دیدار پزشکیان با علمای قم
گروه خبر: رئیسجمهور در دومین سفر داخلی خود پس از مشهد، روز پنجشنبه به استان قم سفر و با تنی چند از مراجع تقلید و علمای قم دیدار کرد. پزشکیان در این سفر برنامه عمومی و سخنرانی در اجتماع مردمی نداشت. محسن حاجیمیرزایی، رئیس دفتر، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجید انصاری، معاون حقوقی، رئیسجمهور را در این سفر همراهی کردند. پزشکیان در جریان این سفر گزارشی از اهداف، برنامهها و عملکرد دولت خود به مراجع تقلید ارائه کرد و به رهنمودها و توصیههای مراجع گوش سپرد.
گروه خبر: رئیسجمهور در دومین سفر داخلی خود پس از مشهد، روز پنجشنبه به استان قم سفر و با تنی چند از مراجع تقلید و علمای قم دیدار کرد. پزشکیان در این سفر برنامه عمومی و سخنرانی در اجتماع مردمی نداشت. محسن حاجیمیرزایی، رئیس دفتر، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجید انصاری، معاون حقوقی، رئیسجمهور را در این سفر همراهی کردند. پزشکیان در جریان این سفر گزارشی از اهداف، برنامهها و عملکرد دولت خود به مراجع تقلید ارائه کرد و به رهنمودها و توصیههای مراجع گوش سپرد.
حل مسئله حجاب با اجبار عملی نیست
آیتالله مکارمشیرازی در دیدار با پزشکیان به مشکلات معیشتی، مسکن و درمانی مردم اشاره و اظهار کرد: «مردم در تماسها و نامههایی که به ما ارسال میکنند، نسبت به مشکلات گرانی مواد خوراکی، مسکن و پزشکی گلایهمند هستند. باید مسکن با قیمتی که به مردم وعده داده شده تحویل شود و افزایش قیمت در هنگام تحویل باعث ایجاد مشکل برای مردم میشود. بیانصافی مالکان مسکن نیز در افزایش اجارهبها مؤثر است و افزایش چندبرابری نرخ اجاره و رهن واقعاً بیانصافی است.»
این مرجع تقلید شایستگی و صلاحیت را شاخصه مهم در انتخاب مدیران موفق دانست و اظهار کرد:«اینکه برخی چون در ستادهای انتخاباتی فعال بودند، پس باید مدیریتها به آنها واگذار بشود، صحیح نیست و نباید انتخاب مدیران را فدای فعالان انتخاباتی کرد، بلکه باید از افراد شایسته و کاردان، قوی و بومی استفاده کرد؛ البته خدمات آنها هم جبران شود».
او رعایت حجاب بهخصوص در اماکن تفریحی و گردشگری را ضروری خواند و تصریح کرد: «حل مسئله حجاب به صورت اجباری نه عملی است و نه صحیح؛ بلکه باید به صورت تدریجی و گام به گام اقدام شود و دولت ابتدا از کارمندان خانم در ادارات شروع کند.»
آیتالله مکارم شیرازی در ادامه به زمزمههای افزایش قیمت بنزین اشاره کرد و افزود: «افزایش قیمت بنزین سبب گرانی تمام اجناس میشود که تحمل آن برای مردم مشکل است.» او همچنین حضور بیش از هفتاد هزار طلبه علوم دینی را فرصت بسیار مناسبی برای دولت دانست و خاطرنشان کرد: «دولت میتواند از ظرفیتهای حوزه علمیه استفاده کند.»
با مفسدین در هر ردهای مبارزه شود
در ادامه این دیدارها رئیسجمهور با آیتالله جوادی آملی دیدار و گفتوگو کرد. این مرجع تقلید، خونهای پاک شهدا را عامل موفقیت و سرمایه کشور دانست:«ما جنگطلب نبوده و نیستیم و این خود سرمایهای بزرگ برای ماست، اما اگر هر گونه جنگی بر ما تحمیل شود، پاسخ قاطع میدهیم.»
او در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم مبارزه با فساد تاکید کرد و گفت: «دولت و حاکمیت باید با مفسدین به طور جدی مبارزه کنند و اجازه ندهند اختلاس و حقوقهای نجومی در کشور وجود داشته باشد، زیرا حتی یک عضو فاسد هم میتواند دولت را دچار فساد کند، لذا تمام همت مسئولین باید این باشد که با تمام مفسدین در هر ردهای مبارزه کنند.»
آیتالله جوادیآملی با تاکید بر فقرزدایی در کشور افزود: «همه، مخصوصاً مسئولین در جهت برطرف کردن نیازهای جامعه و حل مشکلات اقتصادی و گرانی همت و کوشش مضاعف داشته باشند.»
