پیشبینیناپذیر و متناقض/درباره رفتارها و گفتارهای دونالد ترامپ در ۱۰۰روز اول ریاستجمهوری دوم
«اگر من رئیسجمهور شوم طی ۲۴ساعت، جنگ اوکراین را پایان میدهم»؛ این سخن مهم دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتیاش برای دومین دوره ریاستجمهوری بود. بااینحال، صد روز از ریاستجمهوری ترامپ گذشته و هنوز دستاورد جدی در سیاست خارجی او مشاهده نشده است.

«اگر من رئیسجمهور شوم طی ۲۴ساعت، جنگ اوکراین را پایان میدهم»؛ این سخن مهم دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتیاش برای دومین دوره ریاستجمهوری بود. بااینحال، صد روز از ریاستجمهوری ترامپ گذشته و هنوز دستاورد جدی در سیاست خارجی او مشاهده نشده است. از آتشبس موقت غزه که توسط نتانیاهو و با تاخیر در آزادسازی گروگانهای اسرائیلی به شکست انجامید تا نامه دونالد ترامپ به رهبر ایران. هیچیک به خروجی مدنظر ختم نشده است.
اگر سروصدای جی.دی.ونس و زلنسکی در کاخسفید و صبر و نظاره پوتین نشان داد که توافق نهایی پایان جنگ اوکراین به مانند خرید و فروش هتل در ۲۴ساعت نیست؛ مذاکرات پیاپی با ایران و احتمال توافقی جهت جلوگیری کامل از دسترسی ایران به سلاح هستهای شاید بتواند دستاوردی کوچک برای دونالد ترامپ ایجاد کند. مذاکرات میان دیپلماتهای ایران و نمایندگان ترامپ در مسقط و رم نشان از آن دارد که فرض شکلگیری توافقی حتی موقت، احتمالاً تفاوت معنادار و بسیار متفاوتی با برجام ندارد و فروش چنین توافقی به سنای آمریکا و حامیان اسرائیلی ترامپ سخت و دشوار مینماید.
در داخل آمریکا شعار مقابله جدی با مهاجران غیرقانونی تا حدودی موفق بوده است؛ ولی گستره این مقابله تعداد بسیاری از شهروندان با اقامت قانونی در آمریکا را هم در برگرفته است. از تصمیم برای سخت کردن ویزا برای ورود دوباره آمریکاییهای دوتابعیتی تا سختگیری جهت ورود دانشجویان خارجی همه بخشی از سیاستهای ترامپ در صد روز اول دور دوم ریاستجمهوری او بوده است. تنها جایی که رایدهندگان به ترامپ را از او راضی کرده؛ شدت برخورد با مهاجرین غیرقانونی بوده است. اما در برابرش تعریف بسیط از چنین قانونی به دانشحویان منتقد سیاستهای اسرائیل در غزه بر نگرانیها از بستهتر شدن فضای آزاد سیاسی داخل ایالات متحده افزوده است.
در بُعد اقتصادی، راهبرد «آمریکا را دوباره بزرگ کنیم» (MAGA)و سیاست «اول آمریکا» سبب بستن تعرفههای پرشدت به کشورهای متعددی بوده است؛ کشورهایی که حتی نام اسرائیل هم در آن دیده میشود. سیاستهای تعرفهای دونالد ترامپ هم فاقد پایداری لازم در صد روز اول زمامداری وی بوده است. ازیکسو، رئیسجمهور فعلی آمریکا از تعرفه پرشدت بر بیش از هفتاد کشور سخن میگوید و از سوی دیگر، با افزایش صدای انتقادات به غیر از تعرفه بر چین، برای بقیه کشورها آنها را به مدت نود روز به تعلیق درمیآورد.
سیاست تعرفهای دونالد ترامپ چنان نقد کارشناسان را برانگیخت که حتی یکی از حامیان ثروتمند وی، ایلان ماسک را بر آن داشت که در یک گفتوگوی مستقیم تلفنی از چنین سیاستی ابراز ناراحتی کند. در بخش اقتصادی طی صد روز اخیر سه بار بورس ایالات متحده بهدلیل سیاستهای تعرفهای ترامپ ریزش پرشدت را طی کرده است. این درحالی است که طی دوره چهارساله اول ترامپ تنها بهدلیل کرونا یک ریزش پرشدت و همهگیر در آمارهای مربوط به قیمتهای سهام دیده شد.
صد روز اول صدارت ترامپ در دور دوم را باید از صد روز دوره اول ریاستجمهوری او ضعیفتر دانست. تصمیمات ترامپ در دور دوم با نوعی پریشانی و بیثباتی و پیشبینیناپذیری همراه بوده است؛ تصمیماتی که شاید بتوان بخشی از آن را بهدلیل ضعیفتر بودن کابینه دور دوم ریاستجمهوری او نسبت به دور اول دانست؛ همان کابینهای که زمانی ژنرال متیس باتجربه در پست وزیر دفاع بود و حالا میانسالی کمتجربه در امر مدیریت جنگ و با تکرای مداخلهگرایانه و استثنایی معاون رئیسجمهور ترامپ، جی.دی.ونس، توانست وارد پنتاگون شود.