غرب تمایلی برای رویارویی با ایران در آژانس ندارد
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.

نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بهعنوان اصلیترین نهاد سیاستگذار این سازمان بینالمللی از روز دوشنبه آغاز شد و به گفته دیپلماتها قدرتهای غربی باز هم تصمیم گرفتند که بهصورت جدی به دلیل عدم همکاری ایران با آژانس در موضوعهای مختلف، برخورد نکنند. از واپسین باری که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ۳۵ عضو قطعنامهای علیه ایران صادر کرد که از ایران میخواست با آژانس در مورد پرونده پیدا شدن ذرات اورانیوم غنیشده در تاسیسات اعلامنشده همکاری کند، بیش از یک سال میگذرد. در آن قطعنامه تاکید شدهبود که «فوری و ضروری» است که ایران دلیل وجود این ذرات را توضیح دهد. از آن زمان تاکنون تاسیسات اعلامنشدهای که تحت بررسی قرار دارند از ۳ سایت به ۲ سایت کاهش پیدا کردهاست اما فهرست اختلافها میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران افزایش یافتهاست. ایران همچنان نتوانستهاست مفاد توافقش را با آژانس برای نصب مجدد دوربینهای نظارتی کامل اجرایی کند و ماه سپتامبر گروهی از برجستهترین بازرسان آژانس را از ورود به کشور منع کرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنرانی افتتاحیه نشست شورای حکام گفت: «من عمیقاً از اینکه ایران هنوز از تصمیم خود برای حذف اعتبارنامه چندین بازرس باتجربه آژانس بازنگشتهاست، متاسفم.» وی گفت: «تنها از طریق تعامل سازنده و معنیدار است که میتوان تمامی نگرانیها را برطرف کرد و من بار دیگر از ایران میخواهم که کاملاً و بدون ابهام با آژانس همکاری کند.» در شرایطی که عملیات نظامی اسرائیل علیه غزه در پی حمله ۷ اکتبر حماس ادامه دارد و باعث افزایش سطح تنش در خاورمیانه شدهاست، به گفته دیپلماتها ایالات متحده آمریکا علاقهای ندارد که وضعیت تقابل دیپلماتیک با ایران را بیش از این تشدید کند و برای حل مسائل باقیمانده با آژانس به ایران فشار وارد کند. یک دیپلمات غربی با اشاره به عوامل مختلف مؤثر گفت: «اگر در شرایط کنونی یک قطعنامه صادر شود، بسیار خطرناک است و ممکن است بهعنوان یک سیگنال اشتباه برداشت شود و باعث سوءمحاسبه در طرف مقابل شود.» این دیپلمات غربی میگوید: «وضعیت در منطقه بسیار تنشآلود است و هیچ آتشبس یا راهحلی در غزه در دسترس نیست، چشماندازی برای راهحل برنامه هستهای وجود ندارد و ایالات متحده در آستانه انتخابات ریاستجمهوری قرار دارد.»
دیپلماتها قبلاً گفتهبودند که سه کشور اروپایی، یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه، که چند جلسه پیش در همراهی با آمریکا قطعنامهای علیه ایران پیشنهاد دادهبودند و معمولاً در هماهنگی با واشنگتن اقدام میکنند، این بار برای صدور قطعنامه فشار وارد کردهاند و یک پیشنویس هم پیشنهاد دادهاند اما واشنگتن ماههاست که با صدور قطعنامهای علیه ایران مخالفت میکند. به گفته دیپلماتها یکی از دلایل این موضوع این است که آمریکا ماه نوامبر سال جاری میلادی انتخابات ریاستجمهوری دارد و بار دیگر ایالات متحده آمریکا از میان چهار قدرت غربی از همه بیمیلتر به صدور قطعنامه است. ایالات متحده آمریکا و سه کشور اروپایی در مورد این پرونده و مسائل دیگر نسبت به انتقاد از ایران خودداری نمیکنند، از جمله اینکه مستمراً نسبت به افزایش حجم اورانیوم غنیشده ایران اظهار نگرانی میکنند و معتقدند که اگر این ذخایر بیشتر غنیسازی شوند، میتواند در ساخت بمب اتمی مورد استفاده قرار گیرند. ایران اراده برای ساخت بمب اتمی را همواره تکذیب کردهاست.