او همچنین بر لزوم اختلافزدایی در کشور هم تاکید کرد:«کشوری که عالم و دانشمند دارد، نباید دچار اختلاف باشد، چون علم حقیقی وقتی وارد قلب انسان شود، نهتنها جا را تنگ نمیکند، بلکه قلب را وسیعتر و آماده پذیرش دانش بیشتر میکند. هم حوزویان و هم دانشگاهیان باید بدانند که هیچکدام جای دیگری را تنگ نکردهاند، اگر اختلافات کنار گذاشته شود، قوانین کلی اسلام رعایت شوند و حرمت و احترام مردم حفظ شود، جامعه و مردم نیز همراه خواهند بود چراکه مردم ما مردمی بزرگ و عاقل هستند و به انسانیت احترام میگذارند.»
بهرهگیری از سیاست در امر حکومت
دیدار بعدی رئیسجمهور با آیتالله جعفر سبحانی صورت گرفت. او در این دیدار، شعار «وفاق» را که از سوی رئیسجمهور با استناد به آیات قرآن و فرمایشات حضرت امیرالمومنین(ع) مطرح شده است، مسئلهای اساسی برشمرد و با اظهار تاسف از اینکه امروز مسلمانان حتی از محکومیت لفظی جنایات رژیم صهیونیستی در قبال کشتار مسلمانان اجتناب میکنند، افزود:«سکوت این همه مسلمان در مقابله با این همه کشتار در تاریخ اسلام کمسابقه است.»
او با اشاره به اینکه حل مشکلات کشور با تعقل و تدبیر امکانپذیر است، اظهار کرد:«ما همواره دعاگوی شما هستیم و امیدواریم مشکلات کشور به وسیله تعقل و بهرهگیری از سیاست در امر حکومت حل شود.»
آیتالله سبحانی با تاکید بر اهمیت نقش دانشگاه در کشور و ضرورت نظارت دقیقتر بر مسائل مرتبط با آن، خواستار توجه دولت به تکمیل پروژههای نیمهتمام استان قم، بهویژه طرح مونوریل شهر قم شد.
استفاده از افراد دلسوز و متخصص
آیتالله نوریهمدانی هم در دیدار با رئیسجمهور ضمن بیان فرازهایی از نامه ۵۳ نهجالبلاغه آن حضرت هنگام اعزام مالک اشتر به مصر، عنوان کرد:«امروز مسئولان ما باید دلشان را سرشار از محبت و لطف به مردم نماید، چراکه مردمی که بر آنها حکومت میکنید از دو صنف هستند یا برادران دینی تو و یا در خلقت با تو یکی هستند و در سیطره حکومت اسلامی زندگی میکنند، بنابراین آنچه که برای همه مردم است باید در اختیار همه قرار بگیرد و نباید شما حقی برای خود استثنا کنید.»
او در ادامه به اهمیت جایگاه مردم پرداخت و به فراز دیگری از نامه امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر، اشاره کرد: «و إنّما عمودُ الدِّینِ و جِماعُ المسلمینَ و العُدَّةُ للأعداءِ العامَّةُ مِنَ الاُمَّةِ فلیَکُن صَغْوُکَ لَهُم و مَیلُکَ مَعَهُم»، امیرمومنان علی «علیه السلام» خطاب به مالک میفرماید «ای مالک بدان که مردم ستون دین و سپر در برابر دشمنان همین مردم هستند.» باید به این موضوع توجه داشت که این مردم همان مردمی هستند که در دفاع مقدس با تمام توان شرکت کردند و شهید دادند و اکنون هم در صحنههای حساس پای نظام ایستادهاند، از این رو توجه به تمامی اقشار جامعه خصوصاً افراد کمدرآمد و محروم باید در سرلوحه کارهای شما قرار بگیرد.»
او، نرمش و تواضع در مقابل مردم و رسیدگی به مشکلات آنان را یکی از وظایف مهم مسئولین در کشور اسلامی دانست و افزود: «شما باید در کارها از افراد متخصص و کارآمد و دلسوز استفاده کنید که درب اتاق آنان همواره به روی تمام اقشار جامعه باز باشد، بهویژه طبقات مستضعف و محروم جامعه تا بتوانند مشکلات و مسائلشان را با شما در میان بگذارند. ارزش پول ملی ما در مقایسه با بسیاری از کشورها پایین است؛ باید اشکالات موجود در این زمینه را رفع کنیم.»
این مرجع تقلید با تقدیر از مواضع پزشکیان در حمایت از محور مقاومت، تصریح کرد: «آمریکا دشمن ما است و ما نباید به دشمنان اعتماد کنیم و مواضع شما در حمایت از محور مقاومت و ایستادگی در مقابل نظام کودککش صهیونیستی قابل تقدیر است.»
آیتالله نوریهمدانی دکتر پزشکیان را شخصیتی توانمند توصیف کرد و گفت:«ما دعاگو و همراه شخصیتی مثل شما هستیم تا اهداف جنابعالی با تقویت بیشتر و هر چه سریعتر محقق گردد، خصوصاً مواضع انقلابی و ضدصهیونیستی جنابعالی در عرصه بینالمللی که بسیار تاثیر گذار بود.»
