چین و آمریکا توافق کردند/آتشبس تعرفهای
روز گذشته ایالات متحده و چین بر سر تعرفههای کالاهای وارداتی توافق کردند و مقرر شد برای یک دوره اولیه ۹۰ روزه این تعرفهها کاهش یابند. CNN، پکن و واشنگتن مذاکرات و توافقات تجاری انجام شده را مثبت ارزیابی کرده و اعلام کردند که در نتیجه این توافقات تعرفهها کاهش چشمگیری خواهند داشت.

روز گذشته ایالات متحده و چین بر سر تعرفههای کالاهای وارداتی توافق کردند و مقرر شد برای یک دوره اولیه ۹۰ روزه این تعرفهها کاهش یابند. CNN، پکن و واشنگتن مذاکرات و توافقات تجاری انجام شده را مثبت ارزیابی کرده و اعلام کردند که در نتیجه این توافقات تعرفهها کاهش چشمگیری خواهند داشت. به نظر میرسد جنگ تجاری میان دو اقتصاد قدر جهان اوج نگرفته به خط پایان رسید.
20 فروردین امسال دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا اعلام کرد: «برای مدت ۹۰ روز، اجرای اقدامات تازه علیه کشورهایی را که تاکنون به وضع تعرفههای او واکنشی نشان ندادهاند، متوقف میکند. تعرفهها برای این کشورها به ۱۰ درصد کاهش مییابد.»
البته ترامپ میزان تعرفه بر کالاهای چین را در مراحل متعدد ۱۴۵ درصد افزایش داد؛ بهطوریکه میزان عوارض و تعرفه گمرکی در مورد برخی از کالاهای وارداتی از چین به ۲۴۵ درصد رسید. چین نیز در مقابل این تعرفهها سکوت نکرد و در اقدامی تلافیجویانه اعلام کرد که عوارض کالاهای وارداتی از آمریکا را ۵۰ درصد افزایش میدهد. با احتساب این 50 درصد، تعرفههای کالاهای آمریکایی که به چین وارد میشدند در مجموع به ۸۴ درصد رسید. این شاخ و شانههای اقتصادی که هر دو کشور برای همدیگر کشیدند اما بسیار زود به ایستگاه آخر رسید.
کاهش 90 روزه تعرفهها
شنیدهها حاکی از آن است که این اصلاحات در تعرفه کالاهای وارداتی از روز چهارشنبه ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) اعمال میشوند. در همین حال تعرفههای ۲۰ درصدی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای «فنتانیل» همچنان باقی خواهند ماند. هر دو طرف (چین و آمریکا) موافقت کردهاند که تعرفههای «متقابل» را به مدت ۹۰ روز و به میزان ۱۱۵ درصد کاهش دهند.
پس از این توافق بیانیهای مشترک از سوی دوطرف منتشر شد که بر مبنای آن؛ «واشنگتن به طور موقت تعرفههای کلی خود بر کالاهای چینی را از ۱۴۵ درصد به ۳۰ درصد و پکن نیز تعرفههای خود را بر واردات کالاهای آمریکایی از ۱۲۵ درصد به ۱۰ درصد کاهش میدهند.
طرفین همچنین توافق کردند که مکانیزمی را برای ادامه گفتوگوها در ارتباط با روابط اقتصادی و تجاری به رهبری «هه لیفنگ» معاون نخستوزیر چین، «اسکات بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا و «جیمیسون گریر» نماینده تجاری ایالات متحده ایجاد کنند.»
واکنشها به کاهش تعرفهها
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در ژنو گفت: «اجماع هر دو طرف این است که هیچیک نمیخواهند در روابط تجاری از هم جدا شوند و آنچه با اعمال این تعرفههای بسیار بالا رخ داده، معادل تحریم اقتصادی بود و هیچیک از طرفین آن را نمیخواهند.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا نیز این مذاکرات که پشت درهای بسته و در سوئیس با کشور چین انجام شد را سازنده و دوستانه توصیف کرد و معتقد بود پیشرفت بزرگی در این گفتوگوها حاصل شده است. او در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «دیدار بسیار خوبی با چین در سوئیس انجام شد. در این دیدار مسائل زیادی مورد بحث قرار گرفت و درباره چیزهای زیادی توافق شد. ما میخواهیم شاهد گشوده شدن چین به روی کسب و کارهای آمریکایی باشیم و این به نفع هم چین و هم آمریکا باشد. پیشرفت بزرگی حاصل شد. به شیوهای دوستانه و سازنده در مورد بازتنظیم کامل بحث شد.»
