| کد مطلب: ۳۲۴۰۰

حمیدرضا میرمعینی کارشناس اقتصاد: راهکاری جز توافق برای تغییرات اقتصادی نداریم

جهش ارزی اقتصاد ایران را دچار چالش جدیدی کرده که نیاز به سیاستگذاری جدید دارد. حمیدرضا میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه به این موضوع اشاره کرده و گفته سالیان سال است که اقتصاددانان به دولت‌ها می‌گویند که چه کارهایی می‌شود کرد اما همه اینها به این بستگی دارد که دولت به سمت کاهش تنش‌ها برود و در جامعه بین‌الملل حضور بیشتری داشته باشد. او معتقد است هیچ راهکاری جز رفع تحریم‌ها و توافق برای تغییرات اساسی اقتصادی نداریم.

حمیدرضا میرمعینی کارشناس اقتصاد: راهکاری جز توافق برای تغییرات اقتصادی نداریم

جهش ارزی اقتصاد ایران را دچار چالش جدیدی کرده که نیاز به سیاستگذاری جدید دارد. حمیدرضا میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این موضوع اشاره کرده و گفته سالیان سال است که اقتصاددانان به دولت‌ها می‌گویند که چه کارهایی می‌شود کرد اما همه اینها به این بستگی دارد که دولت به سمت کاهش تنش‌ها برود و در جامعه بین‌الملل حضور بیشتری داشته باشد. او معتقد است هیچ راهکاری جز رفع تحریم‌ها و توافق برای تغییرات اساسی اقتصادی نداریم.

تیم اقتصادی دولت چهاردهم در این چند ماه چه کارهایی را باید انجام می‌داد که شاهد جهش نرخ ارز و طلا نمی‌بودیم؟

بخش عمده التهاباتی که در بازار ارز اتفاق می‌افتد به ورودی و خروجی ارز مربوط است. هر عاملی که باعث شود در این ورودی و خروجی تغییر حاصل شود قیمت ارز را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ورودی ما ناشی از صادرات نفتی و غیرنفتی است؛ هر اختلالی در آن بر قیمت دلار تاثیر می‌گذارد. با توجه به محدودیت‌های تحریمی، دولت در عرضه ارز تحت فشار است و همچنین احتمال افزایش تنش‌های سیاسی بین ایران و جامعه بین‌الملل نگرانی‌ها را افزایش داده که باعث شده مردم دلار را به‌عنوان دارایی ذخیره کنند.

سالیان سال است که اقتصاددانان به دولت‌ها می‌گویند که چه کارهایی می‌شود کرد اما همه اینها به این بستگی دارد که دولت به سمت کاهش تنش‌ها برود و در جامعه بین‌الملل حضور بیشتری داشته باشد. نمی‌توان ارز را از داخل کشور استخراج کرد و به مردم داد و این یعنی تمام جوامع نیازمند ارتباط درست و منطقی با هم هستند. کشور ما همیشه نفت‌زده بوده و درآمد جایگزین برای آن نداشته‌ایم؛ بنابراین هر تحریم و محدودیتی در فروش نفت باعث می‌شود اقتصاد کشور دچار اختلال شود.

پس دولت باید بر روی رفع تحریم تمرکز کند؟

البته ما از گذشته مشکلات تحریمی داشتیم اما مشکلات سیاستگذاری داخلی مانند کسری بودجه و سیاست‌های قیمتگذاری دستوری و ناترازی‌ها و فساد در دولت را نیز داریم که همه تلنبار شده و اکنون به یک کوچه بن‌بست رسیده که دیگر نمی‌توان به راحتی از آن خارج شد پس یا باید تغییرات اساسی و بنیادی در سیاست‌های کلان اقتصادی بدهیم و یا منتظر فروپاشی اقتصاد باشیم.

به‌هرحال تیم اقتصادی دولت به این مشکلات واقف بود و تک‌نرخی شدن ارز را پیگیری کرد اما می‌بینیم که در این چند روز که نرخ ارز و طلا دچار جهش شده تقریباً سکوت کرده‌اند، فکر می‌کنید دولت دیگر راهکار جدیدی ندارد؟

از نظر من با توجه به تجربیاتی که در ۲۰ سال اخیر داشتیم هیچ راهکاری جز رفع تحریم‌ها و توافق برای تغییرات اساسی اقتصادی نداریم. با بدنه ضعیف و این مشارکت کم که حاکمیت و دولت برای خود ایجاد کرده‌اند امکان بقای اقتصادی را ضعیف کرده است. دولت و اقتصاد به یک نقطه اقتصادی بسیار بسیار شکننده رسیده که باید در آن تغییرات اساسی داد که اگر رخ دهد خیلی زود شاهد اصلاح و بهبود اوضاع اقتصادی خواهیم بود؛ چراکه به سرعت می‌توانیم با سرمایه‌گذاری خارجی نیاز ارزی خود را تامین کنیم و همچنین برای خود درآمد ارزی ایجاد کنیم. این روند باعث خواهد شد ارزش پول ملی افزایش پیدا کند و تورم نیز کاهش یابد. کشور ما دچار سیاستگذاری‌های اشتباهی در اقتصاد است که هیچ دستاوردی برای مردم نداشته است.

دیدگاه

ویژه اقتصاد
پربازدیدترین
آخرین اخبار