مسعود پزشکیان در جریان سفر به قم با آیتالله شبیری زنجانی نیز دیدار و گفتوگو کرد. این مرجع تقلید ساکن در قم ضمن تشکر از حضور پزشکیان، برای رئیسجمهور و دولت چهاردهم آرزوی موفقیت کرده و گفت:«من توفیقات شما و دولتتان را از خدای متعال خواستارم و همواره برای موفقیت شما دعا میکنم.»
رئیسجمهور همچنین در این سفر با سیدجواد شهرستانی، نماینده آیتاللهالعظمی سیدعلی سیستانی دیدار و گفتوگو کرد.
واکنش شاگرد آیتالله منتظری به عدم دیدار با برخی مراجع
اگر به خاطر مصالح دولت نیامدید، بدون گله بدرقهتان میکنیم
دیدار نکردن رئیسجمهور با بعضی از روحانیون و مراجع تقلید قم در سفر روز پنجشنبه، با انتقاداتی از سوی حامیان او مواجه شد. مجتبی لطفی، یکی از شاگردان مرحوم آیتالله منتظری در یک یادداشت تلگرامی، در واکنش به این عدم دیدار نوشت: «سفر یکروزه پنجشنبه گذشته مسعود پزشکیان به قم اولین سفر وی در قامت ریاستجمهوری بود. وی در این سفر با مراجع دیدار کرد اما در این میان با اعضای مجمع محققین و مدرسین و همچنین آیتالله بیاتزنجانی ملاقات نداشت. وی همچنین با امام جمعه و تولیت حرم حضرت معصومه(س) یعنی محمد سعیدی از مدافعان سعید جلیلی دیدار کرد. در ایام تبلیغات ریاستجمهوری، پزشکیان در میان روحانیون و مراجع قم به جز آیتالله بیات زنجانی، مجمع محققین و مدرسین و بیت آیتالله منتظری و روحانیون اصلاحطلب حامی علنی دیگری نداشت. حضور وی بر مزار آیتالله منتظری هم بازتاب داشت. با این وصف، دیدار نکردن وی با مدافعانش مورد تحلیل و نقد و بررسی قرار گرفته است. یادم هست که حسن روحانی نیز در ایام تبلیغات اولین انتخاب خود، با هواپیما خود را به اصفهان رساند تا در تشییع جنازه آیتالله طاهری امام جمعه اصفهان شرکت کند. در قم نیز آیتالله صانعی از وی حمایت کرد. اما پس از انتخاب شدن، در سفر به قم به دیدار آیتالله صانعی نیامد و در سفر اصفهان بر مقبره آقای طاهری حاضر نشد. برخی این حرکت پزشکیان را خارج از وفاقی میدانند که دولت خود را بر آن بنا نهاده است. علاوه بر این دیدار نکردن با مجمع محققین و مدرسین را ـ به ویژه در این ایام که مورد تهدید از ناحیه قوه قضائیه قرار گرفته و نیروهای پایداری و شاگردان آقای مصباح و جامعه مدرسین حوزه درصدد برخورد میدانی و خیابانی با این تشکل اصلاحطلب و روشنفکر حوزوی هستند ـ به این معنا تفسیر کردهاند که قدرت چنان عقیم است که شخصیت افراد را دچار دگرگونی و فراموشی میکند. اما در قبال چنین تحلیلی، برخی بر این باورند که نقادان گویا به مناسبات قدرت و سیاست در ایران دقت و امعان نظر ندارند. بهرغم انتخابهایی که در ایران صورت گرفته و نظرسنجیها، شرکت کردن و نکردنها در انتخابات؛ قدرت در ایران در دست اقلیتی کاسب است که همیشه در حال جابهجایی از یک پست به پست دیگر هستند که اگر پست انتخابی نصیبشان نشد، در میان پستهای انتسابی/انتصابی برای آنان جایگاهی رزرو شده وجود دارد. علاوه بر این هنوز این اقلیت صدایشان بلند است چه در صداوسیما و روزنامه رسمی حاکمیت یعنی کیهان، و چه برخی از تریبونها مانند امامان جمعه، برخی موسسات حوزوی که البته با حمایت و پشتوانه قوی از مصونیت برخوردارند. اگر پزشکیان دچار تبدل شخصیت به وسیله قدرت نشده باشد، دیدار نکردن وی با تشکلها و علمای غیرهمسو با پایداری و تندروها، به جهت رعایت مصلحت عامه جامعه باشد و برای این بوده که اقلیت پر هیاهو چوب لای چرخ دولت نکنند، منتقدان باید چشم روی هم گذاشته و با فداکاری و عدم گله، وی را بدرقه کنند.»