| کد مطلب: ۴۳۹۳۵

آنکارا در آستانه خرید ۴۰ جنگنده یوروفایتر

در حالی که ترکیه در تلاش برای نهایی کردن قرارداد خرید جنگنده‌های یوروفایتر از اروپا است، گزارش‌ها حاکی از توافق اولیه برای فروش ۴۰ فروند هواپیمای جنگی به ارزش ۵.۶ میلیارد دلار به آنکارا است.

آنکارا در آستانه خرید ۴۰ جنگنده یوروفایتر

به گزارش هم میهن آنلاین و به نقل از تسنیم، این روزها که ترکیه در اوج بحران اقتصادی قرار دارد، بسیاری از صادرکنندگان کالا در این کشور، از این موضوع صحبت می‌کنند که اگر ترکیه نیز عضو رسمی اتحادیه اروپا بود و مجبور نمی‌شد تعرفه‌های کلان بپردازد، درآمدهای کشور از محل صادرات بالاتر و بالاتر می‌رفت و علاوه بر این، میلیون‌ها کارگر، تکنیسین و مهندس ترک، با حضور در بازار کار اروپا، درآمد بیشتری به دست می‌آوردند و به این ترتیب، بحران اقتصادی پشت سر گذاشته می‌شد.

اگر چه تحلیلگران سیاسی و اقتصادی ترکیه، این سخنان را خوشبینانه و غیرمنطقی تلقی می‌کنند، اما شواهد نشان داده که خود رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب حاکم نیز تصوراتی درباره عضویت در اتحادیه اروپا دارد که چندان واقعبینانه نیست. 

اردوغان اخیراً اعلام کرده که پس از پایان کامل روند فعلی مذاکره با اوجالان و خلع سلاح کلیه نیروهای پ.ک.ک، اتحادیه اروپا باید فوراً تمام موانع را برداشته و زمینه عضویت ترکیه را فراهم کند.

اردوغان: بیش از این ما را معطل نکنید

طی چند سال گذشته، اردوغان بارها از مقامات اتحادیه اروپا گلایه کرده و خواستار آن شده که کشورش هر چه زودتر به عنوان عضو رسمی پذیرفته شود. اما حالا سالهاست که مذاکرات مربوط به روند الحاق ترکیه به اتحادیه متوقف شده و معلق مانده است. چرا که گزارش‌های سالانه پارلمان اتحادیه، انتقادات فراوانی در مورد ساختار حکمرانی، قوه قضاییه، موضوعات اجتماعی، شفافیت مالی و حقوق اقلیت‌ها و زنان مطرح کرده و ترکیه را به عنوان کشوری قلمداد کرده که حاضر نیست خود را با معیارهای اروپا وفق دهد.

کشور ترکیه , اتحادیه اروپا ,

احمد خاقان سردبیر روزنامه حریت و از تحلیلگران نزدیک به اردوغان نوشته است: در بازگشت از سفر قبرس، از رئیس جمهور سوال شد: اگر روند «ترکیه عاری از تروریسم» با موفقیت ادامه یابد، برخی از استدلال‌هایی که به عنوان موانع مذاکره با اتحادیه اروپا مطرح می‌شوند، طبیعتاً از بین خواهند رفت. در این صورت، آیا انتظار تحولاتی مانند ادامه مذاکرات و لغو ویزا را دارید؟ اردوغان در پاسخ گفت: «بله. ما با تمام قدرت هدف خود را دنبال می‌کنیم. هدف ما، عضویت کامل است. حتی یک روز هم نباید برای پیشرفت مذاکرات عضویت ترکیه منتظر ماند. موانع سیاسی پیش روی ترکیه باید فوراً برداشته شود.»

اردوغان در ادامه گفته است: «ما می‌گوییم، بیش از این ما را معطل نگه ندارید. حتی یک روز هم نباید برای احیا و پیشبرد مذاکرات عضویت ترکیه منتظر ماند. این تحولات باید همین حالا اتفاق بیفتند، بدون اینکه منتظر گام‌های جدیدی باشند. ما به همه طرف‌های مذاکره خود از اتحادیه اروپا می‌گوییم که قویاً بر هدف خود برای عضویت کامل تأکید داریم. وقتی اتحادیه به این موضوع به صورت استراتژیک و با دوراندیشی بپردازد، هیچ مانعی برای اقدام فوری آنها وجود ندارد. ما انتظار رویکردی منصفانه و برابرگرایانه داریم و موانع سیاسی پیش روی ترکیه باید فوراً برداشته شود. آنها باید درک کنند که پیشبرد روابط با نگرش تردیدآمیز و دوپهلو، امکان‌پذیر نیست. وقتی رویدادهای اروپا و محیط اطراف آن و اختلافات درون اتحادیه را در نظر بگیریم، به وضوح می‌توانیم ببینیم که آنها به شدت به عضوی پویا و راه حل گرا مانند ترکیه، محتاج هستند».

