وزیر دفاع آمریکا با چالشهای جدیدی روبهرو شد/سیگنالگیت؛ پرده دوم
وزیر دفاع آمریکا بار دیگر به اخبار بازگشت اما این بازگشت ارتباطی به مسائل نظامی ندارد، بلکه مربوط به هرج و مرج در پنتاگون به خاطر اخراجهای سه ماه اخیر، نشت اطلاعات محرمانه از سوی مقامات ارشد وزارت دفاع و احتمالاً افشا شدن بخش دیگری از پرونده سیگنالگیت است.

وزیر دفاع آمریکا بار دیگر به اخبار بازگشت اما این بازگشت ارتباطی به مسائل نظامی ندارد، بلکه مربوط به هرج و مرج در پنتاگون به خاطر اخراجهای سه ماه اخیر، نشت اطلاعات محرمانه از سوی مقامات ارشد وزارت دفاع و احتمالاً افشا شدن بخش دیگری از پرونده سیگنالگیت است.
درحالیکه هنوز زمان زیادی از رسوایی انتشار اطلاعات محرمانه ارتش آمریکا در یک گروه مجازی در پیامرسان سیگنال نمیگذرد، این بار هگست متهم شد که اطلاعات مربوط به عملیات در یمن را همان زمان در یک گروه خانوادگی در سیگنال به اشتراک گذاشته است.
اتهامی که سخنگوی ارشد پنتاگون آن را رد کرد و ناشی از اظهارات کارمندان سابق ناراضی دانست. یکی از تحلیلها این است که شاید فشارهای ناشی از تمام این تحولات، به کنار گذاشتن هگست منجر شود.
هرج و مرج در پنتاگون
در فوریه گذشته (اسفند) پنتاگون اعلام کرد که ۵۴۰۰ کارمند موقت را در پیروی از سیاستهای انقباضی ترامپ اخراج خواهد کرد. گزارشها حاکی از آن است که هدفگذاری تیم ترامپ، کاهش ۵۰ هزار نفر از کارکنان غیرنظامی پنتاگون است. به غیر از اخراج کارمندان، در سه ماه گذشته حداقل چهار نظامی بلندپایه آمریکایی از جمله «چارلز براون» رئیس ستاد مشترک، «لیزا فرانکتی» رئیس عملیات نیروی دریایی، ژنرال «تیم هاگ» رئیس آژانس امنیت ملی و فرمانده سایبری آمریکا و دریاسالار «شوشانا چتفیلد» نماینده نظامی آمریکا در کمیته نظامی ناتو برکنار شدند اما این تنها دلیل هرج و مرج در پنتاگون نیست. اینها اقداماتی است که دولت ترامپ انجام داد.
به دنبال تحقیقات بخش امور داخلی پنتاگون که پس از نشت اطلاعات نظامی آمریکا رخ داد، چند نفر از منصوبان و نزدیکان هگست از پنتاگون اخراج شدند. پولیتیکو در این باره به نقل از یک مقام دولتی نوشت که تحقیقات راجع به این نشت اطلاعاتی در خصوص دادههایی با موضوعات طرحهای عملیاتی نظامی درباره کانال پاناما، حرکت گروه دوم ناوها به سمت دریای سرخ، حضور جنجالبرانگیز ایلان ماسک در پنتاگون و توقف عملیات جمعآوری اطلاعات در اوکراین بوده است.
به دنبال این تحقیقات، دان کالدول مشاور ارشد هگست، دارین سلنیک معاون رئیس کارکنان پنتاگون، و کالین کارول رئیس دفتر یکی از معاونان وزارت دفاع از کار برکنار شدند.
پولیتیکو نوشت که کالدول و سلنیک توسط افسران امنیتی پنتاگون از ساختمان وزارت دفاع خارج شدند و دسترسی آنان به ساختمان نیز قطع شده است. در چنین شرایطی، نیویورکتایمز گزارش دیگری منتشر کرد که به نقل از منابعی ناشناس، مدعی بود پرونده رسوایی سیگنالگیت که در ماه مارس باز شد، ابعاد دیگری نیز داشته و هگست اطلاعات را در یک گروه خصوصی به اشتراک گذاشته است.
حمله به یمن در گروه خانوادگی
نیویورکتایمز روز یکشنبه گزارش داد که وزیر دفاع آمریکا در ۱۵ مارس گذشته و همزمان با نشت اطلاعات مربوط به عملیات در یمن که به سیگنالگیت معروف شد، اطلاعات مربوط به برنامه پرواز جنگندههای اف – ۱۸ هورنت علیه مواضع انصارالله یمن را در گروه چت خصوصی سیگنال به اشتراک گذاشته است.
گروهی که توسط او ایجاد شده و شامل همسر، برادر و وکیل او به همراه چند نفر دیگر است. روزنامه گاردین انگلیس نیز به صورت مستقل، وجود این گروه چت خصوصی متعلق به هگست را تائید کرد.
گزارش تایمز همچنین مدعی است که دو مشاور ارشد هگست یعنی دان کالدول و سلنیک نیز در این گروه حضور داشتند که هفته گذشته با اتهام نشت غیرمجاز اطلاعات اخراج شدند. این اتهام در حالی به هگست وارد شد که حدود یک ماه قبل پرونده سیگنالگیت با اضافه شدن اتفاقی جفری گلدبرگ سردبیر آنلانتیک به گروه سیگنال مقامات ارشد کاخ سفید، باز شد. آن گروه که متعلق به مایک والتز مشاور امنیت ملی ترامپ است، محل تبادل نظر و اطلاعات درباره حملههای هوایی آمریکا به یمن بود.
