمولی نیست بلکه این یک جنگ روانشناختی است. به همین دلیل تبلیغات و مسائل روحی و روانی بسیار مهم است. بنابراین پیشنهاد شد یک قرارگاه اجتماعی و فرهنگی بدون آنکه ساختار جدیدی در شهرداری شکل بگیرد، ایجاد شود. بهنظر میرسد آقای رئیسجمهور هم در جلسه وزرا با شهرداری، پیشنهاد «تشکیل قرارگاه اجتماعی و فرهنگی ایران» را داده است.
همچنین شهرداری، با بهکارگیری مساجد، مدارس، سراهای محله و... آموزشهای مورد نیاز تابآوری فرهنگی و اجتماعی را با دستورالعملی که به تایید شهردار میرسد، به شهروندان ارائه کند. شهردار تهران حکم قرارگاه اجتماعی با حکم رئیسجمهور سابق داشته و شهردار تهران برای این آموزشها هم میتواند از قرارگاه اجتماعی استفاده کند.» او در پاسخ به سوال هممیهن مبنی بر اینکه بودجهای برای این قرارگاه در نظر گرفته شده است، تاکید کرد: «بودجه آن از بودجه معاونت اجتماعی و فرهنگی تامین میشود.»
رئیس شورای شهر تهران با اشاره به ماده ۱۰ مصوبه مذکور افزود: «پیشنهاد شده است سه واحد مسکونی که در این جنگ آسیبدیده را از صاحبان آن خریداری کرده و نگهداری کند تا بهعنوان نمادی از حمله به ایران باشد. البته این از وظایف بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس است، اما این ماده فعلاً مسکوت ماند تا پس از کسب آمار دقیق ساختمانها، محلی بهعنوان موزه ایجاد کنیم و بهگونهای شبیه یادمان طراحی و از آن استفاده شود.»
او با اشاره به اسکان موقت شهروندان خسارتدیده تاکید کرد: «این مورد نیز وظیفه ستاد بحران است و قرار شد پیشنهادات خود را در این خصوص ارائه دهد. البته در حال حاضر شهرداری اقدام به اسکان موقت شهروندان کرده است اما برای نظاممند شدن و مدت و شرایط این اسکان باید از سوی ستاد بحران ارائه شود.»
چمران با اشاره به پیشبینی بحران و حمله دوباره گفت: «پیشنهاد شد در صورت حمله مجدد، برای رایگان شدن حملونقل عمومی در همان زمان تصمیمگیری شود. در بند بعدی، درباره تکمیل فیبرنوری بحث شد که جزو وظایف شهرداری بوده و اعتبار لازم برای آن پیشبینی شده است. در صورت استفاده مازاد باید با مسئولان امنیتی، مشورت شود. مقرر شدچهار4 درصد از مجموع اعتبارات هزینهای و تملک دارایی و سرمایهای از کل بودجه ۱۴۰۴ برای خرید لوازم، تجهیزات (آتشنشانی و آواربرداری) و اقلام مورد نیاز برای ارتقای زیرساختهای پدافندی و موارد حمایتی استفاده شود. این چهار درصد در گذشته هم در اختیار شهردار تهران بوده، اما روی آن تاکید مجدد شد. این مصوبه به مدت یکماه اعتبار دارد و در صورت، نیاز قابل تمدید توسط شورای شهر است.»
رئیس شورای شهر تهران درباره استفاده پناهگاه در تهران بیان کرد: «در این لایحه به پناهگاه هم اشاره شده است. اما طرح یا لایحهای در دست تهیه که براساس آن، مجتمعها و واحدهای مسکونیای که تعداد واحد بالایی دارند، به احداث پناهگاههای مناسب ملزم شوند. جزئیات این موضوع در آینده اطلاعرسانی میشود فعلاً قرار شد این موضوع را بررسی کند و مکانهایی که قابل تبدیل به پناهگاه است و پناهگاههای دوره جنگ تحمیلی را دوباره احیا و آماده کند.»
او با اشاره به اینکه 12 روز جنگ گذشت، افزود: «آمادگیهایی که در این مصوبه بررسی شده، باید انجام شود. متاسفانه بعد از جنگ 8 ساله، قصور شد. باید تجربیات را بهکار میبستیم و پناهگاهسازی بهصورت استاندار و مقاوم انجام میشد، تا در چنین شرایطی مردم سرگردان نمانند.»
صادق وفایینیکو، معاون تبلیغات مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران در صفحه ایکس خود نوشت: «ما حاضریم پول تراموا، اتوبوس برقی و واگن مترو تهران را خرج واردات جنگنده و پدافند چینی کنید.» چمران در پاسخ به این سوال «هممیهن» که شهرداری قرار است جنگنده وارد کند؟ گفت: «ما یکسری قرارداد داریم که تمام یا نصف پول آن را پرداختهایم و ملزم به اجرای این قراردادها هستیم.
اگر ضرورت داشته باشد یا منابع مالی نداشتیم، قرارداد جدید نمیبندیم اما قراردادهای بستهشده که پیشپرداختهای دلاری برای آن پرداخته شده را دنبال میکنیم. ما با موضوعات نظامی کاری نداریم و قاعدتاً نظامیان آن را انجام میدهند. اما اگر درخواست کمکی کردند، بحث دیگری است. اما شهرداری، نه صلاحیت، نه وظیفهای دارد که وارد مسائل نظامی شود و نه اجازه میدهند که شهرداری وارد این مباحث شود.»