| کد مطلب: ۳۷۸۷۲

دود سفید صلح/روز پنجشنبه پاپ جدید با هویت آمریکایی انتخاب شد

حدود ساعت ۶ عصر روز پنجشنبه و پس از دومین رای‌گیری محرمانه کاردینال‌ها دود سفید از کلیسای سیستین برخاست که نشانه انتخاب پاپ جدید بود.

دود سفید صلح/روز پنجشنبه پاپ جدید با هویت آمریکایی انتخاب شد

حدود ساعت 6 عصر روز پنجشنبه و پس از دومین رای‌گیری محرمانه کاردینال‌ها دود سفید از کلیسای سیستین برخاست که نشانه انتخاب پاپ جدید بود. کاردینال‌ها رابرت پرووست 69 ساله را به عنوان دویست‌وشصت‌وهفتمین پاپ برگزیدند و او در نخستین سخنان خود از بالکن کلیسای جامع سنت پیتر در واتیکان پیام صلح خود را به تمام ملت‌ها اعلام کرد. این اولین بار است که فردی از آمریکا به عنوان پاپ برگزیده می‌شود چراکه کاردینال‌ها معتقدند؛ ایالات متحده در زمینه سکولاریسم، قدرت ژئوپلیتیکی بسیار بالایی دارد؛ بنابراین انتخاب پاپ از این کشور به نوعی تابوشکنی محسوب می‌شود اما پرووست تابعیت پرو را دارد.

او سال‌ها به عنوان مبلغ و سپس اسقف اعظم در پرو زندگی کرده است. پرووست پس از آنکه توسط کاردینال‌ها انتخاب شد نیز نام «پاپ لئو چهاردهم» را برای خود برگزید. بلافاصله صدای ناقوس‌های کلیسای جامع سن‌پتر بلند شد و بیش از 100 هزار مسیحی حاضر در میدان سن‌پتر حاضر به شادمانی پرداختند. پاپ لئو چهاردهم در اولین سخنرانی خود برای این 100هزار نفر تنها یک بشارت داشت: «صلح بر شما باد.» پرووست سال ۱۹۵۵ در شیکاگو به دنیا آمد پدرش اکوادوری و مادرش فرانسوی بود.

دوران نوجوانی‌ را به عنوان خدمتگزار محراب در کلیسا گذراند و در سال ۱۹۸۲ به مقام کشیشی رسید. در این سال اتحادیه الهیاتی کاتولیک در شیکاگو به او مدرک فوق‌لیسانس الهیات اعطا کرد. آنطور که گفته می‌شود پاپ لئو چهاردهم به زبان‌های انگلیسی، اسپانیایی، ایتالیایی، فرانسوی و پرتغالی سخن می‌گوید. او همچنین می‌تواند لاتین و آلمانی را بخواند. پاپ لئو چهاردهم دو بار به عنوان رهبر کل فرقه مذهبی آگوستینی‌ها انتخاب شده بود به همین دلیل او در سخنرانی خود تاکید کرد: «من فرزند سنت آگوستین هستم؛ یک آگوستینی.»

پاپ لئو چهاردهم در سخنرانی خود خواستار «ساختن پل‌ها» از طریق «گفت‌وگو» شد و گفت: «هنوز صدای آرام اما استوار پاپ فرانسیس که به ما برکت داد، در گوش ما طنین‌انداز است.» و تاکید کرد: «باید بدون ترس، متحد، دست در دست خدا و یکدیگر به سوی آینده حرکت کنیم.» با این وجود او در زمینه آموزه‌های عقیدتی یک چهره محافظه‌کار محسوب می‌شود. یکی از موضوعاتی که او را محافظه‌کار تلقی می‌کنند، مخالفتش با کشیش شدن زنان و کسب جایگاه «شماس» در کلیسا است. زمانی که پرووست کاردینال بود، به سیاست‌های دولت ترامپ مبنی بر اخراج یکی از ساکنان آمریکا به السالوادور تاکید کرده بود: «جی‌دی ونس در اشتباه است؛ عیسی مسیح از ما نمی‌خواهد که عشق‌مان به دیگران را درجه‌بندی کنیم.»

 مراسم انتخابی محرمانه

133 کاردینال‌ از 70 کشور دور هم جمع شدند تا پاپ جدید را انتخاب کنند. آنها دو به دو وارد نمازخانه سیستین شدند و پس از خواندن «سرود نیایش قدیسان» سوگند رازداری یاد کردند و درهای نمازخانه بسته به رویشان بسته شد تا پاپ بعدی را انتخاب کنند. کاردینال‌ها در این مدت ارتباطشان با بیرون به طور کامل قطع بود و رای‌ها پس از شمارش سوزانده شدند.

آنها در مدت انتخاب پاپ حتی به تلفن همراه نیز دسترسی نداشتند. انتخاب پاپ آنقدر محرمانه و حساس بود که بر اساس اعلام واتیکان «از ساعت ۳ بعدازظهر روز ۷ مه، تمامی سیگنال‌های تلفن همراه در قلمرو دولت‌شهر واتیکان برای حفظ محرمانگی کامل فرآیند انتخاب پاپ جدید قطع شد. البته این قطعی شامل میدان سنت پیتر نمی‌شد تا زائران بتوانند منتظر اعلام نتایج بمانند.»

کاردینال جیووانی باتیستا ره، رئیس کالج کاردینال‌ها در مراسم این انتخاب گفت: «دنیا به رهبری نیاز دارد که وجدان‌ها را بیدار کند و خواستار کنار گذاشتن منافع شخصی در این انتخابات شد.»

