در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم؟ (تا زمان رسیدن چه کنیم)
در ایران، هر ساله هزاران تماس با اورژانس گرفته میشود. اما تنها بخش کوچکی از این تماسها واقعا نیاز به حضور فوری آمبولانس دارند. بسیاری از افراد هنوز نمیدانند که در چه شرایطی باید با اورژانس تماس بگیرند و چه اطلاعاتی را باید در اختیار امدادگران بگذارند.
آیا میدانید که اگر یک کودک ناگهان دچار تب بسیار بالا شود یا اگر کسی به طور ناگهانی دچار مشکلات تنفسی شود، چه باید کرد؟ درک این موارد میتواند نه تنها جان عزیزانمان را نجات دهد، بلکه به بهبود سریع تر وضعیت اضطراری نیز کمک کند. به نظر شما در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم؟ عدم آگاهی از این موضوع میتواند عواقب جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد. در این مقاله، راهنمای کاملی برای شما آماده کردهایم تا در مواقع بحرانی، بهترین تصمیم را اتخاذ کنید.
در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم؟
در زندگی روزمره، همه ما ممکن است با شرایطی روبرو شویم که نیاز به اقدام فوری داشته باشیم. دانستن اینکه در چه مواقعی باید با اورژانس تماس بگیریم میتواند جان انسانها را نجات دهد. در زیر، برخی از شرایط اضطراری عمومی را که نیاز به تماس با اورژانس دارند، بررسی میکنیم:
حوادث و تصادفات شدید
تصادفات رانندگی شدید، سقوط از ارتفاع یا ضربات سخت به سر ممکن است منجر به جراحات جدی شوند. در این مواقع، اگر فرد بی هوش است، خونریزی شدیدی دارد یا علائم نگران کننده ای مانند شک به شکستگی جمجمه یا ستون فقرات مشاهده میشود، باید فورا با اورژانس تماس بگیرید.
مشکلات تنفسی حاد
هرگونه مشکل در تنفس از جمله تنفس دشوار، نفس تنگی شدید یا توقف تنفس، نیاز به توجه فوری دارد. این وضعیتها میتوانند ناشی از حملات آسم، انسداد مجاری هوایی یا واکنشهای آلرژیک باشند.
سکته قلبی یا مغزی
اگر کسی درد شدید در قفسه سینه دارد که به بازوها یا فک گسترش پیدا میکند یا اگر ناگهان ضعف یا بیحسی در یک سمت بدن تجربه میکند، ممکن است دچار سکته قلبی یا مغزی شده باشد. در این موارد، سرعت عمل بسیار مهم است و تماس با اورژانس ضروری است.
آسیبهای جدی
جراحات شدید مانند شکستگیهای باز (استخوان های شکسته ای که از پوست بیرون زدهاند)، سوختگیهای وسیع یا عمیق یا جراحات ناشی از اجسام تیز که خونریزی کنترل نشده ایجاد میکنند، نیازمند توجه فوری پزشکی هستند.
واکنشهای آلرژیک شدید
آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که میتواند جان فرد را تهدید کند. علائم شامل تورم در ناحیه گلو یا صورت، دشواری در تنفس و افت فشار خون هستند. در صورت مشاهده این علائم باید بلافاصله با اورژانس تماس گرفت.
احتمال مسمومیت
مصرف تصادفی یا عمدی مواد سمی، داروهای بیش از حد یا مواد مخدر میتواند به سرعت وضعیت وخیمی ایجاد کند. در صورت مشکوک بودن به مسمومیت، تماس فوری با اورژانس و ارائه اطلاعات دقیق درباره ماده مصرفی، حیاتی است.
مشکلات اضطراری کودکان
کودکان آسیب پذیرتر از بزرگسالان هستند و نیاز به توجه ویژه ای دارند. اما برای کودکان در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم؟ برخی از موقعیتها که نیاز به تماس فوری با اورژانس برای کودکان دارند، عبارتند از:
-
توقف تنفس یا کبودی: نفس نکشیدن و تغییر رنگ پوست به آبی به عنوان مشکل انسداد مجاری هوایی یا اختلالات قلبی
-
تب بسیار بالا: تب بالا به عنوان نشانه عفونتهای جدی مانند مننژیت
-
تشویش یا بی حالی ناگهانی: بی حالی یا غیر قابل کنترل بودن ناگهانی به عنوان نشانهای از مشکلات متابولیکی، عصبی یا کم آبی شدید
-
حوادث ناگهانی: غرق شدن، سقوط از ارتفاع یا تصادف با خودرو
-
مصرف مواد خطرناک: مصرف داروها، مواد شیمیایی یا اشیاء کوچک بهصورت تصادفی
هنگام تماس تلفنی چه اطلاعاتی باید به اورژانس بدهیم؟
تا اینجا به این سوال پاسخ دادیم که در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم. هنگام تماس با اورژانس، حفظ آرامش و خونسردی بسیار مهم است. تا حد امکان اطلاعات دقیق و کاملی به اپراتور اورژانس ارائه دهید تا به بهترین نحو به شما کمک کند. اطلاعاتی که باید به اپراتور اورژانس بدهید شامل موارد زیر هستند:
-
آدرس دقیق محل سکونت یا حادثه: خیابان، پلاک، کد پستی و هرگونه اطلاعات دیگری که به پیدا کردن سریع محل مورد نظر کمک کند.