او افزود: «یکی از دلایل گذاشتن تعرفهها برای جلوگیری از ورود شیشه از چین به آمریکا است. شیشه از کانادا و مکزیک وارد آمریکا میشود ولی بیشترین حجم از چین وارد میشود. برای ما مهم است که این مسئله حل شود. این بزرگترین وظیفه چین است که باید این را متوقف کند و ما در تماس خواهیم بود تا این اتفاق بیفتد.»
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به اینکه پکن با ورود شرکتهای آمریکایی به بازارهای خود موافقت کرد، گفت: «ممکن است اواخر این هفته با شیجینپینگ رئیسجمهور چین، گفتوگو کنیم. مذاکرات تجاری مثبتی با چین در ژنو داشتیم. چین موافقت کرده است که به شرکتهای آمریکایی اجازه ورود به بازارهای خود را بدهد. چین تمام محدودیتهای مالی علیه شرکتهای آمریکایی را لغو خواهد کرد.»
هه لیفنگ، معاون نخستوزیر چین پیشتر روند این مذاکرات را با «پیشرفتهای درخور توجهی حاصل شده است» تفسیر کرد. لی چنگگانگ، نماینده چین در سازمان تجارت جهانی نیز تاکید کرد: «واشنگتن و پکن به توافق رسیدهاند که مکانیزم و سازوکاری جدید با تمرکز بر ارتباطات منظم و نامنظم مربوط به مسائل تجاری ایجاد کنند.»
مواضع ترامپ آرامتر شده است
رحمان سعادت، اقتصاددان در گفتوگو با هممیهن به ارزیابی توافق بین آمریکا و چین پرداخته و تاکید کرد: «به این توافق میتوان از دو منظر نگاه کرد؛ اول تعاملات و مناسبات دو کشور است. کشورهای مختلف با هم در زمینههای متفاوت ارتباط دارند؛ بهویژه دو قدرت بزرگ اقتصادی دنیا (آمریکا و چین). دوم، از جنبه شخصیت ترامپ باید به این توافق نگاه کرد. آمریکا جایگاه خود را دارد و ترامپ هم جایگاه دیگری دارد که شخصیت ویژهای در حوزه سیاسی است و مواضع او بیشتر هیجانی و نگاه از بالا به پایین است.
ترامپ در انتخابات آمریکا شعارهایی داد و نسبت به دموکراتها انتقاد شدیدی داشت. بعد از آنکه ترامپ دوباره قدرت را در دست گرفت، سیاستهای رادیکال و تند در عرصه بینالمللی مطرح کرد. او گفت که چند کشور باید زیرمجموعه آمریکا قرار گیرد، تعرفهها را افزایش داد و ادعاهای مختلف بهویژه در مورد اوکراین و نوع برخورد با زلنسکی، رئیسجمهور این کشور داشت حاکی از آن بود که ترامپ فراتر از چارچوبهای مناسبات مرسوم دنیا عمل میکند. بسیاری از کارشناسان نیز معتقد بودند که این رفتارها در دنیای امروز جایگاهی ندارد.»
او افزود: «بعد از گذشت دو، سه ماه شاهد این هستیم که مواضع ترامپ آرامتر شده است. بخش عمده آن در ارتباط با چین است. افزایش شدید تعرفهها از سوی ترامپ امضا شد و این باعث شد که اعتراضات بینالمللی صورت بگیرد و کشورهای مختلف بهویژه چین عمل متقابل انجام دادند. از سوی دیگر افزایش تعرفهها منجر به افزایش قیمتها در آمریکا شد. بنابراین گروههای مخالف بهویژه دموکراتها نسبت به سیاستهای ترامپ انتقاد کردند. مجموعه این اتفاقات ترامپ را بر آن داشت که یکی، دو هفته اخیر مواضع آرامتری را در پیش بگیرد.»
سعادت با اشاره به تاثیر این توافق بر رشد اقتصاد جهانی، گفت: «عموماً تعرفهها به کاهش تولید کل جهان منجر میشود. در حقیقت تعرفهها به کاهش صادرات کشور مقابل میانجامد و تولید آن را نزولی میکند. در مقابل وقتی عمل متقابل انجام میشود تاثیر معکوس روی کشوری میگذارد که اولین بار تعرفه را اعمال کرده است. طبیعتاً سطح تولید جهانی و نرخ رشد اقتصادی کاهش پیدا میکند و در مجموع رفاه جهانی تحت تاثیر قرار میگیرد. اما وقتی کشورها توافق میکنند، حجم تجاری جهان افزایش مییابد و به فضای نرمالی که در 20 سال گذشته زیرنظر تجارت جهانی بوده، باز میگردد. البته همیشه ترامپ نوسانی عمل کرده و ممکن است شاهد حرکتهای خارج از چارجوب از او باشیم.»