| کد مطلب: ۱۸۱۹۹
تشکیل شورای راهبردی گزینش کابینه

تشکیل شورای راهبردی گزینش کابینه

گروه خبر: با انتخاب مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب که دو ماه پیش در قامت نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی حضور داشت، ماموریت سخت تشکیل دولت چهاردهم برعهده این سیاستمدار کهنه‌کار قرار گرفته است؛ ماموریتی دشوار که باید در زمانی اندک تا شهریورماه به نتیجه برسد و هر چه سریع‌تر سکان قوه مجریه را برعهده بگیرد. مسعود پزشکیان که اکنون در ساختمان قرمز نهاد ریاست‌جمهوری مستقر شده باید از میان حلقه نزدیکان و یاران قدیمی خود و احزاب اصلاح‌طلب حامی‌اش در انتخابات ریاست‌جمهوری و چهره‌های برجسته حامی کابینه‌ای را معرفی کند که بتواند از مجلس کنونی با اکثریت اصولگرا رای اعتماد بگیرد و در عین حال واجد ویژگی‌های تخصص‌گرایی و شایسته‌سالاری که مدنظر او در رقابت‌های انتخاباتی بوده باشد.

محمدجواد ظریف شاخص‌ترین عضو کمپین انتخاباتی مسعود پزشکیان است و با سخنرانی‌های شورانگیز و حضور در استان‌های مختلف پابه‌پای خود او نقش غیرقابل انکاری در موفقیت کمپین انتخاباتی پزشکیان داشت و اکنون نیز نقش محوری در تشکیل کابینه خواهد داشت. علی ربیعی، عباس عبدی، محمدجواد آذری‌جهرمی، هادی خانیکی، الیاس حضرتی، علی شکوری‌راد، علی تاجرنیا و جهانبخش خانجانی نیز از دیگر اعضای مؤثر این کمپین انتخاباتی بودند. جدا از کابینه‌ای که باید به مجلس معرفی شود انتصاب اعضای نهاد ریاست‌جمهوری و مهمترین آنها رئیس دفتر و معاون اول رئیس‌جمهور در اختیار خود پزشکیان است.

گفته می‌شود علی طیب‌نیا که در روزهای پایانی رقابت‌های انتخاباتی به پزشکیان پیوست، معاون اول احتمالی و فرمانده اقتصادی دولت او خواهد بود و محمدجواد ظریف نیز در قامت پست جدیدی با عنوان معاون سیاسی رئیس‌جمهور مسئولیت هدایت تیم سیاست داخلی و خارجی دولت را برعهده خواهد گرفت؛ هرچند او در سخنرانی خود در میان گروهی از اعضای ستاد مسعود پزشکیان گفته است: «من که در دولت نخواهم رفت».

محسن حاجی‌میرزایی، وزیر سابق آموزش و پرورش و دبیر اسبق هیئت دولت نخستین فردی بود که برای تهیه مقدمات استقرار پزشکیان عازم پاستور شد اما در ادامه از سیدرضا صالحی‌امیری به عنوان گزینه مطرح برای ریاست دفتر رئیس‌جمهور یاد شد. علی تاجرنیا هم که از چهره‌های نزدیک به مسعود پزشکیان است و ریاست ستاد استان تهران او را برعهده داشت و با برگزاری موفق کمپین انتخاباتی و افزایش مشارکت در این استان نقش مؤثری در پیروزی پزشکیان داشت به‌عنوان گزینه احتمالی معاون اجرایی رئیس‌جمهور یاد می‌شود.

مسعود پزشکیان در زمینه انتخاب وزرای پیشنهادی خود به مجلس تصمیم به تشکیل شورای موقت راهبردی دارد که مقرر است اعضای پنج کمیته را به او معرفی کنند. کمیته‌های سیاست داخلی و خارجی به ریاست محمدجواد ظریف، اقتصادی به ریاست علی طیب‌نیا، اجتماعی به ریاست علی ربیعی، زیربنایی به ریاست  علی عبدالعلی‌زاده، فرهنگی به ریاست سیدرضا صالحی‌امیری پنج گزینه پیشنهادی برای وزارتخانه‌های مختلف را به پزشکیان معرفی خواهند کرد تا رئیس‌جمهور بتواند از میان آنها وزرای پیشنهادی به مجلس را انتخاب کند؛ علاوه بر این پنج نفر محمدجعفر قائم‌پناه، معاون پیشین پزشکیان در وزارت بهداشت، حسین علایی، فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه، محمد صدوقی، فرزند امام جمعه فقید یزد به عنوان نماینده سیدمحمد خاتمی و آذری‌جهرمی وزیر سابق ارتباطات اعضای این شورای راهبردی هستند تا اعضای کمیته‌های پنج‌گانه را تعیین و معرفی کنند.

این کمیته‌ها نیز برای هر وزارتخانه یک کارگروه تشکیل خواهند داد تا برای انتخاب افراد پیشنهادی شاخص‌های مبتنی بر تخصص و شایسته‌سالاری را تبیین کنند و براساس این شاخصه‌ها افراد مدنظر را معرفی کنند. در عین حال پزشکیان دو شرط مهم برای افراد پیشنهادی مطرح کرده است؛ نخست اینکه سه نفر از میان پنج گزینه پیشنهادی برای هر وزارتخانه باید از چهره‌های جدید و بدون سابقه وزارت باشند و همچنین میانگین سنی کابینه پیشنهادی از 55 بیشتر نباشد.

با این حال شنیده می‌شود انتصاب اعضای این شورا با انتقاداتی نیز از سوی احزاب جبهه اصلاحات روبه‌رو شده است. در نخستین مسئله به نظر می‌رسد جدا از شرط پزشکیان برای میانگین سنی وزیران پیشنهادی، خود شورای راهبردی میانگین سنی بالایی دارد و جوانان و حتی میانسالان در آن سهمی ندارند و  زنان نیز هیچ سهمی در این شورا پیدا نکرده‌اند.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
آخرین اخبار