کار بزرگ این زنان/بررسی نتایج درخشان تیم ملی فوتبال زنان ایران و صعودشان به جامجهانی در گفتوگو با مرضیه جعفری و زهرا قنبری
تیم ملی فوتبال زنان ایران بعد از یک دوره ناکامی ۳۰۰ روزهی بدون برد، نهتنها به سمت پیروزی بازگشت بلکه با صعودی تاریخی به جام ملتهای آسیا، افتخار بزرگی از سوی شاگردان مرضیه جعفری کسب شد.

تیم ملی فوتبال زنان ایران بعد از یک دوره ناکامی ۳۰۰ روزهی بدون برد، نهتنها به سمت پیروزی بازگشت بلکه با صعودی تاریخی به جام ملتهای آسیا، افتخار بزرگی از سوی شاگردان مرضیه جعفری کسب شد. بیش از 12 مسابقه رسمی، تیم ملی زنان از پیروزی در یک مسابقه فوتبال ناکام بودند اما با تغییراتی که سرمربی جدید تیم ملی به همراه دستیارانش اتخاذ کرد، روح تازهای به این تیم تزریق شد تا در کوتاهمدت، نتایجی رقم بخورد که حتی خوشبینترین طرفدار فوتبال هم پیشبینی این اتفاقات را نداشت. در این گزارش در کنار گفتوگو با «مرضیه جعفری» سرمربی تیم ملی زنان و «زهرا قنبری» بازیکن و کاپیتان ارزشمند تیم ملی که در این صعود نیز نقش پررنگی داشت، اتفاقاتی که درنهایت منجر به صعود شد را بررسی کردیم.
فراتر از معجزه
تا پیش از این بازی، اردن با سه برد قبلی و بدون گلِخورده در صدر گروه قرار داشت، درحالیکه ایران با دو برد و یک باخت، در رده دوم ایستاده بود. بر این اساس، حتی تساوی نیز باعث صعود میزبان میشد و تیم زنان ایران تنها با پیروزی میتوانست به جام ملتهای آسیا صعود کند؛ اتفاقی که درنهایت رقم خورد. پیش از آغاز مرحله مقدماتی، حضور چهار تیم در مرحله نهایی قطعی بود. استرالیا بهعنوان میزبان مستقیماً به مرحله نهایی راه یافت و در کنار آنها سه تیم برتر دوره گذشته؛ یعنی چین (قهرمان)، کرهجنوبی (نایبقهرمان) و ژاپن (مقام سوم)، بدون نیاز به حضور در رقابتهای انتخابی، مجوز صعود گرفتند.
در میان هشتتیمی که از دل مرحله انتخابی به مرحله نهایی رسیدند، تیم ملی فوتبال زنان ایران یکی از شاخصترین چهرهها بود. شاگردان مرضیه جعفری در گروه اول انتخابی با کسب سه پیروزی مقابل سنگاپور، بوتان و اردن و تنها یک شکست مقابل لبنان، عملکردی قاطع از خود به نمایش گذاشتند. باتوجه به برتری در بازی رودررو برابر اردن و مجموع ۹ امتیاز، ایران صدرنشین گروه شد و برای دومینبار در تاریخ به جام ملتهای آسیا رسید؛ اتفاقی تاریخی که انگیزههای زیادی برای آینده ایجاد کرده است.
تصمیم درست فدراسیون
تیم ملی فوتبال زنان ایران بیش از یکسال از پیروزی در هر رقابتی عاجز بود تا اینکه فدراسیون فوتبال تصمیم گرفت مریم آزمون را برکنار و مرضیه جعفری، را بهعنوان مربی باتجربه معرفی کند. جعفری که با کسب 11 قهرمانی در 17 دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال زنان، رکورددار کسب عنوان قهرمانی در فوتبال باشگاهی زنان محسوب میشود، در هیچ دورهای در نقش سرمربی به او در تیم ملی اعتماد نشده بود. با این وجود، تصمیم متفاوت مدیران فدراسیون، با واکنشهای مثبت در بدنه فوتبال زنان همراه شد. جعفری سرانجام سرمربی تیم ملی زنان ایران شد تا فلسفه مربیگری خود را اینبار در قامت ملی پیاده کند. کمتر کسی تصور میکرد در این مدت کوتاه، از اردیبهشتماه تا تیرماه، تغییر محسوسی ایجاد شود اما این مهم از مرضیه جعفری برمیآمد.
