| کد مطلب: ۳۵۳۶۸

هشدار درباره ناترازی تاریخی برق در کشور

با آغاز زودهنگام گرما و رشد چشمگیر مصرف برق در روزهای ابتدایی سال، هشدارها درباره بروز ناترازی بی‌سابقه در شبکه برق کشور جدی‌تر از همیشه به گوش می‌رسد. آمارها نشان می‌دهد مصرف برق در تابستان پیش‌رو ممکن است به سقف ۸۵ هزار مگاوات برسد؛ در حالی که توان تولید شبکه در بهترین حالت حدود ۶۵ هزار مگاوات برآورد می‌شود. این یعنی کشور با فاصله‌ای ۲۰ هزار مگاواتی میان تولید و مصرف روبه‌رو خواهد بود.

هشدار درباره ناترازی تاریخی برق در کشور

به گزارش هم میهن آنلاین، افزایش مصرف تجهیزات سرمایشی که سهمی در حدود ۳۵ هزار مگاوات در فصل گرم دارند، یکی از عوامل اصلی ناترازی برق است. این رقم از کل مصرف برق برخی کشورهای منطقه فراتر می‌رود و نشان‌دهنده شدت بالای مصرف انرژی در کشور بوده، شدت مصرفی که برخلاف بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، نه‌تنها کاهش نیافته بلکه روندی صعودی داشته است.

محدودیت منابع سوختی در زمستان گذشته، روند تعمیرات نیروگاه‌ها را نیز مختل کرد و باعث شد بخشی از تعمیرات اساسی به سال جاری موکول شود؛ موضوعی که همزمان با بالا بودن میانگین عمر نیروگاه‌ها، خطرآفرین است. در این میان، کاهش ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق‌آبی به‌دلیل خشکسالی و خروج نیروگاه اتمی بوشهر از مدار به‌منظور تعویض سوخت، شرایط را برای تابستان پیچیده‌تر کرده است.

تدوین ۳۶ بسته مدیریت مصرفی برای تابستان

وزارت نیرو برای مواجهه با این وضعیت بحرانی، بر مدیریت مصرف تمرکز کرده و از تدوین ۳۶ بسته مدیریت مصرفی برای تابستان خبر داده است. این بسته‌ها قرار است با بهره‌گیری از ابزارهایی مانند کنتورهای هوشمند و پایش لحظه‌ای مصرف، بار مصرفی را تا حدود ۱۰ هزار مگاوات کاهش دهند. تجربه سال‌های گذشته نیز نشان داده که بدون مشارکت مردم و صنایع، عبور از اوج بار تابستان امکان‌پذیر نخواهد بود.

هم‌زمان، مسئولان صنعت برق تأکید دارند که فشار بر شبکه بدون همکاری صنایع و همراهی مردم قابل کنترل نیست. از صنایع بزرگ خواسته شده با وارد مدار کردن نیروگاه‌های اختصاصی خود، بخشی از بار مصرف را جبران کنند. به‌ویژه با توجه به اینکه مصرف برق در ابتدای سال جدید نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۶ درصد رشد داشته که در این مقطع زمانی بسیار کم‌سابقه است.

برآوردها حاکی از آن است که تنها در تابستان گذشته، ۶۸۰۰ مگاوات به تقاضای برق افزوده شده و این رشد ادامه‌دار خواهد بود. تأمین این میزان از مصرف در کوتاه‌مدت تنها با توسعه گسترده نیروگاه‌های حرارتی ممکن است که با توجه به نیاز به سرمایه‌گذاری کلان، زمان‌بر بودن پروژه‌ها و مشکلات تأمین سوخت، چندان واقع‌بینانه نیست.

بر این اساس، سیاست‌گذاران بخش انرژی بر تغییر ریل صنعت برق تأکید دارند؛ تمرکز بر مدیریت مصرف و توسعه تجدیدپذیرها، دو مسیر موازی هستند که قرار است کشور را از بحران عبور دهند. گرچه بخشی از نیروگاه‌های تجدیدپذیر می‌توانند در بازه زمانی کوتاه‌تری وارد مدار شوند، اما همچنان زمان، سرمایه و هماهنگی ملی کلید عبور از تابستانی است که پیش‌بینی می‌شود داغ‌تر از همیشه باشد.

بی‌شک در این شرایط چاره‌ای جز مدیریت مصرف توسط همه مشترکان نیست، باید عزم جدی برای این موضوع وجود داشته باشد تا کشور گرفتار خاموشی نشود، هرچند که از دو روز پیش شاهد خاموشی‌های پراکنده در برخی استان‌ها هستیم اما برای بهبود وضعیت و بدتر نشدن اوضاع لاز است تا همه مشترکان به موضوع مدیریت مصرف برق توجه کنند.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه جامعه
پربازدیدترین
آخرین اخبار