ماتئو برونی، سخنگوی واتیکان نیز اعلام کرد: «در مجمع کاردینال‌ها بر لزوم انتخاب پاپی با روحیه‌ای پیامبرگونه که بتواند کلیسایی را رهبری کند که در خود فرو نرود، بلکه بداند چگونه از خود فراتر رود و نوری بر جهانی افسرده و نومید بتاباند تاکید شده است.»

علت انتخاب پرووست به عنوان پاپ

پاپ فرانسیس سال 2023 پرووست را به واتیکان دعوت کرد تا ریاست یکی از مهم‌ترین دفاتر کلیسای کاتولیک، یعنی دفتر بررسی و تأیید اسقف‌های پیشنهادی از سراسر جهان را بر عهده  بگیرد. این ریاست آنقدر جایگاه بزرگ و کلیدی در ساختار کلیسایی محسوب می‌شود که نگاه ویژه‌ای در کاردینال‌ها برای انتخاب پاپ جدید به وجود آورد و پرووست را برگزیدند. البته در همان سال (2023) پاپ فرانسیس او را به ریاست کمیسیون پاپی آمریکای لاتین منصوب کرده بود. این جایگاهی بود که ارتباط دائم او با سلسله‌مراتب کلیسایی در بخش بزرگی از جهان کاتولیک را تضمین می‌ساخت. پاپ لئو چهاردهم دغدغه محیط‌زیستی هم داشته و بارها در زمینه بحران اقلیمی، مواضعی مشابه با پاپ فرانسیس از خود بروز داده و درباره چالش‌های زیست‌محیطی ابراز نگرانی کرده است. او درباره پیامدهای مخرب توسعه افسارگسیخته فناوری هشدار داده بود.

 واکنش‌ها به انتخاب پاپ لئو چهاردهم

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در گردهمایی صدمین روزه ریاست‌جمهوری‌اش به خبرنگاران با لحنی طنزآمیز گفته بود: «دوست دارم پاپ بعدی خودم باشم. این انتخاب شماره یک من است.» او در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشال، انتخاب لئو چهاردهم را با اشاره به این که اولین پاپ اهل ایالات متحده است، تبریک گفت: «چه هیجان‌انگیز و چه افتخار بزرگی برای کشور ما. «بی‌صبرانه» منتظر دیدار با رهبر جدید کلیسای کاتولیک هستم.»

فریدریش مرتس صدراعظم آلمان نیز این انتخاب را به پاپ لئوچهاردهم تبریک گفت: «او به میلیون‌ها مؤمن امید و راهنمایی در مسیر می‌بخشد.»

نخست‌وزیر اسپانیا پدرو سانچز نیز با تبریک به پاپ لئوچهاردهم، ابراز امیدواری کرد «پاپ لئوچهاردهم در دفاع از حقوق بشر نقش‌آفرین باشد.»

سفارت ایران در واتیکان نیز طی پیامی در شبکه اجتماعی ایکس انتخاب پاپ لئوچهاردهم را تبریک گفت: «سفارت جمهوری اسلامی ایران در مقر مقدس، انتخاب کاردینال پرووست را به‌عنوان پاپ و رهبر کلیسای کاتولیک جهان به پیروان این مذهب تبریک عرض می‌نماید و امیدوار است در دوران رهبری پاپ جدید، شاهد تلاش گسترده برای گفت‌وگو، تقریب بین ادیان، گسترش صلح، عدالت اجتماعی و از میان برداشتن ظلم و ستم در جهان باشیم.»

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) نیز در بیانیه‌ای انتخاب پاپ لئو چهاردهم به عنوان رهبر جدید کلیسای کاتولیک را تبریک گفت و برای او در انجام مأموریت‌های معنوی و انسانی‌ او آرزوی موفقیت کرد. حماس در این بیانیه با اشاره به رنج‌ها و فجایع جاری در جهان به‌ ویژه تداوم جنگ و تجاوزهای رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در غزه، تأکید کرده است که امیدوار است پاپ جدید در ادامه مسیر اخلاقی و انسانی پاپ فقید فرانسیس، در حمایت از مظلومان و مخالفت با نسل‌کشی در غزه گام بردارد.

لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در نشست خبری خود تاکید کرد: «ما انتخاب کاردینال رابرت فرانسیس پرووست به‌عنوان پاپ جدید را تبریک می‌گوییم و امیدواریم رهبری او واتیکان را در مسیر ادامه گفت‌وگوی سازنده با چین درباره مسائل مورد علاقه مشترک هدایت کند؛ گفت‌وگویی که به تعمیق ارتباطات، تقویت روابط دوجانبه، و همچنین صلح، ثبات، توسعه و شکوفایی جهانی کمک خواهد کرد.»

 سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در پیامی خطاب به پاپ لئو چهاردهم رهبر جدید مسیحیان کاتولیک جهان، ضمن ادای احترام به پاپ فرانسیس فقید، ابراز امیدواری کرد که انتخاب ایشان، فرصت مغتنمی برای ترویج عدالت و کرامت انسانی و صیانت از صلح و آرامش باشد. او تاکید کرد: «در روزگاری که جهان به نحو کم‌سابقه‌ای گرفتار بی‌عدالتی و نامهربانی، فقر و نابرابری، و جنگ و خونریزی است، عطف توجه بین‌المللی به انتخاب پاپ جدید نشانه امیدواری و انتظار عمومی برای نقش‌آفرینی دین و آموزه‌های دینی در جهت صیانت از ارزش‌های متعالی انسانی و اخلاقی و جلوگیری از سیطره رذائل اخلاقی بر جامعه بشری است.»

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه تیتر یک
آخرین اخبار