هشدار سازمان دامپزشکی: ۷۵٪ بیماریهای نوپدید منشاء حیوانی دارند
معاون بهداشتی سازمان دامپزشکی هشدار داد: ۷۵٪ بیماریهای نوپدید و ۶۰٪ بیماریهای عفونی منشاء حیوانی دارند. وی با اشاره به شناسایی ۸۰۰ نوع زئونوز در جهان، بر لزوم پرهیز از تماس مستقیم با دامهای آلوده و کنترل ناقلینی مانند کنه و پشه تأکید کرد.

به گزارش هم میهن آنلاین و به نقل از ایرنا، سید سعید حسینی در گفت و گویی به مناسبت روز جهانی مبارزه با بیماری های مشترک بین انسان و دام (۶ جولای میلادی برابر ۱۵ تیرماه خورشیدی) افزود: سازمان بهداشت جهانی دام یکی از راهکارهای مهم در جلوگیری از انتقال بیماری های مشترک بین انسان و دام را واکسیناسیون و همکاری های بین بخشی دستگاه های مختلف می داند بنابراین طبق برنامه ریزی هر ساله سازمان دامپزشکی کشور در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۶ میلیون راس دام سبک و سنگین علیه بیماری های مختلف واکسینه شدند و در سه ماهه اول امسال تعداد واکسیناسیون ها تقریبا ۵ میلیون بوده است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور یکی از بیماریهای مهم، بیماری سل گاوی دانست و اظهار داشت: سال گذشته، یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام سنگین مورد آزمایش قرار گرفتند و وضعیت آنها خوب گزارش شده است و از ابتدای سال تاکنون حدود ۴۰۰ هزار دام آزمایش شدهاند.
وی یکی دیگر از اولویتهای سازمان دامپزشکی، واکسیناسیون در برابر بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان مانند هاری عنوان کرد و گفت: سال گذشته نزدیک به ۸۳۰ هزار قلاده سگ علیه هاری واکسینه شدند و در سه ماهه اول امسال، حدود ۳۰۰ هزار قلاده واکسینه شدهاند.
حسینی اضافه کرد: در کنار این اقدامات، دامها در کشتارگاهها هدایت شده و گوشت آنها سالم و قابل مصرف است، اما مصرف لبنیات از دام های واکسینه نشده توصیه نمیشود.
۷۵ درصد بیماری های عفونی نوپدید منشاء حیوانی دارند
معاون بهداشتی وپیشگیری سازمان دامپزشکی کشور اظهارداشت: روز جهانی مبارزه با بیماریهای مشترک بین انسان و دام در ششم جولای سال ۱۸۸۵ میلادی لوئی پاستور برای اولین بار واکسن هاری ابداعی خود را روی پسر بچهای هار گزیده بنام جوزف مایستر به کار گرفت و توانست جان او را از یک بیماری ۱۰۰ درصد کشنده نجات دهد.
وی تصریح کرد: بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان را جدی بگیریم بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، به هر بیماری عفونی که بطور طبیعی قابلیت انتقال از حیوانات مهره دار به انسان و یا بالعکس را داشته باشد بیماری قابل انتقال بین انسان و حیوان (Zoonoses) گفته می شود.
حسینی گفت: بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان در اصل توسط گروهی از باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و انگل ها ایجاد می شود که مهم ترین آنها در کشور ما شامل تب مالت، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو واجد اهمیت بیشتری هستند.
وی افزود: در میان این بیماریها، آنهایی که توانایی همه گیری بیشتری دارند و همچنین آنها که میزان کشندگی بالاتر و یا اینکه در آنها انتقال انسان به انسان بارزتر است از اهمیت بیشتری مانند برسلوز، هاری و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو برخوردار است.
وی اظهار داشت: بیش از ۸۰۰ نوع زئونوز در جهان شناسایی شده است که می توانند از طریق تماس مستقیم و یا از طریق غذا آب یا محیط به انسان انتقال یابند.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: زئونوزها از لحاظ اقتصادی نیز دارای اهمیت ویژه ای هستند چراکه می توانند علاوه بر تحمیل خسارات هنگفت ناشی از مرگ و میر و درمان بیماری باعث ایجاد اخلال در تجارت محصولات حیوانی شود.
وی تصریح کرد: حدود ۶۰ درصد بیماریهای عفونی بین حیوان و انسان و بیش از ۷۵ درصد بیماریهای نوپدید و بازپدید منشاء زئونوز دارند که با وجود مخازن و ناقلین متعدد قادر به ایجاد همه گیری های گسترده هستند.
حسینی گفت: زئونوزها از لحاظ اقتصادی نیز دارای اهمیت ویژهای هستند چرا که می توانند علاوه بر تحمیل خسارات هنگفت ناشی از مرگ و میر و درمان بیماری باعث ایجاد اخلال در تجارت محصولات حیوانی شود.
وی تصریح کرد: با توجه به وجود عوامل بیماری زا در ترشحات حیوان از قبیل ادرار، ترشحات سقطی و زایمانی، بزاق، خون، مدفوع و ... تماس مستقیم با دامهای آلوده و یا لاشه آنها باعث انتقال بیماری به انسان می شود از جمله این بیماریها می توان به بروسلوز یا تب مالت، هاری، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، سالمونلوز، سیاه زخم و تب شالیزار اشاره کرد که ممکن است در برخی موارد بیماری از طریق هوای آلوده شده به ترشحات تنفسی حیوان به انسان منتقل شود مانند آنفلوآنزای حاد پرندگان و سل گاوی برای افرادی که در محیط های بسته با حیوانات بیمار سروکار دارند.
معاون بهداشتی وپیشگیری سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه تماس با اشیای آلوده به مواد ترشحی حیوانات آلوده، به طور غیر مستقیم در انتقال بیماری نقش خواهد داشت، گفت: ناقلین شامل کنه ها، پشه ها، کک و شپش نیز در انتقال زئونوزها مانند انتقال تب خونریزی دهنده کریمه کنگو توسط کنه ها، سالک توسط پشه ها، طاعون توسط کک و تیفوس توسط شپش نقش مهمی دارند.
حسینی تصریح کرد: محصولات غذایی تهیه شده از فراوردههای خام دامی آلوده و یا پخت نامناسب نیز در انتقال بیماری به انسان از طریق خوراکی تاثیرگذار است که آموزش جامعه و ارتقا آگاهی آن ها نقش بسیار مهمی در کنترل بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان ایفا می کند.
وی افزود: سازمان دامپزشکی بر اساس وظایف قانونی بر کنترل بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان تمرکز دارد تا سلامت عمومی جامعه حفظ شود.