بیانیه بیش از ۱۸۰۰ جامعهشناس سراسر جهان در همبستگی با غزه و مردم فلسطین
جامعهشناسی بهعنوان یک رشته دانشگاهی، ریشه در شناخت روابط قدرت و نابرابری دارد. ما بهعنوان جامعهشناس و همچنین عضوی از جامعه بشری، خشونت اخیر علیه مردم فلسطین
جامعهشناسی بهعنوان یک رشته دانشگاهی، ریشه در شناخت روابط قدرت و نابرابری دارد. ما بهعنوان جامعهشناس و همچنین عضوی از جامعه بشری، خشونت اخیر علیه مردم فلسطین در غزه و کرانه باختری توسط رژیم اسرائیل را بدون قید و شرط محکوم میکنیم.
طی هفت روز گذشته، دولت اسرائیل، بنابه گفته خود، «محاصره کامل» غزه را انجام داده است. غزه با 1/2میلیون نفر جمعیت، دومین نقطه پرتراکم دنیا است. از این جمعیت 7/1میلیون نفر پناهنده محسوب میشوند. اگرچه اسرائیل ادعا میکند که اقداماتش پاسخی موجه به خشونتهای اخیر حماس علیه غیرنظامیان اسرائیلی است، اما خود با در نظر نگرفتن تلفات جانی، جمعیت غیرنظامی فلسطینی غزه را هدف قرار داده است. یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، با به کار بستن زبانی نژادپرستانه و غیرانسانی، تصریح کرده است که «ما با حیوانات انسانی در حال جنگ هستیم و مطابق با چنین شرایطی عمل میکنیم.»
تنها در ده روز، اسرائیل بیش از 6000 بمب بر روی غزه پرتاب کرده است، چندین بار به گذرگاه رفح در مرز مصر حمله کرده و بیمارستانها و آمبولانسها، اعضای مطبوعات، دانشگاهها، مدارس و دفاتر امدادی سازمان ملل را نیز هدف قرار داده است و در عملیات خود فسفر سفید را استفاده کرده است که سازمان ملل استفاده از آن را برای استفاده در مناطق متراکم غیرنظامی ممنوع کرده است. نیروهای اسرائیلی همچنین با قطع آب، غذا، برق و تجهیزات پزشکی بیمارستانهای غزه را به نقطه بحرانی رساندهاند. این مجازات دستهجمعی، در تضاد با قوانین بینالمللی است که زندگی بیش از دو میلیون نفر را که نیمی از آنها کودک هستند، با خشونت و آوارگی غیرقابل تصور تهدید میکند. تا لحظه نگارش این نامه، بیش از 2950 فلسطینی از جمله 1030 کودک کشته شده و بیش از 11250 نفر زخمی شدهاند. عملیات نظامی اسرائیل همچنین نزدیک به نیمی از جمعیت غزه را آواره کرده است و به شکلی غیراخلاقی در پی نقل مکان 1/1میلیون نفر از ساکنان غزه از شمال به جنوب غزه در 24 ساعت شده است، درحالیکه همزمان کاروانهای کسانی را که قصد تخلیه آن مناطق را دارند بمباران میکنند و به بمباران بخش جنوبی غزه نیز
ادامه میدهند. فراخوانها برای «تخلیه» در راستای جنایات نظامی سالهای 1948 و 1967 انجام میشود، زمانی که فلسطینیها مجبور به ترک خانههای خود شدند و هرگز اجازه بازگشت نداشتند. اکثریت مردم غزه پناهندگان طولانیمدت هستند و اکنون دوباره با نسلکشی و پاکسازی قومی روبهرو هستند. همزمان، شهرکنشینان اسرائیلی در سراسر کرانه باختری، که اخیراً توسط دولت اسرائیل با 10 هزار تفنگ مسلح شدهاند، غیرنظامیان فلسطینی را هدف قرار دادهاند بهطوریکه در هفته گذشته بیش از 50 نفر به قتل رسیدهاند و دو روستا خالی از سکنه شده است.
ما شاهد نسلکشیای هستیم که مورد حمایت بینالمللی است. محاصره اخیر در امتداد تشدید خشونت روزانه فلسطینیان در چندین دهه استعمار اسرائیل صورت میگیرد. رژیم آپارتایدی که اشغالگری آن نقض آشکار قوانین بینالمللی است، اما با حمایت دولتهای قدرتمند در سطح جهانی همچنان به این اشغال ادامه میدهد. تنها در سال 2023، ایالاتمتحده 8/3میلیارد دلار برای حمایت از ارتش اسرائیل ارسال کرده و بهطور مداوم نقض حقوق بشر اسرائیل را در صحنه جهانی مشروعیت بخشیده است. اتحادیه اروپا نیز با وقاحت از تجاوز اسرائیل حمایت کرده است، درحالیکه به شکلی طنزآلود نتوانسته است تاثیری بر روی شعار «دیگر هرگز مرتکب نسلکشی نشوید» بگذارد. علاوه بر این، زبان غیرانسانی که توسط سران کشورها، رهبران نظامی و روزنامهنگاران در سراسر غرب استفاده میشود، به افزایش احساسات و خشونت ضدفلسطینیان و مسلمانان دامن زده است. این مسئله قبلاً منجر به عواقب وحشتناکی همچون قتل وادیا الفیوم، کودک ششساله فلسطینی-آمریکایی، جنایت نفرتانگیز علیه یک نوجوان سیک، و افزایش آزار و اذیت طرفدار فلسطین در سراسر جهان شده است.
ما به مردمی در سراسر جهان میپیوندیم که در اعتراض به این حملات به زندگی انسانها صدای اعتراض خود را بلند کردهاند. وظیفه ما بهعنوان مدرسان دانشگاهی این است که بر اصول پژوهش و یادگیری انتقادی بایستیم، و دانشگاه را بهعنوان فضایی برای گفتوگو قرار دهیم که بر مبنای حقایقی تاریخی استوار است. [در این راستا] خشونت اخیر را در چارچوب و زمینه تاریخی 75 سال اشغال استعماری شهرکنشینها و امپراتوری اروپا میبینیم. ما همچنین از فقدان حمایتهای لازم و مراقبت از دانشجویان فلسطینی و مسلمان در بسیاری از دانشگاههایمان و همچنین تلاشها برای سرکوب سازماندهی دانشجویان و آزادی بیان به شدت نگران هستیم. ما نمیتوانیم بنشینیم و شاهد ادامه این نسلکشی باشیم. ما از دولتهایمان میخواهیم که برای آتشبس فوری فشار بیاورند. این موضع از سنت جنبش حقوق مدنی، اعتراضات ضدجنگ و ضدآپارتاید در دهههای گذشته پیروی میکند. ما با همسوشدن با این مبارزات آزادی، از همه همکاران خود میخواهیم که در همبستگی با فلسطینیها و علیه استعمار شهرکنشینان، امپریالیسم و نسلکشی بایستند.