| کد مطلب: ۳۱۳۴۴

اسمعیل کوثری نماینده تهران در مجلس: هزینه کردن بهتر از پیوستن به FATF است

الحاق ایران به کنوانسیون‌های FATF از دیرباز مخالفانی داشته و حتی زمانی که دولت تصمیم داشت مانند ۵۰ کشور دیگر با گذاشتن شرط و شروط به این کنوانسیون‌ها بپیوندد هم قدرت مخالفان بیشتر بود و پیروز این میدان شدند. در نهایت تمام مراودات بانکی و مالی ایران قفل شد تا تنها راه مراودات مالی واسطه‌هایی باشند که هزینه‌های بسیاری به کشور تحمیل می‌کنند. برخی از مخالفان اما دغدغه جبهه مقاومت را دارند و اینکه شرط بگذارند جمهوری اسلامی باید برنامه موشکی خود را کنار بگذارد. اسمعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس کنونی از جمله افرادی است که این دغدغه‌ها را مطرح می‌کند.

اسمعیل کوثری نماینده تهران در مجلس: هزینه کردن بهتر از پیوستن به FATF  است

الحاق ایران به کنوانسیون‌های FATF از دیرباز مخالفانی داشته و حتی زمانی که دولت تصمیم داشت مانند 50 کشور دیگر با گذاشتن شرط و شروط به این کنوانسیون‌ها بپیوندد هم قدرت مخالفان بیشتر بود و پیروز این میدان شدند. در نهایت تمام مراودات بانکی و مالی ایران قفل شد تا تنها راه مراودات مالی واسطه‌هایی باشند که هزینه‌های بسیاری به کشور تحمیل می‌کنند. برخی از مخالفان اما دغدغه جبهه مقاومت را دارند و اینکه شرط بگذارند جمهوری اسلامی باید برنامه موشکی خود را کنار بگذارد. اسمعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس کنونی از جمله افرادی است که این دغدغه‌ها را مطرح می‌کند. او در گفت‌وگو با هم‌میهن علل مخالفت با FATF را تشریح کرد که در زیر آمده است:

*‌با توجه به اینکه مبادلات اقتصادی کشور قفل شده است، آیا بررسی مجدد و پیوستن به کنوانسیون‌های FATF  می‌تواند به بهبود اقتصاد کشور کمک کند؟

من نمی‌دانم آقایان چند بار می‌خواهند بروند مذاکره‌ای کنند که به هیچ نتیجه‌ای نمی‌رسند؟ علت این است که آنها به تعهدات خود وفادار نیستند، مثلاً یکی از مهم‌ترین آن برجام بود که به توافقی رسیدند و دو طرف امضا کردند اما این طرف (ما) آنچنان سریع عمل کرد که دشمن مات و مبهوت ماند. هر چقدر ما در مجلس آن زمان گفتیم مورد به مورد پیش برویم، یک مورد ما یک مورد هم آنها قدم بردارند. خیلی سریع این‌کار را کردند بعد این شد که تحریم‌ها را دو برابر کردند. حالا دو موضوع درباره FATF است؛ اول اینکه چطور در سه سال زمان آقای رئیسی کارها به راحتی جلو می‌رفت؟ نمی‌خواهم بگویم مشکل وجود نداشته اما بالاخره راه‌حل برایش پیدا کردند. اما حالا می‌گویند همه چیز قفل شده و نمی‌شود کاری کرد. نه باید برای کارها راه‌حل پیدا کنیم.

تحریم آمریکایی‌ها علیه کشور ما از 5 اردیبهشت سال 59 شروع شده است. آن زمان آنها به طبس حمله کردند تا 53نفر از نیروهایشان که در به ظاهر سفارتخانه اما به واقعیت لانه جاسوسی بود را نجات دهند. آن زمان که آقای کارتر گفت ما ایران را محاصره اقتصادی می‌کنیم. آن زمان تحریم نمی‌گفتند. چطور در این مدت توانستیم خود را پیش ببریم؟ بله مشکلاتی هم وجود داشت اما کار را جلو برده و پیشرفت‌های بسیاری داشتیم. نمی‌شود به آنها اعتماد کرد. حتی اگر به توافق هم برسیم عین برجام زیر آن می‌زنند و این آدم قماربازی که رئیس‌جمهور شده (نقل قول از حاج قاسم می‌کنم) می‌گوید من برجام را قبول ندارم. این یعنی قلدری و ما هم زیر بار قلدری و مسائلی که ملاک آنهاست نمی‌رویم.

از آن طرف دنیا بیاید این‌طرف و جنایاتی در غزه و جنوب لبنان می‌کند باز ما بخواهیم خوش‌بین باشیم. چرا حاج قاسم را ترور کردند؟ آقای ترامپ گفت من دستور دادم. نمی‌شود بگوییم انشاالله اینها چیزی نبوده است و باز با آنها مذاکره کنیم. اگر راهی داشت و می‌دانستیم که آنها به تعهدشان عمل می‌کنند که مذاکره مشکلی ندارد. ما آماده مذاکره هستیم و تنها و تنها با یک کشور که حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری و ملت ایران آن را به رسمیت نمی‌شناسند مذاکره نمی‌کنیم که رژیم اشغالگر قدس است. ما می‌خواهیم احترام متقابل باشد؛ غرب و شرق و این حرفها هم نیست. اما وقتی جنایت می‌کنند و بی‌تفاوت به تعهدات خود هستند، می‌گوییم. 13 نماینده مجلس هشتم یا نهم کتباً به آقای روحانی نوشتیم که «با این روش نمی‌شود.» ایشان هم در جواب گفت: «یک مشت بی‌سواد نامه نوشتند.» پاسخ دادیم: «ما بی‌سواد، شما با سواد بیایید با هم مناظره کنیم و مردم تشخیص بدهند.» منظور من این نیست که ما مذاکره می‌کنیم اما باید احترام متقابل باشد نه اینکه بخواهند با قلدری بحث را پیش ببرند.

