| کد مطلب: ۱۰۸۳

ساحل آرام

روزنامه هم‌میهن ، منتشر کننده آخرین و بروزترین اخبار داخلی و خارجی.

نگاهی به پیشنهاد تشکیل استان‏های ساحلی مختص استان‏های مرکزیهرازچندگاهی از تریبون مجلس، مباحثی مطرح می‏شود که می‏توان آن را ابتکاری از ابتکارات یک نماینده برای حل مشکلات کلان‌کشوری یا استانی دانست. این روزها که در سال سوم مجلس یازدهم هستیم و سراشیبی روزشمار آن شروع شده است، چنین ابتکاراتی کم نیست و در میان نمایندگان مجلس، تلاش برای تاثیرگذاری بر زندگی همشهریان و هم‌استانی‏ها نیز به انواع و انحای گوناگون در حال انجام است.

در چنین روزهایی و همزمان با اینکه تلاش‏های گسترده برای تشکیل استان‏های جدید از سوی برخی نمایندگان و مسئولان استانی در حال پیگیری است، حسین میرزایی، نماینده اصفهان پیشنهادی عجیب را مطرح کرده که در نوع خود منحصربه‌فرد است و این تصور احتمالا برایش وجود داشته که تحققش همه هم‌استانی‌هایش را راضی و خوشحال می‏کند. او در گفت‏وگویی که با خبرگزاری ایسنا انجام داده، با اشاره به بحران فرونشست در استان، بیکاری، عدم تناسب جمعیت و ظرفیت‏های استان و نبود سیاست‏های جمعیتی مناسب گفته است که «یکی از سیاست‏های استراتژیکی که جمهوری اسلامی ایران می‏تواند در حوزه توزیع متناسب جمعیت به کار گیرد، استفاده از سواحل دریای عمان و خلیج‌فارس است.» او در همین راستا پیشنهاد داده است که استان «اصفهان ساحلی» تشکیل شود.

او همچنین به صراحت گفته که هر استان که تمایل دارد، دست روی ساحل سایر استان‏ها بگذارد. در بخشی از این مصاحبه آمده است: «پیشنهاد ما ایجاد استان اصفهان ساحلی است و نه‏تنها اصفهان، بلکه هر استان دیگری که تمایل دارد می‏تواند گوشه‏ای از ساحل دریا را در اختیار گیرد تا نمونه‏ای از استان خودشان را کنار ساحل به وجود بیاورند. با ایجاد نمونه استان‏ها در سواحل و انتقال جمعیت به این نقاط می‏توان توازن جمعیت را برقرار کرد و مشکلات موجود را نیز حل کرد. ضمن اینکه برای حل مشکلات آینده استانی مثل اصفهان، باید به دنبال صنایع ‌های‌‏تک برویم که نیاز به نیروی متخصص دانشگاهی دارد.»

طرح این موضوع از سوی یک نماینده مجلس، با واکنش‏هایی در بین مقامات سیاسی مرتبط با استان‏های ساحلی یا مقامات استان اصفهان روبه‌رو بوده است. نگاهی به این واکنش‏ها نشان می‏دهد که پیشنهاد مطرح‌شده توسط حسین میرزایی موافق چندانی همراه ندارد.

جست‌وجوی ناکام موافق

اصفهان شهری است که ناآرامی‏های زیادی را طی سال‏های اخیر بر سر موضوع آب و زمین‏های خشک‌شده و کار تجربه کرده است و خبر خروج جوانان و بیکاری در مناطق مختلف آن هم بی‌تردید موضوعی نیست که مسئولان و مردم از آن بی‌اطلاع باشند؛ حال نماینده‏ای از این استان به قصد اشتغال‌زایی و انتقال نیرو به استانی که امیدوار است زیرمجموعه اصفهان شود یا به دنبال مقابله با فرونشست زمین دست به ابتکار زده است و موضوع دهان‌پرکنی را هم به میان آورده؛ یک استان جدید در کنار ساحل برای هم‌استانی‌هایش و شاید استان‏های ساحلی برای سایر استان‌های مرکزی؛ چیزی که شاید اگر در گذشته اتفاق می‏افتاد و مردم در این سطح آگاهی و ارتباطات گسترده نداشتند، موافقان و حامیان خود را به سرعت پیدا می‏کرد و مثلا با استقبال درون‌استانی روبه‌رو شده و اهالی آن استان برای او فرش قرمز پهن کنند. اما جالب اینجاست در بین مقامات سیاسی استان اصفهان، فردی از این پیشنهاد حمایت نکرده است و کلامی درباره این موضوع بیان نشده تا حداقل پشت‏گرمی برای این نماینده مجلس ایجاد شود.

تنها اظهارنظر رسمی درباره این موضوع از سوی احمد شریعتی صورت گرفته است. این نماینده شورای شهر اصفهان روز 13شهریور در صحن علنی شورای شهر به این موضوع واکنش نشان داده و گفته است: «یکی از نمایندگان مجلس، نطقی در مجلس مبنی بر اصفهان ساحلی مطرح کرده است. این نطق خودستیزی است، لذا باید مجمع نمایندگان در این خصوص بررسی‏های لازم را انجام دهد.»

