| کد مطلب: ۳۵۴۲۷

اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران

دولت ترامپ فشار خود را بر دولت نتانیاهو برای حل مسئله غزه افزایش داده‌است. نتانیاهو، به‌رغم اینکه دوشنبه دقیقاً ۱۸ ماه از حمله حماس گذشت، فعلاً بیشتر درگیر وقت‌کشی است.

اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران

دولت ترامپ فشار خود را بر دولت نتانیاهو برای حل مسئله غزه افزایش داده‌است. نتانیاهو، به‌رغم اینکه دوشنبه دقیقاً ۱۸ ماه از حمله حماس گذشت، فعلاً بیشتر درگیر وقت‌کشی است. او دقیقاً یک سال پیش به افکار عمومی اسرائیل گفته‌بود که «فقط یک قدم» تا پیروزی در غزه فاصله دارد. همزمان تحولات زیادی هم در تبادل پیام بین آمریکا و اسرائیل از یک سو و ایران از سوی دیگر رخ داده‌است.

آمریکا با ارسال سامانه‌های ضدموشک تاد جدید به اسرائیل برای حمایت از سامانه بومی پیکان اسرائیل، دفاع موشکی اسرائیل را تقویت کرده‌است. رسانه‌های بین‌المللی سرشار از گمانه‌زنی‌هایی در مورد آمادگی احتمالی اسرائیل برای حمله به ایران است. آمریکا تعداد زیادی نیرو در منطقه و اقیانوس هند مستقر کرده‌است و بمب‌افکن‌های ب-۵۲ به منطقه اعزام کرده‌است. در عین حال آمریکا و بریتانیا به حملات هوایی خودشان به حوثی‌های یمن ادامه می‌دهند.

مخالفت مشترک آمریکا و اسرائیل با برنامه هسته‌ای ایران باعث افزایش فشار بر تهران شده‌است. این شرایط با رویدادهای اخیر در یمن هم تناسب دارد. ژنرال بازنشسته کنت مک‌کنزی که در گذشته فرماندهی سنتکام را بر عهده داشت روز یک‌شنبه در نیویورک‌تایمز نوشت که حملات دولت ترامپ به یمن تغییر رویکرد نسبت به دولت بایدن محسوب می‌شود. به اعتقاد این مقام نظامی پیشین آمریکا دولت قبلی آمریکا تلاش می‌کرد تا تهدید حوثی‌ها نسبت به دریانوردی در دریای سرخ را نادیده بگیرد.

به گفته او، هر آسیبی که به حوثی‌ها وارد شود، به معنای ضربه به نفوذ ایران در منطقه است که پیش از این هم به دلیل جنگ اسرائیل علیه حزب‌الله و سقوط بشار اسد در سوریه، آسیب جدی دیده‌است. مک‌کنزی فکر می‌کند که رویدادها در یمن شروعی بر یک سال بسیار بد برای ایران است. به گفته او رژیم ایران در مقابل اعمال قدرت با احترام برخورد می‌کند. به گفته او از آنجا که رهبران ایران می‌دانند بخت حمله اسرائیل یا آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران بسیار بالاتر از هر زمان دیگر است، شاید به دلیل نگرانی از سرنوشت خود، گفت‌وگوهای هسته‌ای را از سر بگیرند.

به نظر می‌رسد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد از اسرائیل برای پرونده غزه و ایران به عنوان ابزار استفاده کند. ترامپ فعلاً به اسرائیل اجازه داده‌است حملات محدود به غزه را ادامه دهد و ایران را تهدید کند و قصد دارد از این فشار اسرائیل به عنوان ابزاری برای رسیدن به راه‌حلی که خودش ترجیح می‌دهد برای این مسائل استفاده کند و این پرونده‌ها را به صورت مسالمت‌آمیز حل و فصل کند. استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه، دوشنبه در جلسه‌ای با تعدادی از خانواده‌های اسرائیلی شرکت کرد.

او همچنان در مورد آزادی گروگان‌های اسرائیلی در غزه امیدوارانه برخورد می‌کند. با این حال او همچنان از یک توافق دومرحله‌ای سخن می‌گوید که در گام اول یک آتش‌بس چند هفته‌ای برقرار شود که در حین آن تعدادی از گروگان‌ها آزاد شوند و در مرحله بعد در مورد یک آتش‌بس دائمی گفت‌وگو شود و بقیه گروگان‌ها آزاد شوند. به‌‌رغم اعلام هدف نهایی اشغال کامل غزه توسط ایال زامیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، این ارتش هنوز به صورت گسترده برای رسیدن به این هدف وارد عمل نشده‌است.

در واقع به نظر می‌رسد هدف این است که با استمرار میزان فشار کنونی، بار دیگر مذاکرات آزادی گروگان‌ها از سر گرفته‌شود. به نظر می‌رسد تنها کسی که برای اشغال مجدد غزه اشتیاق دارد، بتصلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل است. اسموتریچ فردی است که کاملاً نسبت به مشکلات اقتصادی و نگرانی‌های سربازان ذخیره بی‌تفاوت است و براساس نظرسنجی‌ها حزب او احتمالاً نمی‌تواند وارد دور بعد کنست اسرائیل شود.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
پربازدیدترین
آخرین اخبار