-
شماره تلفن تماس: شماره تلفنی را که از آن تماس می گیرید، به اپراتور بدهید تا در صورت قطع شدن تماس، بتوانند با شما تماس بگیرند.
-
تعداد افراد مصدوم: تعداد افرادی را که نیاز به کمک دارند به اپراتور اطلاع دهید.
-
سن و جنسیت مصدومین: سن و جنسیت هر یک از مصدومین را به اپراتور بگویید.
-
نوع مشکل و علائم حیاتی: به طور دقیق نوع مشکل و علائمی را که مصدوم دارد به اپراتور توضیح دهید.
-
سابقه بیماری و داروهای مصرفی: اگر مصدوم سابقه بیماری خاصی دارد یا داروی خاصی مصرف میکند، این اطلاعات را به اپراتور بگویید.
-
شرایط فعلی مصدوم: به اپراتور بگویید که مصدوم هوشیار است؟ آیا میتواند صحبت کند و آیا در حال خونریزی است؟
از زمان تماس تا رسیدن اورژانس چه باید کرد؟
اینکه در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم را توضیح دادیم و اکنون باید به این موضوع توجه کنید که در حالی که منتظر رسیدن آمبولانس هستید، اقدامات زیر را می توانید برای کمک به مصدوم انجام دهید:
-
محل حادثه را ایمن کنید: اگر مصدوم در اثر تصادف یا حادثه دیگری آسیب دیده است، محل حادثه را تا حد امکان ایمن کنید. به عنوان مثال اگر ماشین ها در حال تردد هستند، آنها را از محل دور کنید.
-
کمکهای اولیه را ارائه دهید: اگر آموزشهای کمکهای اولیه را دیدهاید، میتوانید اقدام به انجام کمکهای اولیه کنید. در غیر این صورت تا رسیدن آمبولانس در کنار مصدوم بمانید و به او آرامش دهید.
-
از جابهجا کردن مصدوم خودداری کنید: مگر در مواردی که مصدوم در خطر فوری است، از جابهجا کردن او خودداری کنید. جابهجایی غیرضروری میتواند آسیبهای مصدوم را تشدید کند.
-
به مصدوم غذا یا نوشیدنی ندهید: اگر مصدوم بیهوش یا دچار تهوع و استفراغ است، به او غذا یا نوشیدنی ندهید.
-
با مصدوم صحبت کنید: با مصدوم صحبت کنید و به او آرامش دهید. این کار می تواند به کاهش اضطراب و درد او کمک کند.
در مواقعی که نیاز به خدمات تخصصی بیشتر، زمان انتظار کمتر یا انتقال به یک مرکز درمانی خاص دارید، آمبولانس خصوصی میتواند گزینهای مناسب باشد. به عنوان مثال اگر نیاز به انتقال سریع به یک بیمارستان خصوصی یا به خدمات انتقال پزشکی بین شهری نیاز دارید، آمبولانسهای خصوصی میتوانند کمک کنند.
سخن پایانی
آمادگی برای شرایط اضطراری می تواند تفاوت بین زندگی و مرگ باشد. دانستن زمان و نحوه تماس با اورژانس و اجرای کمک های اولیه تا رسیدن تیمهای امدادی، مهارتهایی حیاتی برای هر فرد است. از حوادث ناگهانی و مشکلات تنفسی گرفته تا وضعیتهای اورژانسی کودکان، هر لحظهای ممکن است ما را به چالش بکشد. با یادگیری و آمادگی میتوانیم نقش موثری در حفظ سلامت خود و دیگران ایفا کنیم و در لحظات بحرانی بدانیم در چه مواردی با اورژانس تماس بگیریم. آمادگی و اقدام به موقع، کلیدهای اصلی برای مقابله با بحرانها و حفظ جانها هستند.