سنـاریوهـای ارزی/ اقتصاد، خود را با دلار ۱۰۰ هزار تومان تطبیق داده است و در صورت توافق احتمال ریزش شدید وجود ندارد
از روز شنبه که خبر شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در دنیا پخش شد، اتفاق مهمی نیز در بازار ارز و طلای کشور رخ داد و بعد از مدتها شاهد کاهش نزدیک به ۲۰ درصدی قیمت دلار بودیم.

از روز شنبه که خبر شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در دنیا پخش شد، اتفاق مهمی نیز در بازار ارز و طلای کشور رخ داد و بعد از مدتها شاهد کاهش نزدیک به ۲۰ درصدی قیمت دلار بودیم. هرچند این کاهش در حقیقت تخلیه شدن حبابی بود که در چند ماه اخیر بهخصوص در روزهای پایانی سال گذشته و روزهای تعطیل نوروز، بزرگ شده بود.
قیمت دلار آمریکا در روز دوشنبه ۱۹ فروردین به نزدیکی ۱۰۶ هزار تومان نیز رسید که بالاترین رقم در تمام دوران بود؛ هرچند با شروع مذاکرات ایران و آمریکا نزدیک به ۱۰ هزار تومان افت کرد و حتی به حدود 85 هزار تومان نیز رسید. اما شاید این پرسش مطرح شود همانطور که بالا رفتن نرخ ارز بر بالا رفتن قیمت دیگر کالاها تاثیر میگذارد آیا کاهش نرخ دلار باعث پایین آمدن قیمتها خواهد شد؟ و یا آیا اصولاً کاهش بسیار زیاد نرخ ارز تاثیر مثبتی بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت؟ حقیقت این است که هرچند کاهش نرخ ارز اتفاق و خبر خوشایندی محسوب میشود اما اگر این روند در درازمدت و با مدیریت صورت نگیرد بر صادرات کشور و همچنین بر کالاهای اولیه که توسط کارخانهداران با دلار گران خریداری شده تاثیر خواهد گذاشت و اتفاقاً ممکن است نرخ تورم را بالا ببرد.
بههرحال برای اینکه این اتفاق رخ ندهد برنامههای زیادی وجود دارد و کاهشی شدن نرخ ارز را باید به فال نیک گرفت؛ هرچند باید توجه داشت که به گفته کارشناسان این روند نزولی میتواند تحت تاثیر خبرها و اتفاقات سیاسی رخ داده باشد و ممکن است با ایجاد کوچکترین مانع بر سر راه مذاکرات ایران و آمریکا دوباره ارز سیر صعودی خود را آغاز کند، در اینجاست که نقش بانک مرکزی برای مهار روند تغییرات قیمتی ارز و طلا بسیار مهم و پیچیده است.
در همین راستا و در گفتوگو با هومن زنگنه کارشناس طلا و ارز، علیرضا عباسی کارشناس بازار ارز و کمال سیدعلی معاون ارزی پیشین بانک مرکزی به بررسی بیشتر این موضوع پرداختیم.