حمله آمریکا به مقرهای مقاومت در البوکمال
بامداد چهارشنبه، حملهای از سوی نیروهای آمریکایی به دو تاسیسات متعلق به نیروهای مقاومت در منطقه البوکمال واقع در مرز سوریه و عراق صورت گرفت.
بامداد چهارشنبه، حملهای از سوی نیروهای آمریکایی به دو تاسیسات متعلق به نیروهای مقاومت در منطقه البوکمال واقع در مرز سوریه و عراق صورت گرفت. براساس بیانیه فرماندهی مرکزی آمریکا – سنتکام – این حملات در پاسخ به حمله راکتی روز ۱۲ نوامبر (۲۲ آبان) به پایگاه الشدادی بوده است.
در بیانیه سنتکام یا اخبار منتشرشده از سوی رسانههای مستقر در منطقه، جزئیاتی از اینکه مقرهای لجستیک چه گروههایی هدف قرار گرفته، ذکر نشده است. بیانیه رسمی سنتکام از عبارت گروههای تحت حمایت ایران و رسانه المیادین و همچنین رسانههای داخلی ایران از عبارت گروههای حامی ارتش سوریه استفاده کردهاند. هیچ نیروی نظامی آمریکایی در حملات اخیر کشته نشده اما حمله بامداد چهارشنبه به البوکمال، ۳ شهید و ۵ زخمی بر جا گذاشت.
شامگاه دوشنبه نیز حمله مشابهی از سوی آمریکا در شهر المیادین و حومه آن و حومه دیرالزور سوریه صورت گرفت.
چه نقاطی هدف قرار میگیرند؟
در هر دو بیانیه سنتکام که حاکی از انجام عملیاتهایی پیوسته علیه گروههای مقاومت مستقر در سوریه است، بر کاهش توانایی گروههای ادعایی وابسته به ایران علیه مواضع آمریکا و ائتلاف بینالمللی ضدداعش تاکید شده است. بیانیه روز ۱۲ نوامبر اشارهای به نوع اهداف ندارد اما بیانیه ۱۳ نوامبر، اهداف منهدمشده در حمله البوکمال را انبار سلاح و تاسیسات فرماندهی لجستیکی عنوان کرده است.
به نظر میرسد با توجه به توانایی بالای گروههای مقاومت در انجام عملیات ایذایی و ناامن کردن منطقه برای نیروهای آمریکایی، طرف مقابل قصد دارد تا حد ممکن ذخایر تسلیحاتی این گروهها را هدف قرار بدهد. احتمالی وجود دارد که نیروهای مقاومت عراق در این منطقه مستقر باشند. حضور مستشاران ایرانی در این منطقه نیز بعید است. چراکه شهدای ایرانی اخیر در عملیاتهای آمریکا و اسرائیل معمولاً در نقاطی مانند دمشق و بیروت هدف قرار گرفتند و در مناطق عملیاتی حضور نداشتند؛ چراکه جنس حضور فعلی مستشاران ایران با دوران جنگ داعش متفاوت است.
اهمیت البوکمال چیست؟
این منطقه در مرز سوریه و عراق واقع شده است و نام آن بیشتر با عنوان آخرین دژ داعش در جریان جنگ با تروریسم تکفیری شنیده میشد. سردار قاسم سلیمانی فرمانده پیشین و شهید نیروی قدس سپاه در نامه ۳۰ آبان ۱۳۹۶ به مقام رهبری که با عنوان نامه اعلام پایان داعش شناخته میشود، از بین رفتن «قلمروی تحت سیطره خلافت داعش» را با پیروزی عملیات آزادسازی این منطقه اعلام میکند.
پس از آزادسازی این منطقه، سایت مشرق – نزدیک به سپاه – در گزارشی راجع به اهمیت آن نوشت: «شهر بوکمال نقطه ارتباطی بین بغداد و دمشق و از اولین مناطقی است که در سال 2012 از کنترل دولت سوریه خارج شده و داعش در آن مستقر شد. رژیم صهیونیستی از طریق فشار به دولت دونالد ترامپ تلاش کرد این کشور را برای مقابله سختافزاری جهت جلوگیری از ایجاد این شاهراه حیاتی برای محور مقاومت تحریک کند، اما آمریکا نیز در شرایطی قرار ندارد که بتواند جلوی این موفقیت را بگیرد.
آزادسازی شهر بوکمال نمود عملی تحقق شاهراه ارتباطی زمینی بین عناصر مختلف محور مقاومت است که رژیم صهیونیستی آن را جزو خطوط قرمز خود برشمرده و اعلام کرده بود که برای جلوگیری از این اتفاق ممکن است مستقیماً وارد عرصه شود. این تحول راهبردی پیامدهای مهمی در روند درگیری موجود در منطقه خواهد داشت.
این موضوع را گزارش منتشر شده از سوی «آکادمی مطالعات امنیت داخلی تلآویو» مورد تأکید قرار داد و اعلام کرد که ایجاد این پل زمینی بین ایران و دولت سوریه و حزبالله از طریق عراق تهدید موجودیتی نهفتهای برای اسرائیل به شمار میرود.» در این منطقه یک گذرگاه مهم مرزی با نام «البوکمال ـ القائم» نیز وجود دارد که مهر ۱۳۹۸ بازگشایی شد. این گذرگاه سال ۲۰۱۳ (حدود ۶ سال قبل) و در جریان جنگ و سیطره داعش بر این منطقه بسته شده بود.
خبرگزاری مهر در همان زمان، در توضیح اهمیتهای این گذرگاه نوشت: «اهمیت گذرگاه «البوکمال - القائم» در مرزهای مشترک سوریه و عراق به هموار شدن مسیر رسیدن حشدالشعبی به داخل خاک سوریه برای مبارزه با تروریسم است؛ اتفاقی که البته نیازمند صدور مجوز رسمی توسط دولت دمشق و همچنین موافقت فرمانده کل نیروهای مسلح عراق است اما در هر صورت، آنچه که واضح به نظر میرسد، این است که موانع جغرافیایی برای ورود نیروهای حشدالشعبی به خاک سوریه جهت کمک به تسریع روند ریشهکن شدن تروریسم در این کشور، از میان برداشته شده است.
بر این اساس، آنچه اهمیت گذرگاه ابوکمال - القائم را دوچندان میکند، اتصال نیروهای زمینی محور مقاومت و گرفتن ابتکار عمل از تروریستهای مورد حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی است که اکنون بهطور پراکنده و محدود علیه دو کشور سوریه و عراق عملیاتهای تروریستی انجام میدهند. لذا با بازگشایی این گذرگاه یک گام بسیار مهم برای بازگشت شرایط به قبل از ظهور داعش و عادی شدن تردد روزمره بین عراق، سوریه و ایران، برداشته میشود.»