محمدمهدی عربنژاد فعال سیاسی اصلاحطلب در استان کرمان: شناختِ استاندار برای انتصابات کافی نبود
ظاهراً یک مسئله مربوط به انتصابها است که برخی جریانهای استان معتقدند آنچه که مطلوب جریان اصلاحات بود اجرا نشده و یا اینکه نسبت به انتصابها سوالاتی دارند.

محمدمهدی عربنژاد، فعال سیاسی اصلاحطلب در استان کرمان در گفتوگو با هممیهن، با اشاره به انتقاداتی که از هر دو سوی جریان اصلاحطلب و اصولگرا به انتصابات استاندار کرمان وارد است، از حضور پررنگ گروهی در کابینه استانی محمدمهدی طالبی سخن گفته است که تا شنبه بعد از انتخابات هیچ اثری از آنها نبود و پس از قطعی شدن روی کار آمدن پزشکیان به صرافتِ گرفتن پستهای مدیریتی در کرمان افتادند و برخلاف فعالانِ ستادی، الان در سمتهای استانی حضور دارند.
عملکرد استاندار جدید کرمان را از زمان روی کارآمدن چطور ارزیابی میکنید؟
آقای استاندار از استان یزد به کرمان آمدند و براساس گزارشهایی که دریافت کردهایم در آن استان عملکرد خوبی داشتند و به واسطه آن عملکرد خوب به کرمان آمدند. پس از روی کارآمدن در ابتدا این انتظار میرفت که انتصابات را انجام دهند که این کار به مرور انجام شد. ارزیابی از عملکرد وی در این حوزه براساس شنیدهها حاکی است که نه رضایت کلی وجود دارد و نه مخالفت شدیدی نسبت به انتصابها وجود دارد و یک حالت بینابینی را باید در نظر گرفت. ایشان نشستهایی را با گروههای سیاسی برگزار کردند، اما خیلی دیر بوده و این انتظار میرفت که استاندار در دو ماه نخست روی کار آمدن، نشستهایی را با فعالان سیاسی از میان جریانهای سیاسی مختلف برگزار کنند.
تقریباً این اتفاق بعد از چند ماه رخ داد و مشخص بود که از برخی احزاب دعوت نشده بود و جلسه مانند دعوتی که در دورههای مختلف از سایر احزاب به عمل میآمد، نبود. در نشستهای قبلی شاهد حضور جمعیت بیشتری البته از جریان اصولگرا بودیم. طبیعی است که اصولگراها در دعوت ایشان کمتر آمدند اما از سوی جریان اصلاحطلب نیز عدهای حضور نداشتند و برداشتها این بود که افراد یا گروههایی ناراضی هستند و انتقاداتی دارند؛ به همین دلیل در نشست استاندار با فعالان سیاسی حضور پیدا نکردند.
چرا با وجود انتصاب استاندارِ اصلاحطلب، اما این انتصاب منجر به بروز نارضایتی در بدنه اصلاحطلبی استان شده است؟
ظاهراً یک مسئله مربوط به انتصابها است که برخی جریانهای استان معتقدند آنچه که مطلوب جریان اصلاحات بود اجرا نشده و یا اینکه نسبت به انتصابها سوالاتی دارند. در جلسه دومی که استاندار با احزاب داشتند، سوالاتی مطرح و پاسخهایی دادند و یک رضایت نسبی ایجاد شد اما در مجموع در فضای سیاسی استان کرمان سوال و ابهام نسبت به انتصابها و عملکرد ایشان زیاد است.
جریانهای اصلاحطلب نسبت به کدام انتصابها انتقاد دارند؟
یک انتقاد کلی این است که بیشتر انتخابهایی که در حوزه فرمانداریها و ادارات کل انجام شد، سهم زیادی مربوط به منطقه جنوب استان کرمان یعنی جیرفت، کهنوج و عنبرآباد است. اینکه سهم جنوب استان در پستها و مسئولیتهای کلیدی زیاد است و سهم مناطق شمالی، شرقی و غربی استان کم است و همین موضوع منجر به ایجاد نارضایتی شده است.
جریان اصولگرا هم الان از انتصابهای ایشان گلهمند هستند، مدیران استاندار جدید کرمان چه کسانی هستند که مورد انتقاد هر دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا قرار دارند؟
در اینکه سهم اصولگراها کمتر است شکی نیست و انتظار حضور نیروهای بیشتری را داشتند اما در میان جریان اصلاحات دو انتقاد وارد است؛ یک انتقاد مبنی بر این است که سهم جنوب استان زیاد شده است و انتقاد دیگر درباره «مجاهدین شنبه» است؛ افرادی که پس از انتخاب آقای پزشکیان وارد عرصه شدند و خودشان را نشان دادند و توانستند پستها و مسئولیتهایی را دریافت کنند و به این مسئله نقدهای فراوانی وارد است. ما افرادی را میشناسیم که در دور نخست انتخابات ریاستجمهوری در ستاد آقای جلیلی فعالیت میکردند یا از اعضای ستاد آقای قالیباف بودند، اما در دور دوم سمت آقای پزشکیان نیامدند و حالا سمت گرفتهاند و این مسئله یکی از ناراحتیها است.
