| کد مطلب: ۳۵۸۸۸

تلاش برای بازگرداندن دارایی‌های ایران در لوکزامبورگ

گویا ایران به دنبال دسترسی به میلیاردها دلار دارایی‌اش در خارج از کشور است. این دارایی‌ها در حال حاضر در اختیار یکی از شرکت‌های تابعه دویچه بورس (بازار اوراق بهادار آلمان) قرار دارد و به دلیل تحریم‌های آمریکا سال‌هاست که مسدود شده‌است.

تلاش برای بازگرداندن دارایی‌های ایران در لوکزامبورگ

گویا ایران به دنبال دسترسی به میلیاردها دلار دارایی‌اش در خارج از کشور است. این دارایی‌ها در حال حاضر در اختیار یکی از شرکت‌های تابعه دویچه بورس (بازار اوراق بهادار آلمان) قرار دارد و به دلیل تحریم‌های آمریکا سال‌هاست که مسدود شده‌است. اشپیگل دریافته‌است که ایران تلاش‌هایی را برای دسترسی، دست‌کم به بخشی از این دارایی‌ها که ارزش اولیه آن معادل 4/9 میلیارد دلار بود، آغاز کرده‌است.

بخشی از اوراق بهادار بانک مرکزی ایران توسط شرکت کلی‌یراستریم در لوکزامبورگ نگهداری می‌شود. بخشی از این اوراق بهادار نیز در اختیار یک بانک ایتالیایی است. کلی‌یراستریم تمامی حساب‌های مرتبط با بانک مرکزی ایران را مسدود کرده‌است. کارشناسان بین‌المللی امنیتی معتقدند که ایران برای نیروهای نظامی خود نیاز فوری به پول نقد دارد. نیروهای مسلح ایران به این پول‌ها برای پرکردن مجدد انبارهای تسلیحاتی خود و شبه‌نظامیان لبنانی حزب‌الله نیاز دارند. همچنین ایران به این پول‌ها نیاز دارد تا تعهدات خود را در توافقنامه‌های تسلیحاتی با روسیه پرداخت کند.

به گفته کارشناسان، نیروهای نظامی ایران کاملاً با بودجه ملی تامین مالی نمی‌شوند و انتظار می‌رود که برخی از نیازهای مالی خود را خودشان تامین کنند. برای مثال بخشی از تولید نفت کشور در اختیار نیروهای مسلح قرار گرفته‌است که درآمدهای حاصل از فروش آن در اختیار این نهادها قرار می‌گیرد. اما تحریم‌های بین‌المللی باعث شده‌است که فروش این نفت روزبه‌روز سخت‌تر شود. به تازگی ایالات متحده آمریکا شبکه‌ای از شرکت‌های کاغذی و پوششی را که ایران برای دور زدن تحریم‌ها و فروش نفت خود استفاده می‌کرد، هدف تحریم قرار داده‌است.

نیروهای مسلح ایران در آستانه ورود به سال ۲۰۲۵ دستاورد مهمی داشتند. به گفته کارشناسان مذاکره‌کنندگان ایرانی توانستند حدود ۲ میلیارد دلار درآمد فروش نفت خام را که در چین نگهداری می‌شد، آزاد کنند. این گزارش نخستین بار توسط وال‌استریت‌ژورنال منتشر شده‌بود. احتمال می‌رود که این موفقیت نتیجه تلاش‌های یکی از مدیران شرکت سپهر انرژی بود که از سال ۲۰۲۳ تحت تحریم آمریکا قرار دارد. آمریکایی‌ها باور دارند که سپهر انرژی نقش کلیدی در تامین مالی ارتش ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دارد.

مقام‌های امنیتی حالا می‌گویند که مجید الف، همان مدیر سپهر انرژی که مسئول موفقیت مذاکرات چین بود، حالا مسئول مطالبه آزاد کردن میلیاردها دلار دارایی‌های مسدودشده در کلی‌یراستریم شده‌است. به گفته مقام‌های امنیتی مجید الف و تعدادی دیگر از همراهانش قصد سفر به اروپا دارند و درخواست ویزای سفر داده‌اند. دعوی حقوقی بین ایران، کلی‌یراستریم و خانواده‌های قربانیان حمله ۱۹۸۳ به پایگاه نظامی آمریکا در بیروت، سال‌هاست که در جریان است. کلی‌یراستریم بعد از تهدید واشنگتن مبنی بر اینکه اگر دارایی‌های بانک مرکزی را مسدود نکند تحت تحریم قرار خواهد گرفت، سال ۲۰۰۸ نزدیک به 4/9 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران را بلوکه کرد. سال ۲۰۱۸ بانک مرکزی ایران از این شرکت تابعه دویچه بورس شکایت کرد تا اصل دارایی‌ها و بهره آن را دریافت کند.

بر اساس گزارش سالانه دویچه بورس، مدیران بورس آلمان احتمال نمی‌دهند که دعوی حقوقی بانک مرکزی بخت زیادی برای موفقیت داشته‌باشد. از رقم اولیه نزدیک به ۵ میلیارد دلار، حدود 1/9 میلیارد دلار از دارایی‌های سال ۲۰۱۳ به حسابی در آمریکا منتقل شد تا به خانواده‌های قربانیان حمله به بیروت پرداخت شود. گفته می‌شود که مبالغ بیشتری احتمالاً برای دعاوی خسارت بیشتر پرداخت شود.

بر اساس گزارش منابع ایرانی تنها 1/7 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران همچنان در اختیار کلی‌یر استریم باقی مانده است. یک سخنگوی کلی‌یر استریم در پاسخ به اشپیگل گفت که این شرکت نمی‌تواند در مورد دارایی‌هایی که به نیابت از مشتریانش نگهداری می‌کند، اظهارنظر کند. شرکت سپهر انرژی و سفارت ایران در برلین به درخواست اشپیگل برای اظهارنظر پاسخ ندادند.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
پربازدیدترین
آخرین اخبار