گزینههای سیاست خارجی و امنیت ملی دولت ترامپ
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به تدریج گزینههای خود را برای انتصاب در پستهای مهم سیاست خارجی معرفی میکند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به تدریج گزینههای خود را برای انتصاب در پستهای مهم سیاست خارجی معرفی میکند. بعد از آنکه ترامپ اعلام کرد مایک پمپئو و نیکی هیلی، وزیر خارجه و نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل در دور نخست ریاستجمهوری ترامپ، جایی در دولت جدید او نخواهند داشت، گمانهزنیها در مورد گزینههای اصلی ترامپ برای پستهای مشاور امنیت ملی رئیسجمهور و وزارت خارجه افزایش یافت.
نخستین انتصاب تاییدشده در دولت جدید ترامپ، گزینه او برای نمایندگی دائم آمریکا در سازمان ملل متحد بود. لیز استفانیک، نماینده جوان نیویورک در مجلس نمایندگان آمریکا گزینه تاییدشده ترامپ برای نمایندگی آمریکا در سازمان ملل است. در عین حال رسانههای آمریکایی از مارکو روبیو، سناتور فلوریدا و مایکل والتز، نماینده فلوریدا در مجلس نمایندگان بهعنوان گزینههای ترامپ برای وزارت امور خارجه و مشاور امنیت ملی رئیسجمهور یاد کردهاند. هرچند شخص ترامپ یا تیم انتقالی دولت او هنوز این اسامی را تایید نکردهاند، اما به نوشته رسانههای آمریکایی این گزینهها نهایی شدهاند.
لیز استفانیک که سال ۲۰۱۴ زمانی که در سن ۳۰ سالگی از نیویورک به عنوان نماینده مجلس نمایندگان انتخاب شد، جوانترین نماینده مجلس آمریکا تا آن زمان محسوب میشد؛ از جمله حامیان تندرو اسرائیل در مجلس نمایندگان محسوب میشود. او که در گذشته در اندیشکده ضدایرانی بنیاد دفاع از دموکراسیها کار کردهاست، حامی فشار حداکثری علیه ایران و مدافع حملات اسرائیل به غزه است.
او در عین حال از منتقدان عملکرد سازمان ملل متحد است و بارها خواستار تجدیدنظر در کمکهای مالی آمریکا به نهادهای سازمان ملل شدهاست. به گزارش العالم الیز استفانیک را یکی از مدافعان ترامپ در ترور شهید سلیمانی معرفی میکنند، او در سال 2020 از عملیات تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی، ابومهدیالمهندس و سایر همراهان آنها حمایت کرده بود.
استفانیک اردیبهشتماه ۱۴۰۰ همزمان با مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای بازگشت به برجام در واکنش به روابط «جان کری» نماینده ویژه بایدن در امور اقلیم و «محمدجواد ظریف» وزیرخارجه وقت ایران در شبکه ایکس نوشت: «این یک عمل جنایی است و جان کری باید فوراً مورد تحقیق و پیگرد قانونی قرار گیرد.» استفانیک در آخرین موضعگیری خود علیه ایران ۲۰ آبان در ایکس نوشت: «ایالات متحده آماده است تا به کارزار فشار حداکثری رئیسجمهور ترامپ علیه ایران بازگردد.»
مارکو روبیو سناتور فلوریدا مواضع به شدت تندروانهای علیه چین، ایران و کره شمالی دارد و حامی اسرائیل است. روبیو از مخالفان جدی حمایت نظامی و مالی آمریکا از اوکراین در جنگ روسیه و اوکراین محسوب میشود. او یکی از ۱۵ سناتور جمهوریخواهی است که با اختصاص بسته کمک نظامی ۹۵ میلیارد دلاری به اوکراین مخالفت کرد.
روبیو مخالف آتشبس در غزه است و معتقد است که حماس مسئول کشتار فلسطینیان در غزه است و جنگ باید با نابودی کامل حماس تمام شود. به گزارش یورونیوز از سوی دیگر مارکو روبیو از یک دهه پیش تاکنون از مخالفان برجام و توافق هستهای با ایران و رفع تحریمها علیه تهران بوده است. او تاکید کرده است که ایران به دلیل «حمایت از تروریسم» و «کارنامه حقوق بشری» خود نباید هرگز اجازه پیدا کند تا به سلاح هستهای دست یابد.
به گفته مارکو روبیو واشنگتن باید آماده باشد تا حتی در صورت عدم همراهی قدرتهای منطقه و شرکای جهانی خود در برابر تبدیل ایران به یک قدرت هستهای بایستد. مارکو روبیو در مورد تمایل دونالد ترامپ در مورد دستیابی به توافق با تهران در مورد برنامه هستهای ایران گفته است که چنین توافقی «محتمل» نیست. او همچنین ایران را به تلاش برای ترور دونالد ترامپ متهم کرده است.
مایکل والتز افسر پیشین ارتش آمریکا و نماینده کنگره از ایالت فلوریدا که موضع ضدایرانی و ضدچینی دارد، به نوشته رسانهها قرار است مشاور امنیت ملی ترامپ شود. به گزارش بیبیسی او در سال ۲۰۲۱ یکی از نویسندگان نامه سرگشاده جمعی بود که با امضای ۱۴۰ نماینده از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات منتشر شد و در آن از دولت بایدن درخواست شد تا «بلندپروازیهای هستهای ایران، برنامه موشکهای بالستیک و حمایت ایران از تروریسم» را نادیده نگیرد.
او بارها بهویژه در دو سال اخیر از سیاستهای دولت بایدن انتقاد کرد. موضع والتز همواره این بود که دولت آمریکا در مقابل ایران به اندازه کافی از خود شدت عمل نشان نمیدهد و این موضوع موجب شده تا حکومت ایران، دسترسی بیشتری به منابع مالی داشته باشد. والتز نیز مانند دو گزینه دیگر ترامپ به شدت هوادار اسرائیل و خواستار شدت عمل بیشتر آمریکا در قبال چین است.