| کد مطلب: ۴۳۴۷۵

مجید نصیرپور سردهائی نماینده سراب: باید از تصمیمات احساسی پرهیز کنیم

اکثر نمایندگان می‌دانند که قوانین مربوط به جاسوسی در کشور به میزان قابل قبولی وجود داشت و در این بین برخی از آنها علاوه بر این موضوع به اینکه یک کمیسیون غیرمرتبط طرح تشدید مجازات جاسوسان را تهیه و تدوین کرده است، نیز معترضند.

مجید نصیرپور سردهائی نماینده سراب: باید از تصمیمات احساسی پرهیز کنیم

اکثر نمایندگان می‌دانند که قوانین مربوط به جاسوسی در کشور به میزان قابل قبولی وجود داشت و در این بین برخی از آنها علاوه بر این موضوع به اینکه یک کمیسیون غیرمرتبط طرح تشدید مجازات جاسوسان را تهیه و تدوین کرده است، نیز معترضند. مجید نصیرپور سردهائی، نماینده سراب از جمله این نمایندگان است که درباره این طرح به گفت‌وگو پرداخت که در زیر آمده است:

‌با وجود قوانین کامل در جاسوسی چرا طرح تشدید مجازات جاسوسان به تصویب مجلس رسید؟

مجلس در شرایط جنگی که بر کشور تحمیل شد وظایف و تکالیفی احساس کرد؛ از جمله اینکه برای تشدید مجازات افرادی که برای کشورهای بیگانه فعالیت می‌کنند و در قالب جاسوس فعالیت دارند، مصوبه‎ای داشته باشد. به عبارتی احساس شد قوانین شاید بازدارندگی لازم را ندارد. با این مصوبه تلاش مجلس این بود که پیامی به بدنه اجتماعی کشور بدهد که افرادی که عالمانه در حال همکاری با کشورهای بیگانه هستند را هوشیار کند و مانع این اتفاق شود.

البته درست است که باید از تاسیس قوانین جدید پرهیز کنیم، بیش از 12 هزار عنوان قانونی مربوط به بیش از 100 سال قانونگذاری است نه بعد از انقلاب. بعضی از این قوانین موضوعاً منتفی شده‌اند و مورد رجوع نیستند و مجلس با تنقیح قوانین تلاش می‌کند قوانین زائد را از دست و پای مجریان و قضات جمع کند.

‌ایراداتی از سوی شورای نگهبان بر این مصوبه وارد شده است؛ به نظر شما اشکال اصلی مصوبه تشدید مجازات جاسوسان چیست؟

باید توجه کرد که در شرایط خاص یک لایحه قضایی توسط کمیسیون غیرتخصصی نوشته شد. به همین دلیل ماده یک و ماده 6 تناقض دارد. یا اینکه در جایی حکم محاربه را احصا می‌کند و ماده 6 تاکید دارد که یک درجه افزایش مجازات دهند. وقتی عملی حکم محاربه دارد، افزایش پیدا نمی‌کند چراکه حکم محاربه اعدام است. در فرآیند رفت و برگشت مصوبه به مجلس تلاش شد این موارد اصلاح شود. اما ورود مجلس به این موضوع علاوه بر موارد مذکور کمک به دستگاه قضایی در صدور احکام مورد نیاز بود.

‌برخی معتقدند این مصوبه باید به نحوی نوشته می‌شد که از نفوذ هم پیشگیری کند. آیا مصوبه تشدید مجازات جاسوسان به شناسایی، کشف و پیشگیری از نفوذ هم کمک می‌کند؟

ماهیت این مصوبه قضایی بود نه اطلاعاتی و امنیتی. چیزی که به پیشگیری از نفوذ و شناسایی آن کمک می‌کند ناظر به دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی است که اشکالاتی در آن وجود دارد. در جلسه اخیری که با وزیر اطلاعات داشتیم، مطرح کردیم که دستگاه‌های امنیتی باید در بعضی جهات مورد حمایت بیشتری قرار بگیرند. از سوی دیگر براساس قانون دستگاه شورای هماهنگی دستگاه‌های اطلاعاتی وجود دارد و باید ضمانت‌های اجرایی برای تصمیمات این شورا در قانون افزایش یابد که مربوط به قوانین خود است و گنجاندن آن در قوانین قضایی کار دقیقی نیست.

‌یکی از ایرادات شورای نگهبان این بود که مجلس تعریفی از دول متخاصم در این قانون نداشته است. وقتی تعریفی از دول متخاصم نشده چطور مجازاتی برای ارتباط با آن تعیین شده است؟

مجلس هفته گذشته تعریف متخصری از دول متخاصم داشت. البته من اعتراضاتی به متن تهیه‌شده دارم اما مصوبه اولیه انجام شده و در حال رسیدگی است. این اشکال وجود دارد و مجلس باید تعریف دقیقی از کشور متخاصم داشته باشد پس از آن تکالیفی درباره موضع نظام در مقابل آنها معین و در مرحله بعد مجازات‌ها را تعیین کند. حتماً در این مقوله باید از تصمیمات احساسی پرهیز کنیم چون در حال گذار از یک پیچ تاریخی هستیم و تصمیمات ما می‌تواند در آینده روابط کشور در جامعه جهانی موثر باشد. حتماً باید تلاش کنیم که مصوبات ما به لحاظ حقوقی و دیپلماتیک هم راهگشا باشد.

البته موضع ما راجع به رژیم صهیونیستی کاملاً روشن و شفاف است. به همین دلیل مصوبات اخیر تعیین دول متخاصم را بر عهده شورای عالی امنیت ملی گذاشته‌ایم. به نظر من در این موضوع هم باید با بردباری بیشتری ورود پیدا می‌کردیم و امیدوارم در رفت و برگشت‌های بین مجلس و شورای نگهبان اشکالات مصوبه اخیر برطرف شود.

‌یکی از اشکالاتی که 57 تن از حقوقدانان، وکلا و پژوهشگران حقوقی به این مصوبه گرفتند، برگزاری آیین‌دادرسی در 5 روز است. آیا 5 روز برای رسیدگی به پرونده جاسوسی کافی است؟

یکی از اشکالات همین موضوع است. گزارشی که در مجلس مورد بررسی قرار گرفت، گزارش کمیسیون تخصصی قضایی نبود و کمیسیون امنیت آن را تهیه کرده بود. به هر حال در این مسیر باید این اشکالات برطرف شود. 

‌احتمال دارد که ماده 8 و اشاره به استجازه‌ در این مصوبه حذف شود؟

به هر حال فرآیند اصلاح مصوبات مجلس وجود دارد و در میدان عمل اگر قوه‌قضائیه با مشکلی مواجه شود مجلس حتماً امکان اصلاح را دارد به‌ویژه اینکه قوانین عادی باید با قوانین مادر تطبیق داشته باشد. اگر در بررسی این مصوبه به تذکر من توجه می‌شد مانع این اشکال می‌شدیم. اما راه اصلاح مصوبات مجلس باز است.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه سیاست
سرمقاله
پربازدیدترین
آخرین اخبار