جهت اطلاع و.ا.خ
پرسش کلیدی از آقای وزیر امورخارجه و همکارانشان این است که آیا گمان میکنید که روزنامه نیویورکتایمز همچون برخی روزنامههای داخلی و رسمی خودمان است که بیهیچ سندی و شاهدی چنین خبری را برای فضاسازی منتشر کند؟
تکذیب دیدار نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک اتفاق عجیبی بود که ابتدا از سوی سخنگو سپس شخص وزیر امورخارجه(و.ا.خ) انجام شد. خبری که روزنامه نیویورکتایمز به نقل از منابع خود منتشر کرد.
بر اساس این گزارش خبری ایلان ماسک، ثروتمندترین و شاید هم قدرتمندترین فرد آمریکا و جهان و مالک شرکت تسلا و اسپیساکس و شبکه اجتماعی توئیتر و مشاور ارشد رئیسجمهور منتخب آمریکا، با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل، دیدار و گفتوگو کرده است.
این خبر در روز پنجشنبه ۲۴آبان بهنقل از مقامهای ایرانی که خواستهاند نامشان فاش نشود منتشر شده است، براساس گزارش نیویورکتایمز دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی روز دوشنبه ۲۱ آبان در مکانی نامعلوم انجام شده و بیش از یک ساعت به طول انجامیده است.
منابع ایرانی موضوع بحث در این دیدار را «چگونگی کاهش تنش بین ایران و ایالات متحده» عنوان کرده و در گفتوگو با نیویورکتایمز، این دیدار را «سازنده» و بهعنوان «خبر خوب» توصیف کردهاند.
دو روز بعد سخنگوی وزارت امورخارجه ادعای مطرحشده در برخی رسانههای آمریکایی درباره دیدار ایلان ماسک با نماینده دائم ایران در نیویورک را قاطعانه تکذیب و از فضاسازی گسترده رسانههای آمریکایی در این خصوص ابراز تعجب کرد.
در این میان تکذیب وزیر خارجه ایران در برنامه مستقیم تلویزیونی بسیار عجیبتر بود، زیرا معتقد بود هنگامی که اول صبح این خبر را خوانده آن را خبرسازی بیاهمیتی دانسته که ارزش تکذیبیه دادن هم ندارد! دلیل تکذیب او هم این است که «قطعاً هیچیک از سفارتخانهها و نمایندگیهای جمهوری اسلامی بدون هماهنگی چنین دیدارهایی را انجام نخواهد داد»؛ پس ملاقات انجام نشده است.
بعد هم که از نمایندگی ایران در نیویورک پرسیده آنها هم همین را گفتهاند؛ ولی پاسخی منتشر کردهاند که بهجای رفع ابهام آن را مبهمتر کرده است.
پرسش کلیدی از آقای وزیر امورخارجه و همکارانشان این است که آیا گمان میکنید که روزنامه نیویورکتایمز همچون برخی روزنامههای داخلی و رسمی خودمان است که بیهیچ سندی و شاهدی چنین خبری را برای فضاسازی منتشر کند؟
اگر رسانههای معتبر تا این اندازه نابخردانه خبرساز باشند که از «هیچ» خبر دیداری را بسازند که یک طرف آن نماینده دائم ایران در سازمان ملل و طرف دیگرش ایلان ماسک نفر اول آمریکا باشد و نگران بیاعتباری خودشان هم نشوند؛ در این صورت باید نتیجه گرفت که چنین برداشتی از رسانههای آزاد نادرست است.
البته این رسانهها شیطنت میکنند و دنبال منافع ملی خودشان هستند ولی معقول نیست که چنین دروغ آشکاری را بنویسند. آنان برای درج چنین اخباری از چند طریق راستیآزمایی میکنند.
پاسخ دوپهلو دفتر نمایندگی شما در نیویورک هم شاهد روشنی است که تکذیبیه و.ا.خ دقت و اعتبار کافی ندارد. بهعلاوه، همین که خبر را دیدهاید و آن اندازه با اهمیت ندانستهاید که حتی ارزش تکذیبیه هم داشته باشد، ناشی از ایرادی است که در سواد رسانهای وجود دارد.
مگر میشود چنین خبری را در شرایط کنونی نیویورکتایمز منتشر کند و آن را واجد ارزش پاسخگویی ندانست؟ به نظر میآید که آقای وزیر هنوز در چارچوبی تنفس میکنند که زمان آن گذشته است.
بهتر است تغییر نگاه داده شود. حالا خوب بود محتاطانه تکذیب میکردید. چون حتماً اعتبار یکی از دو طرف لطمه خواهد دید.