ابوالقاسم شانهساز دبیر انجمن صنفی لوازم خانگی کوچک:با واردات، کیفیت جنس ایرانی بهتر نمیشود
ابوالقاسم شانهساز، دبیر انجمن صنفی لوازم خانگی کوچک در گفتوگو با «هممیهن» به این نکته اشاره میکند که رفع ممنوعیت از واردات لوازم خانگی تاثیری در بازار نمیگذارد چراکه وزارت صمت همچنان اولویت را بر تولید داخل متمرکز خواهد کرد.

ابوالقاسم شانهساز، دبیر انجمن صنفی لوازم خانگی کوچک در گفتوگو با «هممیهن» به این نکته اشاره میکند که رفع ممنوعیت از واردات لوازم خانگی تاثیری در بازار نمیگذارد چراکه وزارت صمت همچنان اولویت را بر تولید داخل متمرکز خواهد کرد. او گفته واردات کالای خارجی نمیتواند کیفیت جنس داخلی را بهتر کند و اگر سرمایهگذار خارجی که دارای تکنولوژی است با شریک ایرانی به تولید کالا دست بزنند به رونق این صنعت کمک بسیاری خواهد شد. همچنین شانهساز معتقد است اگر تحریمها رفع شود بهترین بازار در ایران وجود دارد و همه چیز مهیای سرمایهگذاری مشترک است.
در چند سالی که ورود لوازم خانگی به کشور ممنوع بود چه اتفاقی در این صنعت رخ داد؟
صنعت لوازم خانگی با صنایع دیگر کمی متفاوت است و مجبور است تا اندازه زیادی خود را با تکنولوژی روز هماهنگ کند وگرنه به شکلهای مختلف مثل قاچاق کالای تولید آنها وارد کشور میشود و بازار را به دست میآورد. واحدهای ما با درک این موضوع که چین هاب لوازم خانگی در جهان شده است، تلاش کردیم تا جایی که امکان داشت تکنولوژی روز را از آنها بگیریم و نسبت به ظرفیت داخل کالا تولید کنیم، و از نظر کمی و کیفی توانستیم در سال 1403، بیش از 20 میلیون دستگاه لوازم خانگی بزرگ و کوچک تولید کنیم که موفقیت خیلی بزرگی بود.
صادرات ما در مقیاس جهانی عدد بزرگی نیست اما بالای 300 میلیون دلار صادرات داشتیم. اینکه گفته شده در برنامه هفتم قرار است رفع ممنوعیت شود، پیشبینی من این است که تاثیری در بازار نمیگذارد، با توجه به اینکه ما در تامین ارز مشکل داریم، مسلماً وزارت صمت که متولی بازرگانی و تولید است، ارز را برای کالای ساختهشده نمیدهد و اولویت آنها تولید خواهد بود و به همین دلیل واردات به صورت رسمی زیاد نخواهد شد. حرف آخر را نیز رهبری زدند؛ با توجه به اینکه ما هر ساله تکنولوژی و دستاوردهای لوازم خانگی را خدمت ایشان به نمایش میگذاریم و رهبری شاهد رشد و ترقی این صنعت بودند.
اینکه گفته میشود با واردات لوازم خانگی در بین تولیدکنندگان داخلی رقابت ایجاد میشود، درست است؟
نه من این را قبول ندارم، هیچ کشوری با وارد کردن کالای خارجی نتوانسته کیفیت جنس خود را بهتر کند، قاعده این است که انتقال تکنولوژی درست صورت بگیرد و سرمایهگذار خارجی که دارای تکنولوژی است با شریک ایرانی شروع به تولید کند. اینگونه تکنولوژی روز وارد کشور میشود نه با واردات کالای ساخته شده خارجی، فکر نکنیم واردات محصول خارجی تولیدکننده را قلقلک میدهد بلکه فقط سرمایه خود را بیهدف مصرف کردهایم.
قبل از قانون ممنوعیت واردات، این شرکتهای خارجی بودند که در کشور سرمایهگذاری و با شریک ایرانی کار کردند و یا فقط واردکننده بودند؟
بله بودند اما به دلیل تحریمها و ترس از آن از کشور رفتند، دو شرکت کرهای بودند که در ایران سرمایهگذاری کرده بودند و کالاهایی که تولید میکردند از نظر کیفی و کمی مانند همان کالاهایی بود که به سراسر دنیا صادر میکردند و به نظر من این بهترین شیوه است.
بازار ما همچنان این پتانسیل را دارد؟
اگر مذاکرات ایران و آمریکا به سرانجام برسد، حتماً شرکتهای تولیدی به ایران خواهند آمد چون در اینجا بهترین بازار وجود دارد و همه چیز مهیاست تا بتوانیم دوباره سرمایهگذاری مشترک داشته باشیم و محصول مشترک تولید کنیم.