| کد مطلب: ۲۹۸۵۴

صدای بلند جنگ‌طلبان در آمریکا

براساس گزارش جدیدی که در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شده، مشاوران ارشد تیم انتقالی رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در حال بررسی این موضوع هستند که آیا حملات نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران انجام دهند یا خیر.

صدای بلند جنگ‌طلبان در آمریکا

براساس گزارش جدیدی که در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شده، مشاوران ارشد تیم انتقالی رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در حال بررسی این موضوع هستند که آیا حملات نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران انجام دهند یا خیر. اگرچه مذاکرات مربوطه در مراحل اولیه است، اما وال استریت ژورنال گزارش می‌دهد که متحدان و مشاوران ترامپ معتقدند دولت ایران تضعیف شده، سوریه را به عنوان متحد استراتژیکش از دست داده و شرکایش یعنی حماس و حزب‌الله به شدت توسط اسرائیل تضعیف شده‌اند و حالا «فرصتی نادر برای مقابله با برنامه هسته‌ای ایران» ایجاد شده است.

این تحولات و اخبار به دنبال اظهارات جنگ‌طلبانه قبلی دونالد ترامپ و برخی از منتخبان کاخ سفید درباره ایران است. از جمله اظهارات اخیر مایک والتز، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ که گفته بود دولت آینده دونالد ترامپ سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران در پیش خواهد گرفت. والتز گفته بود:«ما باید پول نقد آنها را محدود کنیم. ما باید فروش نفت آنها را محدود کنیم.

ما باید به فشار حداکثری برگردیم. این سیاست در دولت اول ترامپ نتیجه داده بود». در جریان مبارزات انتخاباتی ترامپ در ماه سپتامبر، ترامپ اعلام کرد که اگر به‌عنوان نامزد ریاست‌جمهوری با تهدید تهران یا دیگر «کشورهای تهدیدکننده» مواجه شود، تهدید می‌کند که «ایران را به خاک و خون خواهد کشید». مقامات اطلاعاتی آمریکا به ترامپ در مورد تهدیدهای ادعایی ایران برای ترور او اطلاع داده بودند.

ترامپ در مصاحبه‌ای با مجله تایم که این هفته انجام شد در پاسخ به سوالی درباره چشم‌انداز جنگ با ایران گفت: «هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد. این یک وضعیت بسیار ناپایدار است.» برخی از مقامات و دستیاران دونالد ترامپ ممکن است بر این باور باشند که حمله به ایران ممکن است چشم‌انداز پیشرفت برنامه هسته‌ای این کشور را متوقف کند اما کارشناسان خلع سلاح می‌گویند که حمله به ایران احتمالاً برنامه هسته‌ای این کشور را تقویت می‌کند و احتمال تولید تسلیحات هسته‌ای را در پاسخ به یک حمله نظامی افزایش می‌دهد.

مقام‌های ایرانی بارها علاقه‌شان به دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده‌اند. همان‌طور که کمال خرازی، وزیر امور خارجه پیشین ایران در مورد حملات احتمالی اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: «ما تصمیمی برای تولید بمب هسته‌ای نداریم، اما اگر ایران تهدید شود، باید این کار را انجام دهیم و دکترین هسته‌ای‌مان را تغییر دهیم و جواد ظریف، معاون امور راهبردی رئیس‌جمهور ایران، اخیراً در فارن‌افرز نوشت که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید ایران، «آماده مدیریت تنش با ایالات متحده است.»

از یک سو، با نهایی شدن مواضع دولت آمریکا و گفت‌وگو با بازیگران منطقه‌ای، سیاست ترامپ در قبال ایران همچنان قابل انعطاف است. در همین حال، برخی از دستیاران ارشد ترامپ تمایل به خویشتن‌داری را نشان داده‌اند. در ماه اکتبر، جی‌دی‌ونس و ایلان ماسک، یکی از نزدیکان ارشد ترامپ نیز ماه گذشته در تلاشی آشکار برای کاهش تنش‌ها با دیپلمات ایرانی در سازمان ملل دیدار کرد اما بسیاری از جنگ‌طلب‌ها در واشنگتن بوی فرصت را استشمام کرده‌اند و دولت آینده دونالد ترامپ را تحت فشار قرار می‌دهند تا موضع سختی در قبال ایران اتخاذ کند.

سناتور تد کروز اخیراً گفته است: «من مدت‌هاست که به این نتیجه رسید‌ه‌ام باید به طور صریح خواستار تغییر رژیم در ایران باشیم». برخی دیگر امیدوارند که ترامپ به غریزه خود مبنی بر خودداری از دخالت بیشتر ارتش ایالات متحده در جنگ‌های بیشتر، به‌ویژه در خاورمیانه و به‌ویژه با ایران، پایبند باشد. جمال عبدی، رئیس نایاک اخیراً خاطرنشان کرده: «علی‌رغم هرج و مرج دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، او می‌گوید که همچنان خواهان توافق با ایران است.»

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار