دولتهای پنجم و ششم همچنان ركورددار تورم بعد از انقلاب
واکنش وزارت اقتصاد به هممیهن
واکنش وزارت اقتصاد به هممیهن
براساس آمار منتشرشده توسط بانک مرکزی، دولتهای پنجم و ششم بعد از انقلاب رکورددار تورم در اقتصاد کشور بودهاند و ادعای افزایش عبور نرخ تورم در دولت سیزدهم از دولتهای قبل به دور از بررسیهای آماری است.
مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب روزنامه «هممیهن» در مورخ 23/3/1402 با تیتر«رکورد تورم دولت هاشمی شکست» توضیح داد: برخی منتقدان بر این عقیدهاند که رکورد تورم در طول تاریخ انقلاب اسلامی ایران بعد از دولت پنجم و ششم در این دولت شکسته شده، درحالیکه این ادعا براساس آمار و ارقام منتشرشده توسط بانک مرکزی منطبق بر واقعیت نیست. آمار بانک مرکزی از نرخ تورم سالانه کشور نشان میدهد در سال ۱۳۷۴ با ثبت تورم 4/49 درصدی، بالاترین تورم پس از انقلاب در ایران ثبت شده است. رتبه دوم بالاترین تورم سالانه هم مربوط به سال ۱۳۹۹ در دولت حسن روحانی است که نرخ تورم به 1/47 درصد رسید. نرخ تورم در دو سال اول دولت سیزدهم یعنی سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتیب 2/46 و 5/46 درصد بوده که پایینتر از آخرین سال عملکرد دولت دوازدهم (1/47 درصد در سال ۱۳۹۹) است. ضمن آنکه اگر تورم را در مقاطع ماهانه و زمان تغییر دولت ملاک قرار دهیم، در شهریور ۱۴۰۰ یعنی در آغاز به کار دولت سیزدهم نرخ تورم طبق آمار بانک مرکزی 2/59 درصد بود که بالاترین تورم ۸۰ سال اخیر کشور محسوب میشود.
در عین حال، بر اساس آمار بانک مرکزی، نرخ تورم در تیرماه ۱۴۰۰ در پایان دولت دوازدهم به ۵۷ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم از سال ۱۳۲۲ بدینسو در اقتصاد ایران محسوب میشود. در اوایل دهه ۱۳۲۰ اقتصاد ایران به علت تبعات جنگ جهانی دوم به شدت آسیب دید و نرخ تورم به ۱۰۰ درصد هم رسید. پس از آن دوره، اقتصاد ایران هیچگاه تورم بالای ۵۰ درصد به خود ندیده بود و در سال ۱۳۷۴نرخ تورم به 5/49 درصد افزایش یافت.
اما در سالهای پایانی دهه ۹۰ به علت سیاستهای اقتصادی نادرست دولت دوازدهم، ایران بار دیگر تورم سنگین را تحمل کرد و نرخ تورم به بالای ۵۰ درصد رسید و دولت دوازدهم کار خود را با تورم تاریخی ۵۷ درصد به پایان رساند. به عبارت دیگر دولت سیزدهم در حالی کشور را تحویل گرفت که آمار تورمی در مرحلهای قرار داشت که کشور بعد از جنگ جهانی دوم شرایط بحرانی اینگونه را تجربه نکرده بود. در حالی این روزنامه رقم تورم در دولت مرحوم هاشمیرفسنجانی را یادآوری کرده که در زمان رسیدن تورم به 3/49 خبری از تحریم جدی نبود و این رکورد خلق شد. شاید یادآوری این نکته خالی از لطف نباشد که در زمان دولت گذشته، حتی رکورد تورم در دولت مرحوم هاشمی نیز شکسته شد، درحالیکه نهتنها اتفاق خاصی در اقتصاد کشور رخ نداد بلکه با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به برخی از افراد و شرکتهای خاص ضربه بزرگی به اقتصاد و منابع ارزی کشور زد.
دولت سیزدهم در مدت زمانی که زمام امور را در دست گرفت سعی کرد با آواربرداری اقتصادی و اقدامات لازم تورم را کاهش دهد و به گواه آمار در این امر نیز موفق بود و توانست نرخ تورم را به ۴۵ درصد برساند که این موفقیت در سایه استمرار تحریمها صورت گرفت.
علاوه بر این نباید فراموش کرد که اغتشاشاتی که طی ماههای اخیر بهوقوع پیوست به اقتصاد کشور ضربه وارد کرده و بسیاری از کسبوکارها با زیان مواجه شدند. تحقق وعده دولت سیزدهم برای کاهش تورم با توجه به اینکه نرخ تورم در پایان دولت قبل به بالاترین سطح ۷۰ سال اخیر رسید، کار دشواری بود هرچند دولت با انضباط مالی و پولی بهتدریج در حال کاستن از تورم است.
برنامههای دولت برای مهار موتورهای تورمزا البته از همان ابتدای شروع به کار دولت کلید خورد و در نتیجه اقدامات دولت، عوامل ساختاری تورمزا در اقتصاد ایران تا حد زیادی کنترل شد و همچنان دولت بهدنبال مهار عوامل ساختاری تورم است تا به اهداف برنامه هفتم توسعه در زمینه مهار پایدار تورم دست یابد.
توضیح هممیهن:
آمارهایی که وزارت اقتصاد به آن استناد میکند مخدوش است و بر این اساس روزنامه هممیهن در روزهای آینده در گزارشی مفصل آمارهای ارائهشده از سوی مراکز رسمی آمار را بررسی خواهد کرد.