*‌شما به راه‌حل‌های موجود برای باز شدن قفل‌های اقتصادی اشاره کردید. این راه‌حل‌ها چیست؟

من سوال می‌کنم چند کشور در FATF هستند؟ این‌ها همه هدف‌دار است. از یک طرف می‌گویند آقای جولانی تروریست است و 10 میلیون دلار برای شناسایی و دادن آدرس او جایزه تعیین می‌کنند. حالا با این جنایاتی که صورت داده و مردم سوریه را آواره کرده، به راحتی بخشیدنش و دیگر تروریست نیست چون منافع آمریکا تامین شده است.

*‌من به شرایط داخل کشور اشاره کردم و پرسیدم راه‌حل شما برای بهبود اقتصاد کشور چیست؟

آن را بلدیم. مگر باید این را بگوییم که دشمن مطلع شود؟ مگر در بیش از 40 سال گذشته این کارها را نکردیم؟

*‌آیا این راه‌حل‌ها را به دولت هم ارائه کرده‌اید؟ 

داده شده است. خودشان هم می‌دانند. اما یکسری پافشاری می‌کنند و ما نمی‌خواهیم خدای نکرده بگوییم هیچ کسی هیچ چیزی نگوید. ما هم نظر خودمان را می‌دهیم و دلایل خود را ابراز می‌کنیم که شدنی نیست و اگر به نتیجه‌ای برسید باز هم آنها با شما روراست نیستند.

*‌مقام رهبری با بررسی مجدد پیوستن ایران به کنوانسیون‌های FATF موافقت کردند. به نظر شما چه موضوعی مدنظر ایشان بوده و چرا این دستور را دادند؟

دفعه گذشته نیز آنها به رهبری فشار آوردند. اگر ایشان قبول نمی‌کردند می‌گفتند رهبری نمی‌گذارد ما کار را پیش ببریم. ما پیش‌بینی می‌کنیم که به نتیجه نمی‌رسند. باز هم رفتند و فشار آوردند. درست است که ایشان (رهبری) تحت فشار قرار نمی‌گیرد و می‌خواهد مملکت را اداره کند. می‌گویند ما این را حل می‌کنیم. سوال ما این است که آن‌دفعه حل کردند؟ این دفعه هم به نتیجه نمی‌رسند. ما می‌گوییم همانطور که راهکارهایش را پیدا کردیم و کار را انجام دادیم، همین دولتمردان هم انجام دادند. ما می‌گوییم به نتیجه نمی‌رسد اما باز این راه را دنبال می‌کنند. اگر در مجمع تشخیص مصلحت نظام به نتیجه رسیدند که عیبی ندارد اما خودشان می‌دانند که باید پاسخگوی مردم باشند و آخرت خودشان.

*‌آیا با فشار به رهبری می‌توانند به هدف خود جهت بهبود شرایط اقتصادی دست پیدا کنند؟

خودشان باید پاسخگو باشند اما نمی‌توانند به نتیجه مدنظرشان برسند.

*‌اگر اشتباه نکنم شما به دور زدن تحریم‌ها اشاره می‌کنید.

بله.

*‌دور زدن تحریم‌ها هزینه‌های هنگفتی به کشور تحمیل نمی‌کند؟

ما باید کاری کنیم که حتی یک دلار هم از این هزینه‌ها نباشد. اما می‌گوییم این هزینه‌ها به مراتب بهتر از آن است که FATF را قبول کنیم و آنها همه‌جوره دست و بال ما را ببندند و هیچ کاری نتوانیم بکنیم. خودشان این همه هزینه می‌کنند برای جنایات و کشتار مردم هیچ کسی به آنها چیزی نمی‌گوید. اما می‌گویند شما برای این چیزها هزینه می‌کنید و مانع می‌شوند. اصلاً آنها چه کسی هستند؟ آنها می‌گویند حقوق بشر اما هیچ توجهی به بشر نمی‌کنند و اعتقادی ندارند.

چه کسی گفت که نزدیک به 50هزار نفر کودک و زن و... در غزه و... کشتند و آنجا را بمباران کردند. چه کسی جلوی آنها را می‌گیرد؟ هیچ کسی. کارها دست خودشان است. یک نفر که از آنها کشته می‌شود ببینید چه بلایی سر همه می‌آورند، اما این همه زن و بچه در غزه کشته شدند  انگار نه انگار کسی کشته شده است. حتی سازمان ملل یک بیانیه نداد که جلوی اسرائیل را بگیرد.

دیدگاه

ویژه سیاست
پربازدیدترین
آخرین اخبار