اردوغان به این نیز اشاره کرده که حالا ترکیه در حوزه صنایع دفاعی، کشور قدرتمندی است و اتحادیه اروپا باید این مساله را نیز لحاظ کند.

اردوغان همچنین به خبرنگاران گفته که مذاکرات جدیدی با مقامات آلمان و انگلیس انجام داده و قرار است به زودی، هواپیماهای جنگنده یوروفایتر به ترکیه فروخته شوند.

او گفته، «ما هر چه سریعتر هواپیماهای جت خود را دریافت خواهیم کرد. در ملاقات‌هایم با نخست‌وزیر بریتانیا، کی‌یر استارمر و صدراعظم آلمان، فریدریش مرتس، دیدم که آنها به این موضوع با دیدی مثبت نگاه می‌کنند.»

این در حالی است که قبلاً، از میان 4 سازنده این سلاح استراتژیک اروپایی، فقط ایتالیا، انگلیس و اسپانیا راضی به فروش جنگنده به آنکارا بودند و آلمان ساز مخالفت می‌زد.

اسرائیل می‌خواهد آلمان را منصرف کند

مقامات رژیم صهیونیستی، به این ارزیابی رسیده‌اند که توسعه روابط دفاعی و امنیتی بین ترکیه و اتحادیه اروپا، می‌تواند بر امنیت شرق مدیترانه و به ویژه یونان و قبرس تاثیر بگذارد. به همین خاطر، حالا به دنبال راهی هستند تا آلمان را از انجام این معامله، منصرف کنند.

کشور ترکیه , اتحادیه اروپا ,

یائیر لاپید نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی بر این باور است که ترکیه در حال حاضر، صرفاً به دنبال موازنه و به دست آوردن برتری هوایی نسبت به نیروی هوایی اسرائیل است و تل آویو نباید چنین اجازه‌ای به اروپایی‌ها بدهد.

او گفته: «اگر اسرائیل یک وزارت امور خارجه کارآمد یا یک دولت عادی داشت، مدت‌ها پیش توافق جدید بین آلمان و بریتانیا برای فروش جت‌های یوروفایتر تایفون به ترکیه را مسدود می‌کرد. ترکیه بزرگترین و قدرتمندترین ناوگان دریایی در خاورمیانه را دارد و اکنون قصد دارد با اسرائیل در زمینه هوایی برابری کند. این یک وضعیت خطرناک است و دولت ناکارآمد ما اجازه داده که این معامله انجام شود و هیچ کاری در مورد آن انجام نداده است».

این سخنان لاپید در حالی مطرح شده که ظاهراً توافق اولیه حاصل شده و این هفته در یک نمایشگاه نظامی در استانبول، موضوع به طور رسمی بیان خواهد شد. گفته می‌شود این قرارداد که تقریباً 5.6 میلیارد دلار ارزش دارد، می‌تواند حداکثر 40 هواپیمای جنگی را به نیروی هوایی ترکیه بیاورد.

آیا استدلال اردوغان صحیح است؟

اردوغان اعلام کرده که صلح با پ.ک.ک و آزادی زندانیان این گروه تروریستی، به انتقادات اتحادیه اروپا پایان می‌دهد و ترکیه به زودی عضو اتحادیه خواهد شد. این در حالی است که انتقادات پارلمان اروپا از ترکیه، طیف وسیعی از موضوعات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و قضایی را دربر می‌گیرد. 

کشور ترکیه , اتحادیه اروپا ,

یکی از نمونه های بارز عمق اختلافات بین ترکیه و اتحادیه اروپا، موضوع پایبندی اعضا به معیارها و استانداردهای مشهور به استاندارد کپنهاگ است که بر اساس آن، تمامی اعضا، احکام صادر شده از سوی دادگاه حقوق بشر اروپا مستقر در لاهه را بدون چون و چرا اجرا می کنند.

این در حالی است که ترکیه تاکنون بیش از 14 حکم این دادگاه را کنار نهاده و از اجرای آنها سر باز زده است. علاوه بر این، در حوزه های شفافیت مالی، مبارزه با پولشویی، آزادی بیان، تفکیک قوا و توسعه سیاسی، انتقاداتی در میان است که به نظر نمی رسد در میان مدت قابل حل باشند.

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
پربازدیدترین
آخرین اخبار