| کد مطلب: ۴۲۴۷۲

تاوان جنگ/بررسی توقف پروازها و صادر نشدن ویزای ملی‌پوشان تکواندو ایران

جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تقریباً دوهفته است که به پایان رسیده ‌اما بعید است تبعات آن به‌راحتی از بین برود. در حوزه ورزش هنوز با چالش این جنگ ۱۲ روزه درحال دست‌وپنجه نرم کردن هستیم.

تاوان جنگ/بررسی توقف پروازها و صادر نشدن ویزای ملی‌پوشان تکواندو ایران

جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تقریباً دوهفته است که به پایان رسیده ‌اما بعید است تبعات آن به‌راحتی از بین برود. در حوزه ورزش هنوز با چالش این جنگ ۱۲ روزه درحال دست‌وپنجه نرم کردن هستیم. تکواندوی ایران در رده بزرگسالان می‌توانست برای دومین‌بار پیاپی قهرمان جهان شود اما توقف پروازها یا بهتر است بگوییم، ممنوعیت پروازها باعث شد تا تیم ملی ایران که باید ۱۱ تیرماه وارد خاک کره‌جنوبی می‌شد، این مسابقات حساس را از دست بدهد تا یکی از مهم‌ترین میادین ممکن به لحاظ امتیازی برای ورزشکاران، در کمال بی‌انصافی و البته بدشانسی از بین برود.

بی‌انصافی نه به‌خاطر ممنوعیت پروازها، بلکه به‌خاطر رفتار کشورهایی که براساس دخالت دادن سیاست در ورزش باعث شدند تا تکواندوکارهای ایرانی از این مسابقات مهم غایب باشند. در این گزارش علاوه بر گفت‌وگو با محمد بیرامی، مدیر روابط عمومی فدراسیون تکواندو، چالش‌های پیش‌روی این رشته را با غیبت در دو تورنمنت مهم مورد نقد و بررسی قرار دادیم.

توفان روی شیهاپ چانگ

رشته تکواندو در سال گذشته، عملکردی کم‌سابقه از خودش ثبت کرد که حتی باعث شد تحلیل کارشناسان تکواندو هم اشتباه از آب دربیاید. طبعاً هیچ کارشناسی تصور نمی‌کرد تکواندوی ایران در مسابقات المپیک پاریس بتواند در هر چهار اوزان، مدال‌آور باشد و بهترین عملکرد تاریخ ورزش ایران را برجای بگذارد اما این اتفاق رخ داد. قبل از مسابقات المپیک هم در هردو رده زنان و مردان در مسابقات جهانی، تیم ملی تکواندو قهرمان شد. با دو قهرمانی پیاپی در دو تورنمنت بزرگ، فدراسیون آن را راهی مسابقات المپیک ۲۰۲۴ پاریس کرد.

بحق باید المپیک ۲۰۲۴ پاریس را به‌نام تکواندو ایران نوشت؛ رشته‌ای که همه رکوردها را به‌نام خود جابه‌جا کرد و تحسین کارشناسان داخلی و مسئولان رده‌بالای فدراسیون جهانی را برانگیخت. از زمان حضور رسمی تکواندو در بازی‌های ۲۰۰۰ سیدنی تا ۲۰۲۰ توکیو، پاریس اولین میدانی بود که تیم ایران با ترکیبی کامل وارد «شیهاپ چانگ» المپیک می‌شد. دو دختر و دو پسر که دو نفر از سهمیه قاره‌ای، یک نفر از رنکینگ سیستم و یک نفر از گرنداسلم، بلیت خود را برای سفر به پاریس رزرو کرده بودند.

اتفاق کم‌سابقه این است که برای اولین‌بار هر چهار نماینده ایران موفق به کسب مدال شدند؛ یعنی موفقیتی صددرصدی که نه‌تنها در ورزش ایران که در تکواندوی دنیا سابقه نداشته است. از هشت فینالی که در کاخ «گرندپله» برگزار شد، سه فینال را نمایندگان ایران برگزار کردند. اولین بانوی فینالیست المپیک در تاریخ ورزش کشور نیز ناهید کیانی بود که به همراه مبینا نعمت‌زاده، دو مدال نقره و برنز گرفتند.

آرین سلیمی و مهران برخورداری هم که با صعود به فینال، دو طلا و نقره کسب کردند تا تکواندو به‌قولی، سر به آسمان ساید. گفتنی است، تیم ایران در پارالمپیک پاریس نیز حضوری موفق داشت و با تک‌نقره زهرا رحیمی و دو برنز حامد حق‌شناس و علیرضا بخت، به کار خود پایان داد؛ تیمی که شایستگی‌های زیادی داشت و اسیر اتفاقات پیش‌بینی نشده شد.

جنگ ترمز موفقیت را کشید

المپیک پاریس تنها دستاورد تکواندو در سال ۱۴۰۳ نبود، پیش از این رویداد بزرگ، تیم‌های کشورمان در رقابت‌های جام جهانی تکواندو (دوشنبه) به مدت سه‌روز در شهر چون چئون کره‌جنوبی آغاز می‌شود، اما تیم ملی کشورمان که یکی از مدعیان اصلی مسابقات بود، به‌دلیل بسته بودن پرواز‌ها امکان حضور در این رویداد را پیدا نکرد. مسئولان فدراسیون تکواندو تلاش‌های گسترده‌ای برای اعزام تیم انجام دادند و حتی گزینه اعزام زمینی را بررسی کردند اما به‌دلیل طولانی‌بودن مسیر، درنهایت تصمیم به عدم اعزام تیم‌های کشورمان گرفتند.