آن زمان مشخص شد که جیدی ونس معاون ترامپ، هگست، والتز و تعداد دیگری از مقامات ارشد دولت آمریکا در این گروه به اشتراک اطلاعات و نظرات درباره مسائل محرمانه میپردازند. اپلیکیشن سیگنال در آمریکا به صورت گسترده از سوی نیروهای امنیتی و پلیس مورد استفاده قرار میگیرد اما وجود چنین گروههایی تاکنون افشا نشده بود.
انتقادات به خاطر همسر و برادر
وزیر دفاع آمریکا پیش از این به دلیل حضور همسرش در جلسات حساس با مقامات خارجی از جمله ملاقات با یک مقام نظامی ارشد انگلیس در بروکسل برای گفتؤگو درباره جنگ اوکراین مورد انتقاد شدید رسانههای آمریکایی قرار گرفت. در آن ملاقات جنیفر هگست، همسر وزیر دفاع و تهیهکننده سابق فاکسنیوز پشت سر شوهرش در جلسه نشسته بود.
فیل هگست، برادر کوچکتر رئیس پنتاگون نیز یکی دیگر از دلایل زیر ضربه رفتن اوست. او اخیراً به عنوان رابط وزارت امنیت داخلی آمریکا و پنتاگون استخدام شده است و گفته میشود که در این گروه حضور داشته است. عنوان رسمی او، رابط وزارت امنیت داخلی و وزارت دفاع و مشاور ارشد وزیر دفاع در حوزه وزارت امنیت داخلی است. سه هفته قبل، پایگاه خبری تخصصی Defense News گزارش داده بود که فیل هگست نقشی کلیدی در پنتاگون ایفا میکند.
در این گزارش آمده بود: «وجود رابطها میان وزارت دفاع و دیگر آژانسهای فدرال آمریکا مرسوم است. هر واحد نظامی رابطهایی در کنگره، پنتاگون، وزارت خارجه دارد که برای هماهنگیهای بیشتر و پیگیری سیاستگذاری فعالیت میکنند. اما این مرسوم نیست که این جایگاههای عالی با اعضای خانواده سران کابینه پر شوند.»
واکنش ترامپ
رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، بعدازظهر دیروز به وقت محلی نسبت به این اتهام واکنش نشان داد. واکنش ترامپ همان واکنشی است که پارنل پیش از این نشان داده بود.
او گفت: «این اخبار جعلی است و آنها فقط داستانهایی را مطرح میکنند. به نظر میرسد برخی از کارکنان وزارت دفاع از حضور هگست ناراضی هستند؛ چون او برای پاکسازی افراد نامطلوب فرستاده شده و دقیقاً هم دارد همین کار را انجام میدهد. وقتی چنین کاری انجام میدهی، دیگر دوستی اطرافت نمیماند.»
واکنش پنتاگون
شان پارنل، دستیار وزیر دفاع و سخنگوی ارشد پنتاگون بامداد دوشنبه واکنش تندی به گزارش نیویورکتایمز نشان داد و آن را زباله خواند. به گزارش خبرگزاری آناتولی از واشنگتن، پارنل در این مورد به خبرنگاران گفت: «نیویورکتایمز و تمام فِیکنیوزهای دیگر، با شور و شوق شکایت کارمندان ناراضی سابق را تنها منبع مقاله خود میدانند. آنها تنها به سخنان افرادی که این هفته اخراج شدند و به نظر میرسد انگیزهای برای خرابکاری در دستور کار وزیر دفاع و رئیسجمهور ترامپ دارند، تکیه میکنند.»
او تاکید کرد: «هیچ اطلاعات طبقهبندیشدهای در هیچکدام از چتهای سیگنال وجود نداشته، صرفنظر از اینکه چند بار داستان را بازنویسی کنند.» گفته میشود که پارنل نیز در این گروه خصوصی سیگنال عضو بوده است.
تبعات سیگنالگیت
مجموع این وقایع و تحولات، فشار زیادی بر هگست و دونالد ترامپ به وجود آورده که احتمالاً بیشتر نیز خواهد شد. جان اولیوت، سخنگوی سابق پنتاگون که به تازگی از سمت خود برکنار شده، درباره این فشارها اظهار داشت: «اختلال در روند فعالیتهای کاری وزارت دفاع آمریکا به یک مشکل بزرگ برای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور ایالات متحده بدل شده است. ترامپ سابقه طولانی برای مسئول دانستن مقامهای ارشد دولت خود دارد. با توجه به این مسئله، بعید است که پیت هگست که اکنون وزیر دفاع است، بتواند بیش از این در این سمت بماند.»
ترامپ: گفتوگوهای خوبی با ایران داشتیم
رئیسجمهور ایالات متحده، در آخرین اظهارنظر خود راجع به روند گفتوگوهای دیپلماتیک میان ایران و آمریکا، این مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد. دونالد ترامپ در جمع خبرنگاران راجع به این مذاکرات گفت: دیدارهای بسیاری خوبی با ایران داشتیم. او در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه قدم بعدی چیست؟ اظهار داشت: به کمی زمان نیاز داریم.
گفتوگوهای کارشناسی ایران و آمریکا چهارشنبه این هفته در مسقط و سومین دور از مذاکرات غیرمستقیم میان مقامات ارشد دو کشور، شنبه آینده در همین شهر انجام میشود. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه از سمت ایران و استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه، ریاست هیئتهای دیپلماتیک دو کشور را بر عهده دارند. دو دور پیشین مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، طی دو هفته قبل در رم و مسقط انجام شده بود.