الان هم نسبت به اصلاحطلبانی که پس از شنبه انتخابات وارد صحنه شدند و هم اصولگراهایی که پس از شنبه وارد صحنه شدند این انتقادات وارد است. آقای استاندار اگرچه مطالعات زیادی داشتند، اما فضای کرمان به واسطه تنوع جمعیتی، قومیتی، فضاهای فرهنگی موجود در شهرهای مختلف، باید از مشاوران قویتری استفاده میکردند و هم تعداد مشاوران خود را بیشتر میکردند تا شناخت بیشتری نسبت به فضای استان به دست میآوردند. الان از نظر من شناخت آقای طالبی کافی نبود. شرایط الان به این صورت است که یک بخش نیروهای متخصص و خوبی را داریم که مسئولیت گرفتهاند و بخشی از آنها مسئولیتی ندارند، درحالیکه برخی از مدیران دوران قبل حضور دارند.
البته یک نکته دیگر نیز از سوی جامعه ما مطرح است که هرکسی هر کاری انجام میدهد به آن نقد دارند؛ اگر صددرصد نیروهای اصلاحطلب را منصوب کند یک جور نقد است و اگر صددرصد اصولگرا منصوب کند نقد دیگری به وی وارد است. یک مسئله دیگر در این دوره نیز محدودیت در انتصابات است، در دولتهای قبل اگر نیروهای فعال متخصص از سایر وزارتخانهها و یا بخشهای دیگری به استانداری میآمدند مسئلهای نبود، اما در این دوره اعلام شد که فقط نیروهای وزارت کشور به کار گرفته شوند و همین انتخابها را محدود میکند.
تغییر فرماندار کرمان که در چهار دوره قبلی تغییرات استاندار دست نخورده باقی مانده بود، واکنشهای فراوانی در پی داشت. آیا این اتفاق منجر به کاهش انتقادها نسبت به استاندار نشد؟
عملکرد استاندار در این تغییر بسیار اثرگذار بود و موج مثبتی را بین جامعه سیاسی استان کرمان ایجاد کرد. چراکه این فرماندار در دولت آقای روحانی برسر کار آمد، در دولت آقای رئیسی نیز فعالیت داشت و با همه استانداران این دو دولت کار کرد و عملکرد ایشان از نگاه ما به عنوان فعال سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ضعیف بود اما همیشه در منصب قدرت بود و وقتی ایشان را برکنار و آقای پنجعلی جایگزین وی شد، موج مثبت خوبی بین مردم کرمان ایجاد شد.
من معتقدم ایشان میتوانند تغییرات خوبی را به وجود بیاورند اما کرمان با یزد که آقای طالبی در آنجا استاندار بودند تفاوتهایی دارد که باید نسبت به این تفاوتها آگاه باشند و با کسب اطلاعات بیشتر نسبت به ویژگیهای کرمان میتوانند استاندار تاثیرگذاری باشند. کرمان به یک مدل توسعه خاص نیاز دارد که امیدواریم خارج از شعارزدگی و با استفاده از مدل ویژه کرمان برای استان ما کار کنند.
عملکرد اجرایی استاندار کرمان را چگونه ارزیابی میکنید؟
عملکرد یک استاندار در بُعدهای اجتماعی، سیاسی، و اقتصادی قابل ارزیابی است و سریعتر از همه، عملکرد سیاسی استاندار است که نمایان میشود، پس از آن اقتصادی و در آخر اجتماعی است. در تغییرات سیاسی همانگونه که اشاره کردم احزاب اصلاحطلب استقبال کردند و اعلام همکاری کردند و پای کار هستند اما انتظار میرود که ایشان نیز از بدنه سیاسی استان کرمان استفاده کنند و اکنون این خلأ وجود دارد که بخش قابل توجهی از نیروهای سیاسی کرمان دیده نشدهاند.
منظور ما از دیده شدن هم تنها پست و مسئولیت گرفتن نیست، بلکه کمک فکری و مشورتی نیز نیاز است که باید اتفاق بیفتد. در مورد مسائل اقتصادی با حضور این استاندار به نظرم تغییرات خوبی باید رخ دهد؛ چراکه تاکنون سفرهای درون استانی زیادی داشتند و موضوعات اقتصادی و اجتماعی استان را حتی قبل از اینکه به کرمان بیایند به خوبی مطالعه کردند و به بخشهای مختلف اقتصادی و حتی افراد اقتصادی در استان اشراف خوبی داشتند. فکر میکنم اتفاقات اقتصادی خوبی در استان رخ دهد و امیدهای خوبی به ایشان وجود دارد.
الان اصلاحطلبها نقد دارند که ایشان معاون امنیتی خود را که از جریان اصولگرا است عوض نکردهاند؛ این در حالی است که اصولگراها هم نسبت به آقای جلالی نقد دارند و ما برخی از چهرههای اصولگرایی را در تیم آقای طالبی میبینیم که آنها را نگه داشتهاند؛ در صورتی که هم اصولگراها و هم اصلاحطلبها به آنها نقد دارند و به این دلیل است که نارضایتی از هر دو طرف وجود دارد.
پس میتوان این نتیجه را گرفت که ایشان در راستای گفتمان وفاق در کرمان حرکت نکردهاند؟
تعریف وفاقی که آقای دکتر پزشکیان اشاره کردند یک تعریف علمی و مشخص نیست و در آن ابهام زیاد وجود دارد. طبیعی است با وجود ابهامات زیاد هر فرماندار و استانداری هم میتواند ابهاماتی را ایجاد کند اما در زمینه جوانگرایی عملکرد خوبی داشتند و نیروهای جوانی را با وجود آنکه نقدهایی وجود دارد برسر کار آوردند.