هیچکس آنها را دوست ندارد
روایتی از درگیری آشکار سلطنتطلبان و مجاهدین خلق
روایتی از درگیری آشکار سلطنتطلبان و مجاهدین خلق
تا همین چندماه پیش، فرزند ارشد محمدرضا پهلوی، آخرین شاه تاریخ ایران که روزهای خود را در اروپا سپری میکند، تنها عنوان شاهزاده را یدک میکشید و هرازچندگاهی به بهانهای خود را به نمایش گذاشته و اظهارنظری میکرد، اما ناآرامیهای اخیر کشور باعث شد تا فضا برای مخالفان جمهوری اسلامی که در خارج از مرزها حضور دارند، بازتر شده و افرادی که قائل به انجام اصلاحات در سیستم نیستند و تئوری انقلاب و براندازی را مطرح میکنند، بیشتر از گذشته فعال شده و اظهارنظرهای جدید و البته جدیتری را در مقایسه با قبل مطرح کنند.
دوشنبهشب شبکه تلویزیونی «منوتو» در یکی از برنامههای خود مصاحبهای 40 دقیقهای را با رضا پهلوی به نمایش گذاشت؛ گفتوگویی ضبطشده با فردی که این روزها خود را از قامت آخرین شاهزاده فراتر میبیند و یکی از لیدرهای اصلی براندازان در خارج از کشور شده است. او در حالی روبهروی دوربین این شبکه نشست که یکی از سؤالات مطرحشده از او حاشیهای طنزگونه و البته با معنا و مفهوم را همراه داشت؛ حاشیهای که نشان داد حتی نیروهای قائل به براندازی هم سازمان تروریستی مجاهدین خلق را قبول ندارند و آب آنها نهتنها با مردم ایران، بلکه با اپوزیسیون خارج از کشور هم در یک جوی نمیرود و هیچکس آنها را دوست ندارد.
روایت درگیری
در بخشی از این گفتوگو تینا قاضیمراد، سردبیر اتاق خبر شبکه «من و تو» از رضا پهلوی درباره «سازمان مجاهدین خلق» و دیدارهای صورتگرفته برخی از نمایندگان این سازمان با برخی مقامات اروپایی و آمریکایی میپرسد. پهلوی در پاسخ میگوید: «اولین سؤال و سادهترین سؤال این است که آیا اعضا و رهبران سازمان مجاهدین خلق آمادگی دیالوگ باز و شفاف با دیگر نیروهای دموکراتیک را دارند و اصلاً از نظر سازمانی این حق را خواهند داشت؟ این سؤال خیلی ساده است. در همین سؤال اول کلی گرفتاری برای آنها پیش میآید، زیرا اگر بخواهند با همه به شکل باز صحبت کنند از نظر درونی و سازمانی بههم میریزند. این را من نمیگویم، بروید از اعضای سابق سازمانشان بپرسید. اینکه هدف نهاییشان چیست و بر چه اساسی میخواهند حرکت کنند، راستش را بخواهید من مشکل میتوانم باور کنم که یک سازمانی ادعای دموکراسی و برابری کند، اما در خود آن سازمان، زنان یکطرف و مردان جدا از هم مینشینند و اسمش را هم میخواهند دموکراسی و حقوق بشر بگذارند. نمیدانم این را چطور میخواهند توجیه کنند؟ من این چیزها را که میبینم در عمل قانع نمیشوم. در قالب دموکراتیک و احترام متقابل مشکلی
با دیگر جریانها ندارم. این چیزی است که در عمل باید ثابت شود وگرنه هرکسی میتواند هر ادعایی کند، دنیا هم ممکن است خیلی چیزها را نبیند، یا درک نکند یا متوجه نشود اما مردم ایران اینها را تجربه کردهاند، اینها سؤالات جدی و منصفانه است که باید پرسیده شود.»
اما چندساعت پس از انتشار این مصاحبه، سازمان مجاهدین خلق بهوسیله سخنگوی خود به اظهارات مطرحشده پاسخ داد. در بخشهایی از متن منتشرشده آمده است: «بچه شاه پرسیده است آیا اعضا یا رهبران مجاهدین آمادگی دیالوگ با دیگر نیروهای دموکراتیک را دارند؟ جواب این است که تو را چه به دموکراسی؟ قبل از هر چیز باید دهان را از کلمه شاهزاده آب کشیده و سپس جنایتهای دیکتاتوریهای دستنشانده ارتجاعی و استعماری شاه و رضاشاه را یکبهیک محکوم کنی. میلیاردها پول ربودهشده را هم باید به مردم ایران برگردانی. تا آنجا که به مجاهدین مربوط است نه شاه، مرزبندی اصلی آنهاست و هرگز حاضر به دیالوگ و مذاکره با طایفه ستمگر نبوده و نیستند و نخواهند بود. این لازمه آزادی و استقلال و آلترناتیو دموکراتیک است.»