اما در بین مقامات استان‏های ساحلی، دو نماینده مجلس در گفت‏وگو با رسانه‏ها به این موضوع واکنش نشان داده‏اند. معین‏الدین سعیدی، نماینده چابهار در گفت‏وگویی که با خبرگزاری ایلنا انجام داده، درباره این موضوع اینگونه واکنش نشان داد: «آیا این عزیزان که چنین صحبت‏هایی را می‏کنند، کمترین تفکری پشت این فرمایشات‏شان ندارند؟ آیا سواحل ایران بی‏صاحب هستند که کسی بخواهد ایجاد استان اصفهان ساحلی کند و گوشه‏ای از ساحل دریا را در اختیار بگیرد؟ آیا سواحل خلیج‌فارس و دریای عمان، مردم، فرهنگ، تمدن و هویت ندارند که کسی سر برسد و گوشه‏ای از ساحل و دریا را در اختیار بگیرد؟ من فکر می‏کنم این‌گونه راهبردها جز خدشه‏دار کردن همبستگی ملی هیچ نتیجه‏ای نخواهد داشت و از سوی دیگر هم متناسب با شأن مردم اصفهان هم نیست که دنبال چنین ایده‏هایی باشند. من چنین طرحی را ضدهمبستگی ملی و برخلاف مصالح کشور و نظام می‏دانم و امیدوارم قبل از این‏که چنین موضعی بگیرند، ملاحظه داشته باشند تبعاتش چیست.»

دیگر نماینده‏ای که به طرح پیشنهادشده توسط حسین میرزایی واکنش نشان داده، احمد مرادی، نماینده هرمزگان در مجلس یازدهم است که 12شهریور در مصاحبه‏ای با رسانه محلی «صبح ساحل‌نیوز» که مربوط به استان هرمزگان است، به این موضوع اینگونه واکنش نشان داده است: «این تقاضای مطرح‌شده از سوی نماینده مردم اصفهان، آنقدری سخیف است که ارزش پاسخ دادن ندارد؛ اما تنها به خاطر تعصب مردم هرمزگان، هر کسی نسبت به خاک آنها مدعی شود و موضع‏گیری‏های این‌چنین کنند، پاسخ او را می‏دهیم. نمایندگان مجلس که نباید وارد موضوعات تنش‌زا برای کشورمان شوند؛ زیرا کشور در این شرایط نیاز به آرامش دارد، مردم همواره دغدغه‏های مهم دیگری دارند. نمایندگان باید طرحی برای رفع مشکل مردم بدهند، نه اینکه موجب ایجاد تنش‏ و تفرقه‌اندازی بین‌شان شوند».

در بین مدیران سابق و اسبق هم واکنشی در حمایت از این طرح دیده نمی‏شود و هیچ‌کدام از مقامات حتی هم‌طیف حسین میرزایی با او هم‌نوا نبوده‏اند و هیچ استقبالی از این مباحث نکرده‏اند. همچنین در فضای مجازی هم، فعالان این عرصه بیشتر از اینکه به تجزیه و تحلیل این موضوع بپردازند یا در مقام دفاع یا رد آن باشند؛ پیشنهاد مطرح‌شده توسط نماینده اصفهان را تبدیل به سوژه طنز کرده و البته برخی این موضوع را عنوان کرده‏اند که ظاهرا بعد از دریاچه ارومیه نوبت به خلیج‌فارس و دریای عمان رسیده است.

سخن پایانی

نگاهی به بحث مطرح‌شده توسط حسین میرزایی می‏تواند بیانگر نکات مهمی باشد.

1- در بین واکنش‏های رسمی صورت‌گرفته در برابر پیشنهاد این نماینده مجلس، هر دو واکنش از سوی معین‏الدین سعیدی و احمد مرادی، دارای یک کلیدواژه مشترک است. هر سه نفر تاکید دارند که بحث چنین مسائلی بر خلاف وحدت کشور است و باعث ایجاد تفرقه خواهد شد.

2- حتی بیان برخی مسائل که وابسته به آب و خاک یک منطقه از کشور است، در طول تاریخ با واکنش‏هایی همراه بوده است، کما اینکه به یاد داریم در دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‏نژاد، دو مورد عنوان شد که هر دو مورد با واکنش‏های گسترده‏ی درون‌استانی روبه‌رو شده بود؛ در واکنش به مباحث مطرح‌شده انتقال آب کارون در این استان، در چند نوبت زنجیره انسانی تشکیل شد یا در مورد دیگر، زمانی که بحث اتصال استان فارس به خلیج‌فارس مطرح شده بود، اعتراضات مردمی را در هرمزگان به همراه داشت. این موضوع هم درباره هر استانی باشد اگر به عرصه عمل برسد، نارضایتی‏های جدیدی را به همراه خواهد داشت.

3- آخرین نکته این است که آیا این نماینده مجلس مطالعه‏ای روی قانون تقسیمات کشوری داشته و این حرف را براساس قانون زده است که در ساختار یک استان به‌دنبال تشکیل یک منطقه به نام استان خود باشد و آیا چنین پیشنهادی به صورت اصولی و اساسی خاستگاه قانونی دارد یا فقط حرفی بدون پشتوانه قانونی بوده که شاید بیشتر جنبه انتخاباتی داشته باشد. به عبارتی در روزهایی که برخی نماینده‏ها با مطرح کردن موضوع تشکیل استان جدید می‏توانند رای جمع کنند، شاید این نماینده قصد داشته که با ابداع خود توجه ویژه جلب کند که شکست خورده و نشانی از حمایت حتی در فضای مجازی هم دیده نمی‏شود.

دیدگاه

ویژه سیاست
سرمقاله
پربازدیدترین
آخرین اخبار