بولتن اقتصادی از چهارگوشه جهان؛ امروز جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴
این گزارش، مروری کوتاه بر مهمترین تحولات اقتصادی جهان در تاریخ ۱۳ تیر ۱۴۰۴ است.

چین بازیگر هستهای آسیای مرکزی خواهد شد؟
در حالی که شرکت دولتی روساتم روسیه برای هدایت پروژه کنسرسیوم ساخت اولین نیروگاه هستهای این کشور انتخاب شده، شرکت ملی هستهای چین (CNNC) بهعنوان رقیبی قدرتمند برای نیروگاه دوم مطرح شده است. با توجه به جنگ اوکراین که خطوط ژئوپلیتیک را بازتعریف کرده، چین از این فرصت برای تقویت حضور خود استفاده میکند. قزاقستان حالا باید برای نیروگاه دوم خود، یکی را از میان چین و روسیه انتخاب کند.
قیمت نفت و معمای مازاد در بازار
کارشناسان استندارد چارترد یکی از چندین برآوردهای مبنی بر اطمینان از قابلیت بازار نفت برای جذب افزایش تولید اوپک را ارائه کردهاند. تصمیم برای افزایش تولید را کشورهای عضو اوپک، قدم به قدم اجرایی کردهاند و در شرایطی که حتی بحرانهای اخیر خاورمیانه نیز باعث افزایش واقعی قیمت نفت نشد، این نگرانی وجود داشته است که این افزایش تولید، مازاد موجود را بیش از گذشته افزایش دهد و قیمت نفت را بیش از گذشته از رونق بیندازد.
کارشناسان استندارد چارترد برآورد کردهاند که نیاز جدی به کاهش تولید دوباره در واکنش به مازاد، شاید در سال 2026 میلادی مورد نیاز باشد و تقاضا در بازار نفت به اندازه کافی بالا است.
ترامپ توافق تعرفهای با ویتنام را اعلام کرد
ایالات متحده تعرفهای ۲۰ درصدی بر واردات کالا از ویتنام اعمال خواهد کرد ــ رقمی که بهطور قابلتوجهی کمتر از نرخ ۴۶ درصدی است که ترامپ در اوایل ماه آوریل تعیین کرده بود. در همین حال، کالاهای صادراتی آمریکا به ویتنام مشمول هیچگونه تعرفهای نخواهند شد.
ترامپ همچنین اعلام کرد که ویتنام موافقت کرده است تعرفهای ۴۰ درصدی بر محصولاتی اعمال کند که در اصل منشأ آنها کشور دیگری است، اما برای ارسال نهایی به ایالات متحده، ابتدا به ویتنام منتقل شدهاند. چین بارها از این روش برای دور زدن موانع تجاری استفاده میکند.
تعاملات خانواده ترامپ با ویتنامیها و روابط تجاری ناشایست و خارج از قواعد و قوانین، بخشی مهم از این معادله است.
... و چین به روسیه رخنه میکند!
صنعت فولاد چین در حال هدایت صادرات خود به سمت روسیه است؛ اقدامی که با افزایش چشمگیر در ارزش صادرات همراه بوده است. این تغییر مسیر، از یکسو ناشی از کاهش تقاضای داخلی در چین، و از سوی دیگر، نیاز روسیه به فولادهای تخصصی و ساختمانی در شرایط افت تولید داخلی این کشور صورت گرفته است.
تحریمهایی که پس از تهاجم روسیه به اوکراین علیه مسکو اعمال شدهاند، باعث کاهش قابلتوجه در تولید فولاد روسیه شدهاند و این کشور را در یافتن بازارهای جدید صادراتی با مشکل مواجه کردهاند، در حالی که همزمان با هجوم فولاد ارزانقیمت چینی نیز روبهرو شده است.
رشد اقتصادی سعودی
اقتصاد پادشاهی سعودی در سال 2025، از میانگین پیشبینی شده برای رشد اقتصاد در جهان، قویتر خواهد بود. صندوق بینالمللی پول، رشد 3.5 درصدی را برای این کشور پیشبینی کرده است. رشد اقتصاد غیرنفتی سعودی نیز به رغم اندکی کاهش نسبت به سال 2024، در وضعیت مناسبی قرار دارد.
بانکهای مرکزی جهان، طلا را طلایی کردند
آمارهای خرید طلای بانکهای مرکزی جهان در ماه مه نهایی شده است. بانکهای مرکزی در ماه مه مجموعاً ۲۰ تن به ذخایر طلای جهانی افزودند؛ رقمی که نسبت به ماه پیش افزایشی نشان میدهد، هرچند سرعت کلی خریدها اندکی کاهش یافته است.
در این ماه، بانک ملی قزاقستان با خرید ۷ تن طلا در صدر خریداران قرار داشت. پس از آن، ترکیه و لهستان هر یک با خرید خالص ۶ تن در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. در همین حال، نهاد پولی سنگاپور (MAS) نیز گزارش داد که طی همین بازه زمانی، ۵ تن از ذخایر طلای خود را فروخته است.
میزان خرید طلا در دورههای زمانی خاص در هر سال از چهار سال اخیر، به قدری گسترده بوده است که طلا پس از دلار آمریکا، دومین ذخیره کشورهای جهان است.