بولتن اقتصادی از چهارگوشه جهان؛ امروز پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۴
این گزارش، مروری کوتاه بر مهمترین تحولات اقتصادی جهان در تاریخ ۱۹ تیر ۱۴۰۴ است.

روز طلایی بیتکوین!
بیتکوین عصر چهارشنبه رکورد جدیدی را ثبت کرد. ارزش طلایهدار رمزارزها در آخرین معاملات با ۱.۹٪ افزایش به ۱۱۰٬۹۴۷.۴۹ دلار رسید. اندکی پیش از ساعت ۴ بعدازظهر به وقت شرقی آمریکا، بیتکوین به اوج ۱۱۲٬۰۵۲.۲۴ دلار رسید و رکورد قبلی خود در ۲۲ مه (۱۱۱٬۹۹۹ دلار) را پشت سر گذاشت.
سرمایهگذاران انتظار دارند که بیتکوین در نیمه دوم سال رکوردهای جدیدی را ثبت کند، چرا که خزانهداری شرکتها روند خرید بیتکوین را با سرعت بیشتری دنبال میکنند و کنگره آمریکا نیز به تصویب قوانین مربوط به رمزارزها نزدیکتر میشود.
بازی ویرانگر تعرفهای ترامپ و قیمت مس!
روز سهشنبه، پس از آنکه ترامپ احتمال اعمال تعرفههای وارداتی ۵۰ درصدی بر روی فلز مس را اعلام کردند، اختلاف قیمت مس آمریکا نسبت به شاخص جهانی با افزایش ۱۳۸ درصدی به بالاترین حد خود رسید.
ایالات متحده نزدیک به نیمی از نیاز مس خود را وارد میکند؛ مسی که در محصولاتی از جمله ماشینآلات، الکترونیک، کالاهای خانگی و همچنین پروژههای مسکن و زیرساخت به کار میرود. هدف اعلامشده ترامپ افزایش تولید داخلی است، اما کارشناسان میگویند این روند سالها طول خواهد کشید تا بهطور کامل به ظرفیت برسد و دههها زمان نیاز دارد تا تقاضا را به طور کامل برآورده کند — که هزینه سرمایهگذاری اولیه هنگفتی را میطلبد.
قدرت تاریخی Nvidia
سهام شرکت Nvidia روز چهارشنبه بیش از ۲ درصد افزایش یافت و برای نخستین بار ارزش بازار آن از ۴ تریلیون دلار فراتر رفت. این شرکت تولیدکننده تراشه، نخستین شرکتی است که به این رکورد دست یافته و از رونق هوش مصنوعی مولد بهرهمند شده است.
روند صعودی اخیر سهام Nvidia با وجود تنشهای ژئوپلیتیک و محدودیتهای مستمر در فروش تراشه به چین که بر فروشها تأثیر گذاشته، اتفاق افتاده است.
کلاهبرداری بزرگ کریپتویی
دادستانی فدرال آمریکا دو مرد را در ارتباط با یک طرح گسترده سرمایهگذاری در حوزه رمزارز که قربانیان را به میزان بیش از ۶۵۰ میلیون دلار فریب داده است، متهم کردند. در کیفرخواست منتشرشده در منطقه قضایی پوئرتوریکو، این دو به اداره و تبلیغ OmegaPro، یک طرح بازاریابی هرمی ینالمللی در زمینه رمزارز که به سرمایهگذاران بازدهی ۳۰۰ درصدی طی ۱۶ ماه از طریق معاملات ارز خارجی وعده میداد، متهم شدند.
چین در تولید انرژیهای پاک، پادشاه جهان است
سازمان نظارت بر انرژی جهانی (Global Energy Monitor) در گزارشی جدید که توسط فایننشال تایمز بازنشر شده است، اعلام کرد که چین تا ۷۴ درصد از تمامی پروژههای بادی و خورشیدی در حال ساخت در جهان را به خود اختصاص داده است.
این کشور که هماکنون بزرگترین ظرفیت تولید برق از باد و خورشید در جهان را در اختیار دارد، در حال ساخت ۵۱۰ گیگاوات ظرفیت جدید در مقیاس نیروگاهی برای انرژی خورشیدی و بادی است. مجموع ظرفیت جهانی، شامل سهم چین، به ۶۸۹ گیگاوات میرسد.
چین با هدف متنوعسازی منابع انرژی خود و کاهش وابستگی به واردات، رکوردهای متوالی در زمینه انرژیهای بادی و خورشیدی ثبت کرده است. در ماه می سال جاری، این کشور با نصب ۹۳ گیگاوات ظرفیت جدید خورشیدی در یک ماه، رکورد بیسابقهای به ثبت رساند؛ این میزان بیش از مجموع پنلهای خورشیدی نصبشده در هر کشور دیگری در کل سال ۲۰۲۴ بوده است.
گاز ترکیه به سوریه میرود
وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه اعلام کرد که ترکیه شبکه گاز طبیعی خود را به سیستم خطوط لوله سوریه متصل کرده و بهزودی تأمین گاز به کشور همسایه را آغاز خواهد کرد. او که در پنل ویژه سمینار بزرگ اوپک در وین شرکت کرده بود، به کشف تاریخی گاز طبیعی ترکیه در دریای سیاه در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد و یادآور شد که تولید گاز از این میدان هماکنون آغاز شده است. در حال حاضر، ۴ میلیون خانوار ترکیهای از این منبع گاز طبیعی دریافت میکنند.
بندر فاو در حال تکمیل است
پروژه بزرگ بندر فاو که از مهمترین پروژههای عمران و زیرساخت عراق است، به طور جدی در حال پیشروی است. شرکت کرهای Daewoo یکی از مهمترین پیمانکاران پروژه است. مقامات عراقی از پیشبرد طرحهای این بندر و تکمیل مراحلی مهم در این زمینه خبر دادند. باید افزود که دولت عراق در حال برنامهریزی برای اجرایی کردن طرح عظیم توسعه فرودگاه بغداد است که بخشی دیگر از برنامههای بزرگ عمرانی این کشور است.