اعضای تیم ملی شامل؛ ملیکا میرحسینی، تینا مدانلو، کوثر اساسه و نسترن ولی‌زاده در بخش بانوان و محمدحسین یزدانی، علی احمدی، میرهاشم حسینی و امیررضا صادقیان در بخش آقایان بودند. هدایت تیم‌های کشورمان در این مسابقات برعهده علی تاجیک و نیلوفر صفرزاده بود. رقابت‌های جام‌جهانی تکواندو به صورت تیمی در سه بخش آقایان، بانوان و میکس با حضور ۱۰ تیم و به مدت سه روز برگزار می‌شود. جام جهانی کره‌جنوبی در هر دو گروه مردان و زنان، عنوان قهرمانی را کسب کردند. پس از آن در مسابقات قهرمانی آسیا، تیم ایران در بخش مردان موفق به کسب عنوان نخست شد.

محمد بیرامی، مدیر روابط عمومی فدراسیون تکواندو در گفت‌وگو با هم‌میهن می‌گوید، بعد از لغو پروازها تلاش بسیاری کردیم تا شرایط رسیدن ورزشکاران به کره‌جنوبی را بررسی کنیم اما متاسفانه نشد، چراکه باید ما به‌صورت زمینی به مشهد می‌رفتیم و بعد با پرواز از مشهد به استانبول می‌رسیدیم. از استانبول باید به ازبکستان و بعد با پرواز دیگری به کره‌جنوبی می‌رسیدیم. این همه ساعت بودن ورزشکاران در پرواز، خطر مصدومیت داشت، ضمن اینکه در طول ۱۲ روز تمرینات بچه‌ها نیز تعطیل بود.

کشورهایی که سیاست را دخیل کردند

یکی دیگر از چالش‌هایی که فدراسیون تکواندو با آن دست‌وپنجه نرم کرد، همراهی نکردن سایر کشورها در صدور ویزا برای ورزشکاران ایرانی بود. تیم ملی ایران بعد از اینکه مسابقات جهانی را از دست داد، تلاش کرد تا ملی‌پوش‌ها در تاریخ ۲۷ تیرماه به مسابقات دانشجویان جهان اعزام شوند اما سفارت آلمان در کمال شگفتی، ویزای برخی ورزشکاران و مربیان ایرانی را صادر نکرد تا این مسابقات حساس هم از دست برود. بیرامی، مدیر روابط عمومی فدراسیون تکواندو در این باره گفت: متاسفانه به‌دلیل صادر نشدن ویزای بچه‌ها، مسابقات دانشجویان جهان در آلمان را نیز از دست دادیم و باتوجه به بسته‌بودن سفارت نتوانستیم آنطور که باید، پیگیر این ماجرا باشیم.

اما دلیل اینکه به ورزشکاران ما ویزا ندادند، مشخص نیست و البته اولین‌بار بود که چنین اتفاقی برای تیم ما رخ می‌داد. بیرامی درخصوص اینکه می‌توانستند از کشورهای دیگر تلاش کنند تا ویزای شنگن صادر شو، افزود: «اتفاقاً چنین کاری را نیز انجام دادیم. ما از طریق سفارت مجارستان اقدام کردیم تا با صدور ویزای شنگن بتوانیم خودمان را به کشور آلمان برسانیم تا مسابقات قهرمانی دانشجویان جهان را از دست ندهیم، اما سفارت مجارستان هم همکاری لازم را با ما نداشت و ویزای بچه‌ها صادر نشد. ازدست‌دادن دو مسابقه بسیار مهم، برای ما گران تمام شد.»

قرعه سخت در المپیک

شاید در نگاه اول ازدست‌دادن دو تورنمنت جهانی و دانشجویان جهان، اینطور برداشت شود که صرفاً تیم ملی در دو بخش زنان و مردان نمی‌تواند از قهرمانی خودش دفاع کند اما موضوع بسیار سخت‌تر از چیزی است که رخ داده. بیرامی در این باره می‌گوید، مسابقات قهرمانی جهان ۸۰ و مسابقات قهرمانی دانشجویان جهان هم ۴۰ امتیاز رنکینگ داشت که ما هردو بخش را از دست دادیم. ضرر این ازدست‌دادن باعث می‌شود رتبه‌بندی ورزشکاران احتمالاً در مسابقات بعدی افت کند و با قر‌عه‌های سخت‌تری در همان ابتدای راه همراه شود.

اینکه شما با ورزشکار قهرمان دنیا در نیمه‌نهایی روبه‌رو شوید یا در همان دور نخست، تفاوت بسیاری دارد. ورزشکار اگر در دوره‌های اولیه رقبای خودش را یکی پس از دیگری از پیش‌رو بردارد، روحیه می‌گیرد و می‌تواند حتی رقیب قوی‌تر از خودش را شکست دهد، اما اگر با رقیب قدرتمندتر از خودش در همان گام نخست مصاف دهد، ممکن است شکست بخورد.

بیرامی همچنین در پایان معتقد است، باید در مسابقاتی به‌زودی شرکت کنیم که امتیازات ازدست‌رفته را برگردانیم چون حیف است این رنکینگی که دو سال برایش زحمت کشیده شده را به‌راحتی از دست بدهیم. باید دید تیم ملی تکواندو که دو مسابقه مهم ۱۴۰۴ را از دست داد، می‌تواند بازگشت شکوهمندانه‌ای داشته باشد یا خیر.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
پربازدیدترین
آخرین اخبار