او در گفتوگو با «هممیهن» درخصوص صعود تاریخی و ارزشمند، همچنین اینکه بسیاری او را ناجی تیم ملی میدانند، گفت: «بچهها را من ۲۱ روز در یک اردو در اختیار داشتم و بعد بهمدت ۲۰ روز بازیکنان را در اختیار نداشتم. بچهها و سایر اعضای کادر فنی و پزشکی، همگی یکدل بودیم تا برای سربلندی ایران قدم برداریم. باتوجه به داشتهها و امکاناتی که داشتیم، تلاش کردیم بدون هیچ بهانهای پیش برویم. من به هیچ عنوان ناجی تیم ملی نبودم، چون ما یک تیمی بودیم که در کنار هم برای موفقیت تلاش کرده بودیم. همچنین کادر قبلی نیز زحمت کشید که باید از آنها هم تشکر کرد.» مرضیه جعفری همچنین درخصوص اینکه تغییراتی را ایجاد کرد تا تیم ملی بعد از یکسال به سمت پیروزی برگردد، گفت: «در این زمان کم، بهای بیشتری به جوانان دادم چون اعتقادم استفاده از جوانان در کنار باتجربههاست.»
عبور از روزهای سخت
جنگ 12روزه میتوانست آسیب جبرانناپذیری به فوتبال زنان بزند؛ چراکه اردوها و تمرینات بازیکنان بهیکباره تعطیل شد و اگر آن شرایط ادامه پیدا کرده بود، طبعاً تیم ملی فوتبال زنان نمیتوانست به این مسابقات اعزام شود یا اگر هم اعزام میشد، نمیتوانست نتایج قابلقبولی کسب کند. هرچند همین جنگ ۱۲ روزه نیز باعث شد اردوی تیم ملی حدود ۲۰ روز بهتعویق بیفتد و تمرینات بازیکنان با تأخیر آغاز شود.
زهرا قنبری، کاپیتان تیم ملی ایران، در گفتوگو با هممیهن میگوید در شرایط سختی که وجود داشت تلاش کردیم تا نتایج، درخور نام ایران باشد: «از صعودی که داشتیم بسیار خوشحالیم که شرمنده مردم نشدیم. امیدوارم در استرالیا نیز نماینده شایستهای باشیم و صعود ما به جام جهانی باشد. اردوی زیادی نداشتیم و بهخاطر شرایط جنگی، اردوی ما لغو شد اما مجموعه فوتبال توانست با یکدلی خاص، صعود ارزشمندی را جشن بگیرد.»
چشمانداز بلندمدت
موفقیت در فوتبال ایران اصولاً مقطعی است. چه در رده باشگاهی و چه در رده ملی، وقتی تیمی به یک مرحله بالاتر میرود، نمیتواند آن را در دورههای بعدی تکرار کند. مرضیه جعفری درخصوص اینکه میتوان یک برنامه میانمدت و بلندمدت برای زنان فوتبال ایران ترسیم کرد تا این موفقیتها مقطعی نباشد، گفت: «فدراسیون فوتبال با ترسیم یک برنامه بلندمدت باعث شد تا درنهایت صعود کنیم. آقای تاج در این راستا کمک بسیار شایانی به تیم ملی زنان کرد و فشار روحی، روانی را از روی کل تیم برداشت.
ریاست محترم فدراسیون فوتبال و دبیرکل هم در همین راستا تلاش میکنند تا با ارائه یک برنامه مدون بتوانیم درکنار موفقیت در جام ملتها، در جام جهانی زنان نیز حضور پیدا کنیم.» از طرفی، زهرا قنبری نیز درخصوص رویکرد مرضیه جعفری در مدتزمان اندک گفت: «خانم جعفری بهلحاظ روحی و روانی روی بچهها کار کرد و این باور را به ما داد که میتوانیم در یکی از سختترین گروههای ممکن، به صعود امیدوار باشیم. اگر مدیران فوتبال بتوانند امکانات قابلقبولی را در اختیار بچهها قرار دهند و برنامهریزی دقیقی داشته باشیم، میتوانیم حتی به جام جهانی هم صعود کنیم. الان دیگر تیم ضعیفی وجود ندارد و ملاحظه کردید که هند و بنگلادش هم صعود کردند».
با قطعیشدن حضور در این رقابتها، تیم ملی فوتبال زنان ایران اکنون هشتماه زمان در اختیار دارد تا برای حضوری شایسته در استرالیا آماده شود. کادر فنی به رهبری مرضیه جعفری، باید از این فرصت به خوبی استفاده کند تا شاگردانش نهتنها تجربه کسب کنند بلکه در قامت یک تیم رقابتی به میدان بروند.
مرضیه جعفری میگوید، علاقهمند به سبک مربیگری پپ گواردیولا و لوییز انریکه است، بنابراین باتوجه به این الگوبرداری، تیم ملی کاملاً بحق توانست با مالکیت توپ بالا و البته تحمیل تاکتیکی و فنی به رقبا چنین نتایج درخشانی را کسب کند. اگر فدراسیون فوتبال در ادامه بتواند خواستههای اردویی مرضیه جعفری را برآورده کند، صعود به جام جهانی با این کادر و بازیکنها دور از دسترس نیست.